Hostinger är ett av de mest prisvärda alternativen inom hosting idag. Men ”stort och billigt” betyder inte nödvändigtvis något i sig –

Titanic var också stort, och några av biljetterna var ganska prisvärda…

Så istället för stora ord kommer vi i denna djupgående granskning att analysera fakta och data för att ta reda på om Hostinger är värt dina pengar.

Sammanfattning: De viktigaste fördelarna med Hostinger är dess enkelhet och låga kostnader, vilket gör Hostinger till ett bra val för små och medelstora webbprojekt. Både utvecklare och webbplatsägare kan hitta ett lämpligt alternativ från Hostingers utbud av erbjudanden.
Prissättning: Får du valuta för pengarna? Läs mer
10/10
Servers: hur snabbt och pålitligt är det? Se data
7/10
Funktioner: Vad får du som kund? Detaljer
9/10
Support: finns det tillgängligt och är det användbart? Läs mer
8/10

Förresten, när Hostinger bestämde sig för sitt varumärke förutsåg de förmodligen inte de många olika sätten det kan stavas fel..

Så om du är här som ett resultat av att du sökte efter hostenger eller hosinger eller till och med hostiger – så ska du veta att ja, det är exakt samma företag som vi pratar om här :)

Hur stort är Hostinger?

För att ge dig en uppfattning om hur stor Hostinger är, här är några siffror: företaget för närvarande har över 30 miljoner kunder i över 170 länder (detta är nästan alla länder i världen!).

Och det finns inga tecken på att man sänker tempot – enligt deras egna data expanderar Hostinger fortfarande med en hastighet motsvarande en ny klient var femte sekund.

Vad är Hostinger?

Men som du kan förvänta dig, har Hostinger inte alltid varit den internationella jätten det är idag. När allt började 2004 växte Hostinger ur en enda idé:

Människor vill inte betala för vår marknadsföring – bara hosting: enkel, pålitlig och så billig som möjligt.

Efter många år är denna princip fortfarande kärnan i Hostinger, nämligen högkvalitativa tjänster för lägsta möjliga pris.

Låt oss ta en titt på deras erbjudande:

Välja rätt Hostinger plan

Då man är en stor internationell leverantör, erbjuder Hostinger en mängd lösningar för alla typer av privata och affärsbehov.

Delad hosting, cloud hosting, WordPress, VPS – det kan bli riktigt förvirrande riktigt snabbt! 🤯

Få inte panik, här är en enkel guide:

  1. Förväntar du dig över 10 000 besökare/månad på din webbplats? Om ditt svar är ”NEJ” (eller ”Jag har ingen aning”), gå till delad hosting!

    Vi rekommenderar Premium plan eftersom det innehåller ett gratis domännamn, men om du redan äger ett, räcker Single plan ypperligt!

    Om du svarade ”JA” – med andra ord, om du bygger en webbplats med hög trafik, fortsätt till nästa fråga:

  2. Behöver du en mycket optimerad WordPress-webbplats för företag? Om ditt svar är ”JA”, överväg Hostinger’s managed WordPress erbjudande.

    Om du letar efter något mer sofistikerat och flexibelt (dvs. du svarade ”NEJ”), kolla in nästa steg:

  3. Behöver du en professionell server med dedikerade resurser? Om du svarade ”JA”, då är Virtual Private Server, eller VPS hosting bäst lämpat för dig..

    Tänk på att VPS kräver specialiserad kunskap – så om du inte är bekant med serverinställningar, prova ett av de tidigare alternativen istället!

    VPS hosting erbjuder det bästa valuta för pengarna för mindre professionella projekt 👓 – så det finns en mer lämplig produkt för att bygga något större:

  4. slutligen, om du behöver en skalbar lösning för ett stort projekt, satsa då på cloud hosting

    Detta är det mest flexibla alternativet som möjliggör omedelbara resurstillskott och garanterar den bästa drifttiden för din webbplats eller webbapp.

…Men, vänta borde jag välja Hostinger alls? Bra, du är fortfarande uppmärksam! För att svara på den här frågan behöver vi mer data:

– i följande delar av denna recension kommer vi att analysera Hostingers tekniska egenskaper 🤓 våra egna intryck från att använda denna leverantör.

Vi dyker in!

Hostinger Uptime och hastighet: Hur pålitlig är denna leverantör?

Förutom funktioner och prissättning är ett annat extremt viktigt kriterie för att välja host dess stabilitet – med andra ord uptime och hastighet.

För att mäta drifttiden, eller hur stor andel av tiden Hostingers servrar är igång, kan vi titta på både egna rapporter och tredjepartssiffror.

De förstnämnda är fritt tillgängliga på deras server monitor sida. Den listar daglig, veckovis och månatlig statistik för alla Hostingers över 150 servrar, som ser ut ungefär så här:

Hostinger uptime

Längst ner i tabellen hittar du de kombinerade siffrorna för alla servrar, vilket är vad vi är intresserade av:

Titta på 30-dagarsgenomsnittet för att få idén om hur mycket tid din webbplats kan förväntas hålla sig offline inom en viss månad.

Från och med september 2024 är denna siffra nära 99.9% – vilket innebär att en hostad webbplats endast bör uppleva cirka 42 minuters stilleståndstid per månad, vilket är ett ganska normalt resultat för de flesta moderna hosting leverantörer.

Detta är också i linje med 99.908% oberoende mätt med Hrank, liksom inom gränserna för Hostingers servicetidsgaranti – vilket är exakt 99.9% enligt avsnitt 7 i deras Hosting Agreement.

***

Vad sägs om hastighet? Detta är lite svårare, eftersom det kan bero på många olika faktorer förutom webbhotellens hårdvara.

En webbsidas laddningstid beror starkt på saker som den totala storleken på bilder på sidan, antalet aktiva WordPress-plugins och andra detaljer som inte är relaterade till hosting.

Så det är förnuftigt att bara kolla in response time – vilket är den genomsnittliga tiden (i millisekunder) det tar en server att svara på en inkommande anslutningsbegäran (dvs. någon som försöker komma åt en webbplats på den servern).

Enligt data från tredje part, av Hrank bots, så ligger Hostingers genomsnittliga svarstid runt 800 ms:

Hostinger uptime

Hostingers genomsnittlig svarstid mätt med Hrank (lägre är bättre)

Faktum är att det kan ses att Hostingers genomsnittliga svarstid har minskat (= snabbare webbplatser) under de senaste åren, delvis tack vare infrastrukturuppgraderingar.

Allt under 1000 ms första svarstiden är ett bra resultat för shared hosting, och Hostinger klarar sig bättre än de flesta andra stora internationella leverantörer.

Okej, nu när vi har tittat på fakta, låt oss gå från medelvärden till våra personliga intryck:

Våra intryck från att använda Hostinger

Som vi diskuterade tidigare, så erbjuder Hostinger en mängd olika tjänster för både nybörjare och proffs.

I denna recension kommer vi att titta närmare på shared hosting, eftersom det är den överlägset mest populära Hostinger produkten.

Som vanligt är det första steget att köpa en plan.

När du slutför din beställning får du tillgång till hostadministratörspanelen – det här är panelen där du kommer att hantera ditt värdkonto:

Hostinger erbjuder en anpassad administratörspanel, byggd av företagets interna utvecklare. Vi fann den ganska användarvänlig och lättnavigerad, även när man jämför med allmänt använda alternativ som cPanel eller Plesk.

Allt du behöver representeras av tiles med bilder och organiseras snyggt i grupper för att hjälpa dig att hitta tjänster snabbare. Du kan också använda sökfältet högst upp för enklare åtkomst till önskade objekt.

Om du vill skapa en webbplats kan du antingen använda Auto Installer för att ställa in ett innehållshanteringssystem som WordPress – eller använda dra-och-släpp-webbplatsbyggaren från Hostinger-produktfamiljen som kallas Zyro.

Båda alternativen kan nås från Hemsida sektionen av hostingadministratörspanelen.

Förresten, Zyro website builder är ett intressant fall av hur en halvbakad produkt kan göra en framgångsrik comeback.

När vi först recenserade Hostinger 2017 var Zyro en riktig röra – det såg ut som en korsning mellan en för tidigt släppt startupidé och en övergiven äldre produkt.

Så var fallet ett tag, men i början av 2020 genomgick Zyro en fullständig översyn:

Hostinger Zyro

Nu känns den mer som en modern site builder 😎 Valet av mallar är fortfarande ganska smalt, men åtminstone så är de olika designerna rena och uppdaterade.

Förutom bättre bilder och en samling 1M+ bilder, har Zyro nu ett par spännande artificiella intelligensbaserade produkter:

  • AI Writer, ett automatiskt system som ber dig om ett ämne och producerar flera stycken med (mycket mänskligt klingande) text om det ämnet. Det är fortfarande inte perfekt, men det kan vara en bra hjälp för att bryta din writer’s block.
  • AI Heatmap Tool, som analyserar dina webbsidor baserat på besökarnas uppmärksamhet och berättar för dig var du ska placera sidans viktigaste element, till exempel call to action-knappar.

Nästan magiskt!

Sammantaget kan den nya versionen av Zyro rekommenderas för alla som vill skapa en enkel webbplats bestående av en eller flera statiska sidor. För dem som behöver mer flexibilitet och fler funktioner är WordPress fortfarande det bästa valet.

Hostinger kundtjänst

Om du redan är kund kan du be Hostinger-teamet om hjälp dygnet runt via live chat som finns i det nedre högra hörnet av hostadministratörspanelen.

För att testa kvaliteten på supporten har vi ställt frågor till dem via chatten: svarstiden var supersnabb (vanligtvis bara några sekunder), och Hostinger-representanten var alltid vänlig, artig och hjälpsam.

Fjantiga kattbilder användes för att muntra upp ditt humör medan vi väntade på att de skulle skriva svaret 🐈

Förutom livechatt finns det ett gratis bibliotek med användbara artiklar om alla Hostingers produkter och tjänster. Du kan hitta den genom att klicka på länken ”Hjälp” i den övre menyn på värdadministratörspanelen.

Den innehåller också en lista över de vanligaste frågorna – det finns en stor chans att ditt problem redan kan åtgärdas där.

…Tänk om du inte är kund?

I så fall kan du skicka ett meddelande till Hostinger-teamet via kontaktformuläret på deras webbplats.

Det kommer naturligtvis inte att gå lika snabbt som livechatten, men förmodligen kommer din fråga inte att vara brådskande heller :) I vilket fall som helst får du fortfarande ditt svar inom ett par timmar; den längsta svarstiden i våra tester var 7 timmar.

Förresten, visste du att du kan ställa frågor om Hostinger också? Kolla in detta formulär i slutet av texten!

Sammantaget har Hostinger lyckats överträffa våra förväntningar när det gäller kvaliteten från kundtjänst. Vi har sett mycket värre exempel även från konkurrerande företag med högre priser.

30-Day Money-back och avbryta ett Hostinger konto

Om du scrollar Hostinger’s officiells hemsida hela vägen ner till sidfoten ser du ett uttalande som erbjuder återbetalning av din beställning under den första månaden (30 dagar, för att vara exakt) efter betalningen.

Medan money-back garanti är en berömvärd funktion för alla webbhotell med självrespekt, det är värt att påpeka några av de finstilta detaljerna – se till att du är medveten om konsekvenserna av att begära denna återbetalning:

  • Nya domännamnsregistreringar kan endast avbrytas inom 4 dagar (96 timmar) efter att köptransaktionen har slutförts. De flesta andra stora hostingleverantörer erbjuder inte återbetalningar för nya domäner alls.
  • Med tanke på föregående punkt finns det fortfarande en lång lista över domäner som inte stöder återbetalningar. dessa omfattar nästan alla landsspecifika och regionala förlängningar, liksom vissa generiska sådana som .mobi och .info.
  • Vissa andra objekt som inte räknas in i 30-dagars pengarna tillbaka-garantin är domänförnyelser, sekretessskyddspaket och SEO toolkits.
  • Slutligen kan du inte återbetala något köp som gjorts med kryptovalutor (ja, Hostinger tillåter att betala för dina beställningar med Bitcoin, Ethereum, Litecoin och ett gäng andra populära mynt).

Okej, vad händer om du bestämmer dig för att avbryta ditt konto senare än 30 dagar? – Du behöver till exempel inte hosting längre eftersom du har avbrutit motsvarande webbprojekt.

Du kan enkelt inaktivera hosting planer och domäner via din värdkontrollpanel, bara sök efter ”Inaktivera konto”, markerat med ett stort rött stopptecken:

Intressant nog, medan enskilda tjänster lätt avbryts och tas bort, erbjuder Hostinger inte ett enkelt sätt att helt ta bort sitt personliga konto hos företaget (med hänvisning till ”säkerhetsskäl”).

Även om detta inte bör skapa några verkliga problem när du inaktiverar alla tjänster på det kontot (du kommer definitivt inte att debiteras längre), för dem som gillar att städa noggrant efter sig finns det en strategi som kan fungera: be helt enkelt Hostinger-supporten att ta bort kontot.

Om du befinner dig inom Europeiska unionen kan du till och med kasta in ord som GDPR för att se till att din begäran blir uppfylld; invånare i andra regioner måste förlita sig mer på företagets goda vilja.

Vad mer vill Internet veta om Hostinger?

Innan vi fortsätter att sammanfatta de starka och svaga punkterna på Hostinger, här är en samling av de vanligaste frågorna vi har sett på webben och i våra kommentarer:

Är Hostinger verkligen gratis? Tja, inte längre… Vad menar vi med ”inte längre”? Rolig fakta – det brukade vara gratis, som en del av dess tidigaste försök att snabbt fånga de olika internationella marknaderna – men idag är det betald hosting, även om det är med en riktigt aggressiv lågkostnadsstrategi.

Är Hostinger bra för WordPress? Absolut. Vi kan enkelt kalla det ett av de bästa prisvärda alternativen för en självvärd WordPress-webbplats (check out vår rankning av bästa ”billigaste” hosts).

Är Hostinger pålitligt? Kort svar – ja, definitivt. Längre svar – för en detaljhandelshotelllösning som kostar en bråkdel av vad andra stora leverantörer skulle debitera dig, är Hostinger förvånansvärt välutrustad för att leverera avbrottsfri hosting med kraftfulla säkerhetsfunktioner inbyggda.

Fördelar och nackdelar med Hostinger

Nu när vi har undersökt Hostingers produkter och tjänster, liksom kundsupport – låt oss sammanfatta de positiva och negativa sidorna. Vi ska försöka vara så objektiva som möjligt:

  • Stort värde för pengarna: mycket konkurrenskraftiga priser för alla hostingpaket – som Hostinger uttrycker det, ”du betalar bara för hostingen, inte för marknadsföringen”
  • Flexibla erbjudanden för alla typer av kunder – från individer och småföretag (delad hosting) till stora företag och professionella programmerare (VPS och moln)
  • 99.9% drifttidsgaranti – i huvudsak lovar Hostinger att din webbplats kommer att vara tillgänglig online hela tiden. Siffran innebär maximalt 44 minuters stilleståndstid per månad, vilket i praktiken är nära 0 minuters stilleståndstid enligt våra tester.
  • Du kan få ett gratis domännamn med ditt värdköp om du väljer minst ett 12-månaders paket
  • Du kan välja mellan populära värdinstrumentpanelerna som cPanel eller använda Hostingers egenutvecklade lösning (vilket inte är dåligt alls)
  • WordPress (eller någon annan populär webbplatsmotor) kan installeras med bara flera klick med Auto Installer funktion från hostingdministratörspanelen
  • Hostingers site builder som heter Zyro har totalrenoverats under 2020 och är nu ett nöje att använda
  • Stort bibliotek med utbildningsresurser om att använda Hostingers produkter, tillgängliga gratis för alla kunder
  • Förstklassig support från ett vänligt, snabbt och hjälpsamt team som alltid är redo att lösa dina problem 24/7
  • Anständiga men på något sätt inte enastående genomsnittliga drifttids- och serversvarshastighetsavläsningar
  • Relativt begränsat urval av mallar i deras Zyro website builder
  • Ingen möjlighet att få support via telefon – du måste använda antingen livechatt, e-post eller kontaktformulär istället

Innan vi avslutar den här recensionen med en slutsats och en dom (ska du använda Hostinger?), är här en steg-för-steg-guide för att få en extra rabatt från ditt Hostinger-köp:

Bonus: Hostinger Promo kod

Vi argumenterar inte för att du ska tvunget välja Hostinger – men om du bestämmer dig för den här leverantören är det trevligt att spara ännu mer på din beställning, eller hur?

Med detta i åtanke, här är en steg-för-steg-guide om att få extra rabatt på Hostinger med hjälp av en kupongkod:

(Som vi kom fram till tidigare så är 12-månaders Premium delade planen är det mest rimliga valet för de flesta fall, kommer vi att använda den som ett exempel)

  1. Besök den officiella Hostinger-webbplatsen genom att klicka på knappen nedan (den öppnas automatiskt i ett nytt fönster):

    Få det bästa erbjudandet på Hostinger

  2. Under Premium Shared Hosting (dvs. mittenalternativet), klicka på den stora röda knappen ”Lägg i varukorg”. Detta tar dig till konfigurationssidan.
  3. Klicka för att välja 12-månaderspaketet (det här är den billigaste planen som ger dig ett gratis domännamn, så det är inte värt att välja 1-månadsplanen).
  4. I det här läget ska din konfigurationssida se ut så här:

    Hostinger: rabattkupong

  5. Titta nu längst ner på sidan och hitta texten som säger ”Har en kupongkod?”, precis under den totala ordersumman. När du klickar på länken visas det nya fältet på plats. Skriv in följande kod:

    special15
  6. När du har matat in koden klickar du på plusikonen till höger (den ska bli violett i färg). Du kommer att se ett meddelande om att kupongkoden har tillämpats framgångsrikt, och en ny rabatt kommer att visas i din beställning!
  7. Grattis! Du har just sparat några ytterligare medel från ditt Hostinger-köp, vilket gör det slutliga priset ännu mer attraktivt.

Om kampanjkoden som nämns ovan inte fungera, låt oss veta in the comments nedan – vi undersöker och gör vårt bästa för att se till att du får en fungerande.

Domen: är Hostinger prisvärt?

Om man tar allt i beaktande, ska du använda Hostinger för ditt nästa webbprojekt?

När det gäller hosting är detta varumärke själva förkroppsligandet av ”valuta för pengarna”: du betalar ett rimligt pris för vad du får – och det du får är funktionellt, praktiskt och lätt att använda. Hostinger bara fungerar ⚡

Skapa en webbplats på Hostinger.se

För dem som bestämmer sig för att prova Hostinger: glöm inte att kolla in vår step-by-step guide om hur du sparar extra på din första beställning.

***

Har du fortfarande frågor om servrar, planer, support etc? Eller kanske använder du redan Hostinger och vill dela din erfarenhet?

Under alla omständigheter, delta i diskussionen i kommentarsfältet nedan, Låt oss hjälpa varandra att fatta välgrundade beslut!

Affiliate disclosure: Om du tyckte att den här recensionen var användbar, överväg att stötta vår blogg genom att använda länkarna i texten för att köpa Hostinger-tjänster. Detta påverkar inte det pris du får på ditt Hostinger-erbjudande, naturligtvis.

Låt oss diskutera!

1 kommentar