☑ Denna guide uppdaterades senast juni 2024

Just nu Àr Surfshark en av de snabbast vÀxande Virtual Private Network (VPN)-tjÀnsterna i vÀrlden.

SĂ„ om du lĂ€ser detta mĂ„ste du ocksĂ„ undra: Ă€r Surfshark bara ytterligare en kaxig liten fisk i det digitala havet – eller Ă€r det ett nytt apex-rovdjur som Ă€r vĂ€rt dina pengar?

Bra att du frÄgade.

I den hÀr detaljerade recensionen kommer vi inte att slösa din tid genom att beskriva Surfsharks anvÀndargrÀnssnitt eller visa dig skÀrmbilder av dess mobilappar.

IstÀllet kommer vÄr analys att svara pÄ de viktigaste frÄgorna du kan tÀnkas ha om denna VPN-tjÀnst, först och frÀmst:

 • 🩈Skiljer sig Surfshark frĂ„n andra VPN-tjĂ€nster?
 • 🔒Hur sĂ€ker Ă€r din privata data med Surfshark?
 • 🏄Hur bra (snabba) Ă€r dess servrar?
 • 💰Vad Ă€r den bĂ€sta dealen du kan fĂ„ pĂ„ Surfshark?

AngĂ„ende den senaste punkten – i slutet av den hĂ€r recensionen ger vi dig en steg-för-steg guide för att fĂ„ det absolut bĂ€sta priset pĂ„ en Surfshark-prenumeration (om du bestĂ€mmer dig för att skaffa en).

Men först, lÄt oss se om Surfshark ens Àr vÀrt att övervÀga:

Hur skiljer sig Surfshark frÄn andra VPN-tjÀnster?

De flesta VPN-tjÀnster har idag snygga grÀnssnitt, lÄter dig betala i kryptovaluta och erbjuder hundratals servrar runt om i vÀrlden.

Surfshark Àr inget undantag.

SĂ„ för att hjĂ€lpa dig att göra ett medvetet val, har vi sammanstĂ€llt de viktigaste, utmĂ€rkande funktionerna i Surfshark – de kompetitiva fördelarna, sĂ„ att sĂ€ga:

 • SuperlĂ„ga priser: medan deras grundlĂ€ggande 1-mĂ„nadsplan Ă€r nĂ„got dyrare Ă€n andra stora VPN-tjĂ€nster, har Surfsharks 2-Ă„rsplan 80%+ rabatt och ger dĂ€rför oslagbar valuta för pengarna.
 • ObegrĂ€nsat antal enheter: till skillnad frĂ„n de flesta andra VPN-tjĂ€nster, tillĂ„ter Surfshark dig att anvĂ€nda dess tjĂ€nst inte pĂ„ 5, inte pĂ„ 7, men pĂ„ ett obegrĂ€nsat antal enheter samtidigt.
 • Warrant canary: Surfshark Ă€r en av de fĂ„ VPN-tjĂ€nsterna som har en webbsida som uttryckligen sĂ€ger att de inte har mottagit nĂ„gra officiella krav pĂ„ att utlĂ€mna information om sina anvĂ€ndare.

Den sista punkten Ă€r extra intressant och förtjĂ€nar ett par fler ord: ”Warrant canary” finns eftersom att företag i vissa lĂ€nder (framför allt i USA) inte fĂ„r tala öppet om order de fĂ„r frĂ„n regeringen som tvingar dem att utlĂ€mna information.

Som svar pĂ„ det har vissa smarta företag publicerat officiella uttalanden som sĂ€ger att de INTE har mottagit nĂ„gra sĂ„dana order – vilket inte Ă€r uttryckligen förbjudet.

Med andra ord, om du ser nollor pÄ Surfsharks warrant canary-sida, kan du vara sÀker pÄ att det inte har skett nÄgon statlig inblandning i deras verksamhet.

Clever!

Medan vi Àr pÄ Àmnet, lÄt oss grÀva djupare för att se om vi kan lita pÄ Surfshark att skydda vÄra personuppgifter:

SĂ€kerhet och integritet med Surfshark

Surfshark verkar ta sina anvÀndares sÀkerhet pÄ allvar, med tanke pÄ antalet funktioner de implementerar:

 • MultiHop-funktion för Ă€nnu bĂ€ttre maskering av din IP – din anslutning hanteras av en kedja av VPN-servrar som sprider kvarvarande spĂ„r av ditt digitala fotavtryck.
 • KamouflagelĂ€ge för att sĂ€kerstĂ€lla att inte ens din internetleverantör kan se att du anvĂ€nder en VPN.
 • Kill switch som automatiskt stĂ€nger av internet om din VPN-anslutning avbryts. Detta sĂ€kerstĂ€ller att dina personuppgifter aldrig exponeras.

Förresten, lÀgg inte sÄ stor vikt pÄ om en VPN annonserar krypteringsstandarder pÄ sin hemsida eller inte:

nĂ€stan alla seriösa system anvĂ€nder numera AES-256-GCM-kryptering (256-bit Advanced Encryption Standard med Galois/Counter Mode) – sĂ„ det Ă€r ingen stor sak för nĂ„gon sjĂ€lvrespekterande VPN đŸ’Ș

IstĂ€llet Ă€r de riktigt viktiga bitarna gömda djupt i VPN:ens sekretesspolicy – det Ă€r dĂ€r du kan leta information om hur de verkligen behandlar din data.

Eller, det behöver du egentligen inte –

För vi har redan granskat Surfsharks integritetspolicy under luppen, och hÀr Àr kontentan:

 • Sektion 1 kan hĂ€vdas vara den viktigaste delen eftersom att den handlar om datainsamling. Kort sagt, din riktiga IP-adress och annan personlig identifierbar information lagras aldrig av Surfshark.
 • Ingen identitetsverifiering Ă€r nödvĂ€ndig för att skapa ett konto hos Surfshark – du behöver bara en e-postadress. Anonyma e-posttjĂ€nster som ProtonMail Ă€r tillĂ„tna, om du vill sitta riktigt sĂ€kert i sadeln.
 • Enligt sektion 10 faller Surfsharks integritetspraxis under de Brittiska Jungfruöarnas lag, en jurisdiktion som Ă€r kĂ€nd för sin gynnsamma instĂ€llning till sekretess.

De viktigaste hÀr Àr att Surfshark upprÀtthÄller en strikt policy om att inte föra nÄgra loggar, vilket innebÀr att de inte lagrar information om hur du surfar pÄ nÀtet genom deras tjÀnst.

Detta inkluderar IP-adresser, anslutningsidentifierare, webbhistorik etc. Med andra ord – allt som kan spĂ„ras tillbaka till din identitet.

Även om regeringen pĂ„ de Brittiska Jungfruöarna nĂ„gonsin tvingar Surfshark att lĂ€mna ut information (vilket Ă€r mycket osannolikt, kommer de inte ha mycket att lĂ€mna ut eftersom de inte har nĂ„gra register över sina anvĂ€ndares trafik.

SĂ„, integritet: ✔

Hur Àr det gÀllande prestanda?

Hastighet och platser

Enligt deras hemsida driver Surfshark 1000+ servrar i mer Ă€n 60 lĂ€nder. Det bör kommas ihĂ„g att Ă€ven om alla deras servrar Ă€r fysiska, Ă€r nĂ„gra av platserna virtuella –

till exempel, om du vill ansluta via Albanien eller Chile, fÄr du en lokal IP, men den faktiska servern som hanterar din anslutning kan vara belÀgen i Tyskland eller i Colombia.

Detta pÄverkar inte din hastighet eller integritet, men det kan innebÀra att du ser innehÄll pÄ ett ovÀntat sprÄk.

Hur som helst, Àven om det inte Àr nÄgot anmÀrkningsvÀrt för en modern VPN-tjÀnst att erbjuda tusentals servrar i ett dussintals lÀnder, mÄste vi fortfarande undersöka om Surfshark hÀnger med i svÀngarna.

SÄ, hur Àr hastigheten?

För att svara pÄ denna till synes enkla frÄga rÀcker det inte med att bara slÄ pÄ VPN:en och köra ett hastighetstest pÄ en slumpmÀssigt vald plats.

NÀr vi testar VPN-anslutning mÀter vi hastigheten frÄn alla tillgÀngliga platser, varje gÄng med 2 oberoende mÀtverktyg (SpeedTest och Fast.com), upp till 5 gÄnger var.

VÄr basanslutningshastighet (utan VPN) Àr i genomsnitt 50 Mb/s med SpeedTest och 40 Mb/s med Fast.com.

HÀr Àr utvalda resultat för de mest populÀra platserna med Surfshark:

Surfshark speed

Enligt vĂ„ra tester Ă€r anslutningshastigheterna runt om i vĂ€rlden cirka 30 Mb/s med SpeedTest och 20 Mb/s med Fast.com – vilket Ă€r ett stadigt resultat för en stor VPN.

PÄ de flesta mer omfattande platser var Surfsharks hastighet sÄ nÀra vÄra maximala (utan VPN) siffror att vi inte ens kunde se skillnaden med den specialiserade testprogramvaran.

TĂ€nk pĂ„ att din specifika hastighet kommer att variera beroende pĂ„ mĂ„nga faktorer, inklusive din plats, din internetleverantör samt tid pĂ„ dygnet och veckodag –

Dock ger tester som dessa ett grovt riktmÀrke och möjligheten att jÀmföra platser

HÀrnÀst: hur bra Àr Surfshark pÄ att kringgÄ platsbaserade restriktioner?

Avblockering och streaming

Förutom omfattande hastighetstester kontrollerar vi ocksÄ manuellt om en VPN tillÄter dig att anvÀnda populÀra streamingtjÀnster som Netflix frÄn alla dess serverplatser.

VÄra tester visar att streamingtjÀnsten, efter den strÀngare filtreringen som implementerats av Netflix sedan januari 2020, Àr tillgÀnglig via flera Surfshark-platser, inklusive USA, Storbritannien, Singapore och Europeiska unionen:

Surfshark + Netflix

PÄ de flesta andra platser via Surfsharks VPN-tjÀnst kan du öppna Netflix-appen eller webbplatsen, men du kan inte rÀkna med att kunna streama nÄgot videoinnehÄll.

I de flesta fall behöver du dock bara den amerikanska versionen av Netflix eftersom den innehÄller det bredaste urvalet av filmer och serier.

***

Vad gÀller restriktiva lÀnder (frÀmst Kina, men Àven platser som Turkiet, Ryssland och Singapore), har Surfshark ett och annat ess i rockÀrmen:

 • No Borders-lĂ€ge, tillgĂ€ngligt i app-instĂ€llningarna; det aktiverar automatiskt en speciell serverlista, specifikt utformad för att fungera vid statliga blockeringar.
 • OpenVPN-grĂ€nssnitt (Windows) eller IKEv2 (MacOS) som tillĂ„ter dig att ansluta via Surfsharks servrar i lĂ€nder med internetcensur.
 • Shadowsocks-protokoll för att kringgĂ„ den Kinesiska brandvĂ€ggen. Shadowsocks Ă€r en proxy, sĂ„ den krypterar inte din trafik – men om du bara behöver komma Ă„t innehĂ„ll och inget annat fungerar, sĂ„ Ă€r detta ett bra alternativ att prova

Överlag Ă€r det inte riktigt möjligt att förutsĂ€ga om en VPN kommer att fungera pĂ„ alla platser i ett land som Kina – Ă€ven om det fungerar i en enskild stad — men Surfshark utrustar dig vĂ€l för att maximera dina chanser.

I alla fall rekommenderar vi att du stÀller in alla ovanstÄende alternativ innan du Äker till Kina, eftersom Àven de officiella webbplatserna för mÄnga VPN-leverantörer Àr blockerade i Mellanriket.

***

Okej, nu har vi sÀkerstÀllt att Surfshark uppfyller alla krav vad gÀller hastighet, sÀkerhet, integritet och tillförlitlighet. Det sista att övervÀga Àr pengarna:

Pris och Ă„terbetalning

Även om Surfshark verkar arbeta hĂ„rt för att leverera pĂ„ alla fronter som Ă€r viktiga för en VPN-tjĂ€nst Ă€r deras starkaste kort utan tvekan priset.

Hur vet vi det?

Enkelt – vi kontrollerar stĂ€ndigt VPN-priser pĂ„ hela marknaden. En bild sĂ€ger mer Ă€n tusen ord, sĂ„ hĂ€r Ă€r ett litet diagram vi har sammanstĂ€llt som visar priserna pĂ„ de billigaste prisplanerna för de populĂ€raste VPN-tjĂ€nsterna:

Surfshark pricing

Surfshark verkar faktiskt ”svĂ€lja sina konkurrenter hela” nĂ€r det kommer till priset…

De övertrÀffar Àven de konkurrenter som erbjuder en 3-Ärs plan, medan deras egna billigaste erbjudande Àr för en 2-Ärs plan, vilket innebÀr att du betalar Ànnu mindre pÄ förhand, till ett lÀgre mÄnadspris.

Vid det hÀr laget kanske du undrar:

Är det rimligt att betala för 2 eller 3 Ă„r i förskott för en tjĂ€nst som jag inte ens har provat Ă€nnu?!

Bra poĂ€ng. TyvĂ€rr erbjuder VPN-leverantörer inte gratis prova-pĂ„ perioder — men du kan fortfarande prova en tjĂ€nst som Surfshark helt riskfritt.

SÄ hÀr fungerar deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti:

 1. Logga in pÄ ditt konto pÄ Surfsharks officiella webbplats och klicka pÄ den blÄ chatt-knappen lÀngst ner i det högra hörnet.
 2. Skriv vad som helst och tryck “Retur” – du kommer att se förslag frĂ„n deras kunskapsbas samt en “Live chat”-knapp. Klicka pĂ„ den.
 3. Skriv ett meddelande till kundtjÀnsten om att du skulle vilja avsluta ditt konto och referera till deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

(och ja, vi har fÄtt en full Äterbetalning för ett avslutat konto som en del av vÄra tester)

Oavsett om du anger en specifik anledning eller inte till att lĂ€mna Surfshark kommer kundtjĂ€nstrepresentaten antagligen att försöka övertala dig att stanna – det Ă€r ju trots allt deras jobb

Upprepa bara att du skulle vilja avsluta ditt konto och fĂ„ pengarna tillbaka – och sĂ„ lĂ€nge du har haft kontot i mindre Ă€n en mĂ„nad kommer kundtjĂ€nsten att bevilja Ă„terbetalningen.

RÀkna med 5-7 arbetsdagar för pengarna att komma in pÄ ditt konto. FÀrdigt!

Med tanke pĂ„ vad vi hittills har kommit fram till om Surfshark Ă€r det osannolikt att du nĂ„gonsin kommer behöva anvĂ€nda pengarna-tillbaka-garantin – med det Ă€r skönt att veta att du har alternativet, eller hur?

PÄ tal om alternativ: hÀr Àr ett bra litet trick för de som bestÀmmer sig för att prova pÄ Surfshark.

BONUS: Surfshark-kupong

Visste du att det Àr möjligt att fÄ tillgÄng till ett Ànnu bÀttre erbjudande pÄ Surfshark med en speciell kod?

Kom ihÄg att vi sa tidigare att Surfsharks 2-Ärs plan Àr billigare Àn 3-Ärsalternativ frÄn andra VPN-leverantörer?

Det Àr faktiskt inte sÀrskilt kÀnt att Surfshark har en 27-mÄnaders (2,25-Ärig) plan ocksÄ, och ja, den Àr Ànnu billigare!

Följ dessa steg för att lÄsa upp den:

 1. Till att börja med, besök order-sidan pÄ Surfsharks officiella webbplats genom att klicka pÄ knappen nedan (direktlÀnken öppnas i ett nytt fönster):

  FÄ den bÀsta rabatten pÄ Surfshark

 2. Precis under de tre prisplanerna klickar du pĂ„ den lilla gröna fliken dĂ€r det stĂ„r ”coupon applied”.
 3. Ett kupongfÀlt öppnas och visar den aktiva kupongen. Rensa kupongfÀltet och klistra in den hÀr koden i det:

  CYBERWEEK19
 4. Klicka pĂ„ ”Apply” sĂ„ ser du att prissĂ€ttningstabellen Ă€ndras: 24-mĂ„nadersplanen blir en 36-mĂ„nadersplan med ett Ă€nnu bĂ€ttre pris.

Visserligen Àr den extra rabatten inte sÄ stor, men Ä andra sidan Àr ju nÄgon rabatt bÀttre Àn ingen

Okej, det var det – dags för slutsatsen:

VÄr bedömning + anvÀndarrecensioner

SÀkerhetsintrÄng, skadliga program, regionala innehÄllsfilter, statliga restriktioner, anpassade annonser baserade pÄ din privata information


Är Surfshark VPN en vĂ€rdig allierad för att navigera pĂ„ det moderna internets mörka vatten?

Baserat pÄ vÄra tester som presenterats i den hÀr guiden Àr Surfshark definitivt en VPN-tjÀnst av hög kvalitet som Àr Ätminstone lika bra som alternativen:

 • Högkvalitativ sĂ€kerhet med de senaste krypteringsteknikerna och verktyg som MultiHop och Camouflage-lĂ€get,
 • Integritetsskydd baserat pĂ„ en strikt policy om att inte föra loggar, och förstĂ€rkt av att företaget införlivas pĂ„ Brittiska Jungruöarna, en jurisdiktion som Ă€r kĂ€nd för sina sekretessregler,
 • Ett brett urval av platser (60+) oftast med imponerande anslutningshastigheter för problemfri surfing eller streaming via VPN-tjĂ€nsten,
 • Skaplig avblockering för streamingtjĂ€nster som Netflix samt för regioner med internetcensur,

Men det Àr inte det enda:

– viktigast av allt Ă€r att Surfshark kostar 2-3ggr mindre Ă€n vad andra populĂ€ra VPN-leverantörer skulle ta betalt för att anvĂ€nda deras tjĂ€nster.

En fungerande 30-dagars Äterbetalningspolicy (verifierad av oss med ett riktigt konto) gör hela paketet Ànnu mer attraktivt, och tar bort alla risker med att prova Surfshark.

Sammanfattning?

Surfshark erbjuder alla fördelar med en riktigt bra VPN till en brÄkdel av kostnaden. Om det inte Àr nÄgon riktig skillnad i förhÄllande till andra stora VPN-tjÀnster, varför betala för mycket nÀr du kan fÄ ett lÀgre pris hos Surfshark?

đŸ€·â€

(Om du bestÀmmer dig för att prova Surfshark, se till att kolla in vÄra steg-för-steg instruktioner för att lÄsa upp ett Ànnu bÀttre erbjudande i det föregÄende avsnittet)

***

Har du fortfarande frÄgor om Surfshark? Eller har du kanske redan provat denna VPN-tjÀnst och skulle vilja dela din erfarenhet? LÀmna en recension eller delta i diskussionen nedan!

LĂ„t oss diskutera!