☑︎ senast uppdaterad: juli 2024

Fiverr är idag antagligen den största marknadsplatsen i världen för onlinetjänster. Trots det uppger vissa personer missnöje med sin erfarenhet av plattformen.

Det låter lite som en paradox:

– trots att det är den populäraste plattformen för frilanstjänster är Fiverr i själva verket inte för alla.

För att få ut det mesta möjliga av plattformen finns det några saker du bör känna till – oavsett om du köper eller säljer.

I den här guiden har vi samlat all vår undersökning och erfarenhet av Fiverr (vi har använt plattformen sen 2012) för att kunna besvara de viktigaste frågorna:

 • 🦄Hur särskiljer sig Fiverr från andra plattformar?
 • 🛒Är Fiverr bra för köpare och i vilka fall?
 • 💵Som frilansare, – bör du välja Fiverr?
 • 😎Vad är den största fördelen med plattformen?

En ledtråd angående den sista punkten – det är inte priset!

Mot slutet av den här guiden kommer vi även att dela med oss av en fungerande rabattkupong för 10% rabatt på ditt första Fiverr-köp (om du bestämmer dig för att prova plattformen).

…Juste, en sak till innan vi börjar: ”Fiverr” stavas med två ”r” (utan någon anledning utöver grundarnas nyckfullhet), men om du sökte efter fiverrr eller fiver eller till och med fivver för att hitta hit, så kan du vara säker på att vi pratar om samma företag.

Okej, låt oss börja:

Vad är Fiverr? Huvudsakliga skillnader jämfört med andra plattformar

Som vi antydde tidigare är Fiverr inte en helt vanlig marknadsplats för frilansare. Så för att använda den på ett effektivt sätt måste vi först förstå hur den fungerar och varför den är annorlunda.

Som uppvärmning kan du läsa några fakta som illustrerar den verkliga storleken och omfattningen av Fiverr-plattformen:

Vad är Fiverr? fakta

Faktiskt riktigt imponerande! Ännu intressantare är att Fiverr har lyckats växa så enormt tack vare endast tre idéer; de låter uppenbara med facit i hand men var ganska unika år 2010:

 • ”Service som produkt” – en ny metod för att standardisera frilanstjänster, inklusive pris, omfattning och arbetets varaktighet. Köpare förälskade sig omedelbart i sättet Fiverr gjorde deras liv enklare.
 • Standardisering tillät ett byte till en modell där arbetet kommer till frilansare, inte tvärtom. Med andra ord uppmuntras köpare att hitta vad de behöver genom att utforska Fiverrs enorma katalog, med hjälp av sofistikerade filter.
 • Dessutom finns det praktiskt taget inga begränsningar för de typer av tjänster som kan erbjudas genom plattformen – från utformning av logotyper och e-boksförfattande, till att spela in din text i Donald Trumps röst – så länge det är lagligt och kan levereras online kan du hitta det på Fiverr.

Allt ovanstående har hjälpt Fiverr att erbjuda oslagbara priser – i själva verket kommer plattformens namn från att alla tjänster brukade kosta exakt 5 dollar under det första året av dess existens:

Fiverr beta

Den första versionen av Fiverr (2010). Källa: archive.org

Självklart är det inte rimligt att prissätta alla tänkbara tjänster för 5 dollar och förvänta sig godtagbar kvalitet – så Fiverr har utvecklats med åren:

 • 5-dollar-kravet upphörde successivt för att ge plats åt bättre och mer varierade erbjudanden. Frilansare kunde nu ta högre betalt för mer komplexa tjänster, men effektivitet och låga priser var fortfarande prioritet.
 • För att gå ett steg längre introducerades Fiverr Pro, som är en samling av de bästa frilansarna, handplockade och verifierade av Fiverr-personalen (mer om det i nästa sektion).

Trots allt detta är Fiverrs grundläggande principer som vi nämnde tidigare desamma även idag – standardisering av tjänster, uppmuntrande till att utforska utbudet av tjänster och upprätthållande av en enorm valmöjlighet.

Du kan redan gissa hur detta påverkar köparna, eller hur?

Hur du KÖPER på Fiverr

(Psst!.. om du är frilansare och bara vill erbjuda dina tjänster på Fiverr kan du hoppa fram till delen för säljare)

Förmodligen är den största oron för nya köpare på Fiverr risken att få tillbaka arbete av låg kvalitet och därmed få dålig valuta för pengarna.

Låt oss ta en titt på taktikerna för att minimera denna risk.

Vi kommer framförallt att fokusera på Fiverrs standardprocess (= ”service som produkt”) som beskrevs i det förra kapitlet. Först, sökningen:

1. Använd filtren på ett klokt sätt

Om det du behöver är en relativt vanligt erbjuden tjänst (som artikelskrivning eller utformning av logotyp) kan du enkelt börja med de befintliga kategorierna från menyn i den övre delen av förstasidan (1a);

… om kategorierna i menyn däremot är för generella för dig – med andra ord, om du behöver något mer specifikt/exotiskt – är sökfältet nära logotypen den bästa utgångspunkten (1b).

I vilket fall som helst är det du vanligtvis får från båda scenarierna en enorm lista över tusentals tillgängliga frilansare, sorterade efter ”relevans”:

Fiverr search

Verkar som ett ganska vagt sorteringskriterium, tycker du inte? 🤔 Låt oss se om vi kan fixa till det.

För att kunna få grepp om överflödet av alla dessa personer som är redo att lösa dina problem använder vi filtren ovanför resultatlistan för att begränsa resultaten till något mer hanterbart:

 • Det viktigaste filtret är ”Service Options” (2a): det visar tillgängliga specialiseringar och ytterligare specifikationer för ditt typ av projekt. Om vi till exempel sökte på ”writing an article” hade service option-filtret innehållit saker som typ av text, språk och tonalitet. Bara genom att använda detta filter brukar sökresultaten begränsas minst tio gånger.
 • Det näst mest användbara filtret är ”Seller Details” (2b), eftersom att det ger dig möjlighet att välja nivå på säljarna. Det finns fyra nivåer i Fiverrs säljarhierarki: Nivå 1 och 2, ”Top Rated” och alla övriga (nya och inaktiva säljare). För att ta sig till en högre nivå krävs konsekvent kvalitet och bra betyg, så dessa säljare brukar också ta högre betalt för sina tjänster. För optimala sökresultat rekommenderar vi att fokusera på nivå 2 i början – det bör ge dig ett bra urval av högkvalitativa alternativ.
 • Vi rekommenderar att låta ”Budget”-filtret (2c) vara tomt för att undvika att begränsa din valmöjlighet för tidigt – om du inte, såklart, letar specifikt efter de absolut billigaste alternativen, i vilket fall det inte är riktigt förenligt med din strategi att försöka minimera risken för låg kvalitet…
 • ”Delivery Time”-filtret (2d) kan vara praktiskt om du behöver arbetet gjort så fort det bara går. Återigen, förvänta dig högre priser för 24-timmars och 3-dagarsalternativ!

2. Jämför inte priser i sökresultaten

Medan Fiverr handlar om att standardisera tjänster är det omöjligt att göra allting helt identiskt – säljare är fortfarande fria att definiera exakt vad som ingår i deras erbjudanden. För att komplicera saker ännu mer kan ett erbjudande i sig innehålla 2-3 olika tjänstepaket:

Till exempel, en frilansare som erbjuder att skriva ett blogginlägg kan uppge ett pris för ett specifikt antal ord (låt oss säga 300 ord) men även inkludera extratjänster i samma erbjudande, exempelvis en längre text på 500 ord till ett högre pris.

Här är haken: sökresultaten vi diskuterade i den föregående sektionen visar endast ett enda pris. Varifrån kommer det priset kanske du undrar?

Fiverr prices

Japp, det är priset för det grundläggande (= billigaste) alternativet från varje enskilt tjänstepaket.

Det finns två problem med detta: först och främst är grundpaketet kanske inte vad du behöver; och för det andra – alla erbjudanden har olika grundpaket!

Slutsats: ignorera priset i sökresultaten – läs istället noggrant igenom 5–10 erbjudanden från den kortare listan som visas efter att du har tillämpat alla filter (se tips nr 1).

, är vi redo att lägga en beställning?

Sakta i backarna, det finns ytterligare en sak som vi rekommenderar att du gör innan du spenderar:

3. Kontakta säljaren i förväg

Välj 2–3 erbjudanden som ser lovande ut och skicka ett personligt meddelande till dessa säljare. Beskriv ditt projekt med några ord och ställ en eller två frågor.

Observera hur snabbt säljarna svarar. Låter svaren relevanta och verkar säljaren kompetent i sitt svar?

Förresten, om du inte har några relevanta frågor just nu är det en bra idé att hitta på en fråga ändå – sättet som säljaren hanterar dina frågor påvisar en hel del mer än ett förskrivet svar som du antagligen kommer att få om du inte ställer någon fråga alls.

Om du verkligen vill få bra valuta för dina pengar rekommenderar vi att inte förhandla med priserna om det inte är absolut nödvändigt:

 • Fiverr är redan så billigt det kan bli när det kommer till frilanstjänster. Det finns en gräns för hur mycket frilansare är villiga att tjäna för sin tid, och tack vare den hårda konkurrensen på plattformen är Fiverr redan nära den gränsen.
 • Och för det andra optimerar de flesta säljare redan sin arbetsprocess ordentligt för att kunna erbjuda konkurrenskraftiga priser, så om du ber om rabatter kommer de säkerligen lägga mindre energi på ditt projekt för att spendera så lite tid som möjligt på det – vilket är helt förståeligt ur deras perspektiv.

De flesta frilansare på Fiverr är inte lata eller giriga – men logiskt sett är det större risk att du får sämre resultat om du försöker pressa ner priset…

… för att inte tala om att en sådan strategi osannolikt förbättrar säljarens attityd mot dig och ditt projekt 🤷

Se det istället från säljarens perspektiv och respektera deras hårda arbete. Fiverr ser redan till att erbjudandena är så konkurrenskraftiga som möjligt.

Hur som helst, när du väl får svar på dina meddelanden bör det vara ganska enkelt att göra det slutliga valet. Efter det är det bara att skapa en order, sätta in pengarna och vänta på resultatet.

På tal om resultat:

4. Tveka inte att be om revideringar

De flesta Fiverr-erbjudandena inkluderar 1–2 revideringar – men även om det inte uttryckligen nämns i tjänstebeskrivningen brukar alla resonliga säljare gå med på att göra rimliga förändringar om du frågar.

Kom ihåg att be om revideringar på ett vänligt sätt och ha i åtanke att potentiella problem med resultatet kan bero på att din beskrivning av uppgiften inte var tillräckligt tydlig!

(Om du ber om något som du helt enkelt glömde att inkludera i den ursprungliga beskrivningen av uppgiften är det rimligt att ge en liten bonus för det extra arbetet.)

… och ja, alla vet att det är artigt att säga ”tack”, men för säkerhets skull –

om säljaren var extra hjälpsam eller överträffade dina förväntningar kan du visa dem lite uppskattning genom att lämna ett bra omdöme och en bonus

Detta är särskilt viktigt om du planerar att arbeta med denna frilansare igen i framtiden – vilket vi kommer att diskutera mer i detalj nedan:

5. Var strategisk och bygg relationer

”Men jag planerar att bara använda Fiverr för en enda sak!” – kanske du protesterar.

Sant, det här kan vara den enda gången i ditt liv du behöver en frilanstjänst online… Lät det där orimligt? Det beror på att det förmodligen är det!

När du vänjer dig vid Fiverrs enkelhet och stora urval finns det god chans att du upptäcker att vill delegera mer arbete genom plattformen 🚀

Så oavsett om du har ett befintligt flöde av projekt eller om du bara vill utföra en enda uppgift just nu, belönar det sig att använda Fiverr strategiskt:

 • Börja med mindre projekt för att prova ovanstående tips och hitta en frilansare som uppfyller dina krav. När du känner dig bekväm med Fiverr är det dags för större volymer och mer seriösa projekt!
 • Spara dina favoriterbjudanden med hjärt-ikonen; när du har mer än 5–6 favoriter kan det vara bra att sortera dem i olika listor under ”Saved”-sektionen på ditt konto (menyn högst upp till höger, bredvid din profilbild).
 • Lämna alltid omdömen och betyg och försök att lösa eventuella dispyter direkt med säljaren innan du lämnar ett eventuellt negativt omdöme.

Visste du förresten att säljare också kan lämna betyg och omdömen på köpare? Detta innebär att – precis som i verkliga livet! – varje interaktion räknas.

Med andra ord gynnas du av att vara trevlig, tålmodig och en allmänt bra köpare då detta förbättrar dina relationer till nuvarande och framtida frilansare. Och detta kommer att påverka positivt resultatet på arbetet du få tillbaka.

Få jobbet gjort med Fiverr ›

Okej, vad händer om du har bestämt dig för att lägga upp ett offentligt jobberbjudande som köpare, istället för att själv leta upp specifika frilansare? Det finns ett par ytterligare metoder här:

 • Använd ett hemligt ord i din uppgiftsbeskrivning för att rensa bort opersonliga klipp-och-klistra-erbjudanden: detta kan vara så pass enkelt som att be sökandena att lägga till ett specifikt ord (t.ex ”absolut” eller ”galen”) var som helst i sina svar.
 • Sätt ett realistiskt pris som inte är alltför lågt. Detta signalerar att du är en seriös köpare och på så sätt kommer du att attrahera bättre frilansare. I vilket fall som helst kan varje säljare välja att lägga sitt eget bud på ditt projekt, vilket innebär att du kommer att se priserbjudanden både under och över ditt ursprungspris.
 • Ignorera automatiserade e-postmeddelanden med de ”bästa erbjudandena” för ditt projekt – dessa kandidater verkar väljas slumpmässigt, främst baserat på hur snabbt de svarar på ditt jobberbjudande. Lita på ditt omdöme istället för algoritmerna!

När du får tillräckligt med ansökningar på ditt jobberbjudande kan du enkelt följa samma taktik som vi diskuterade tidigare.

***

Men hur gör du om du absolut vill maximera chanserna att frilansarens arbete är av högsta kvalitet? Det finns ett ytterligare alternativ som du bör vara medveten om:

Fiverr Pro – Är det värt det?

Kommer du ihåg att vi pratade om säljares nivåer tidigare? Faktum är att Fiverr har en till nivå som vi inte har nämnt ännu – den kallas Fiverr Pro.

För att bli ”Pro” måste en Fiverr-säljare lämna in en särskild ansökan till Fiverr tillsammans med sin portfolio av tidigare utfört arbete; alla ansökningar granskas manuellt och endast de absolut bästa blir godkända i granskningsprocessen.

Fiverr Pro

Fiverr Pro är ganska lik Top Rated-nivån – men ännu mer exklusiv.

Men hur är det med priserna? ”Pro” låter alltid dyrt… Är det rimligt att välja Fiverr Pro när det redan finns filter för säljarnivåer tillgängliga i den vanliga Fiverr-sökningen?

Sant, Pro-tjänster tenderar att vara ungefär 2–4 gånger dyrare än icke-Pro-erbjudandena i samma kategorier, så de är inte mycket billigare än vad du får på mer traditionella plattformar som Upwork.

Men glöm inte:

Fiverr Pro är inte en separat plattform: samma plattform, samma användarkonto, samma allt – det är bara en ytterligare nivå i Fiverrs rankningssystem av säljare (den högsta nivån).

För att förtydliga detta finns det till och med ett specifikt reglage för att endast visa Pro-erbjudanden när du använder den vanliga Fiverr-sökningen!

Detta leder oss till den största fördelen med Fiverr som frilansplattform:

Fiverr har du maximal valmöjlighet. Behöver du något gjort snabbt och billigt? Inga problem. Är du ute efter högkvalitativt arbete helt utan risk? Varsågod!

Med andra ord kan du mixa och matcha efter dina behov och välja antingen ultrabilligt eller de absolut bästa – och allt däremellan. Vilken annan plattform kan erbjuda denna grad av flexibilitet?..

På tal om billigt –

BONUS: 10% Fiverr rabattkupong

Oavsett om du beslutar dig för att prova Fiverr eller inte är det trevligt att veta att du kan göra din första beställning på plattformen med 10% rabatt, eller hur?

…Observera att nyckelordet här är ”första” – för att förtydliga, kupongen fungerar endast på nya köparkonton:

 1. Klicka på den stora röda knappen nedan för att besöka Fiverr; för din bekvämlighet öppnas webbplatsen i ett nytt fönster:

  Få 10% rabatt på din Fiverr-beställning

 2. Navigera till det erbjudande du vill köpa, välj önskat tjänstepaket och klicka på den gröna ”order”-knappen (om du läste våra tips ovan har du såklart redan kontaktat säljaren vid det här laget 🤓).
 3. På nästa sida väljer du de extratillägg du behöver och klickar på ”Order Now”-knappen till höger (ja, knappen låter lite förvirrande – oroa dig inte, det dras inga pengar ännu).

  Fiverr coupon

 4. I orderspecifikationen till höger hittar du en ”promo code”-sektion: klicka på den och kopiera sedan och klistra in följande kod i fältet:

  GIVINGA10
 5. Klicka på den grå ”Apply”-knappen och se totalbeloppen minska med 10%. Du kan nu slutföra beställningen till det nya rabatterade priset.
 6. I den föregående delen av vår guide lärde vi oss hur vi får ut det mesta möjliga av Fiverr – nu har du även knepen för att reducera dina kostnader!

  ***

  Hur är det med plattformen från motsatt perspektiv? Är Fiverr lukrativt för frilansare? Låt oss ta reda på det:

  Hur du SÄLJER på Fiverr

  Återigen, om du köper frilanstjänster är denna del kanske mindre relevant för dig – om du vill kan du hoppa direkt till den slutliga sammanfattningen!)

  Som i det flesta fall, om du närmar dig frilansandets värld ogenomtänkt kommer det osannolikt vara till mycket nytta för dig;

  – detta må vara särskilt sant när det gäller Fiverr, på grund av den hårda konkurrensen på plattformen och dess strikta regler.

  Fiverr är utan tvekan en av de bästa platser att komma igång med att tjäna ordentligt med pengar som frilansare online: fokuset på mikrotjänster tillåter dig att snabbt experimentera och finslipa dina erbjudanden varje dag, medan deras nivåsystem för säljare säkerställer att ditt liv blir mycket enklare när du når en viss kompetensnivå och utvecklar din profil på plattformen 📈

  För att upprepa – detta är ingen dans på rosor, och du kommer att behöva arbeta hårt i början; men, en extrainkomst på 1000–2000 dollar i månaden kan definitivt vara värt det.

  Baserat på personlig erfarenhet av många framgångsrika Fiverr-frilansare har vi samlat följande tips för att hjälpa dig på din resa till toppen av hierarkin av frilansare på Fiverr:

  🔎 Hitta en smal nisch till att börja med: det finns tusentals frilansare på Fiverr som erbjuder tjänster som ”logotypdesign” eller ”artikelskrivande” – så försök att undvika generalitet, åtminstone innan du blir en toppsäljare!

  💼 Skapa en portfolio av erbjudanden: skapa så många erbjudanden som möjligt, istället för att lägga alla ägg i samma korg. Använd Fiverrs höga tempo till din fördel – byt regelbundet ut de minst populära erbjudandena med nya idéer för att maximera ditt flöde intresserade köpare.

  🎯 Ge ditt erbjudande en bra titel, bild och beskrivning: inkludera relevanta nyckelord (men undvik att pressa in dem i överflöd) och se till att använda bilder som särskiljer sig från mängden när det gäller kvalitet och att de drar åt sig uppmärksamhet.

  💰 Sätt konkurrenskraftiga priser för att bygga en portfolio: 5-stjärniga betyg och positiva omdömen är avgörande för din synlighet på Fiverr – för att få några så snabbt som möjligt kan du prova att sänka dina priser ett tag och på så sätt investera i din framtida Fiverr-profil.

  💌 Visa alla köpare att du bryr dig: ett enda dåligt omdöme eller betyg kan försämra din chans att nå högre säljarnivåer. Behandla varje köpare med respekt och gör ditt bästa för att leverera utfört arbete av hög kvalitet, och gör det i tid (ja, det verkar uppenbart, men förvånande nog misslyckas många frilansare på Fiverr att följa detta råd).

  🚀 Leverera över förväntan: ibland handlar det bara om att sätta de rätta förväntningarna – med andra ord kommer dina uppdragsgivare vara nöjdare om du ger måttliga löften och överträffar dem, hellre än att du skapar höga förväntningar och sen underpresterar.

  📊 Håll koll på din säljarstatistik! Det är svårt att understryka nog hur viktigt det är med svarsfrekvens att leverera arbete i tid – Säljarnivå 1 och 2 tilldelas automatiskt av Fiverrs algoritmer, baserat på denna statistik.

  🕗 Håll stressen i schack genom att ta pauser. Men om du planerar på att ta semester eller en timeout är det viktigt att du inte glömmer att aktivera ”out-of-office”-läget på ditt Fiverr-konto för att undvika en kö av frustrerade köpare i din inkorg.

  📚 Gå kurser för att vinna förtroende och öka din profils synlighet. Visste du att det finns ett helt bibliotek av professionella lektioner på Fiverr som tillåter dig att tjäna emblem som du kan visa på din profil? Tja, nu vet du.

  För att sammanfatta – att tänka långsiktigt, vara originell, leverera arbete i tid och överträffa kunders förväntningar kan hjälpa även nya frilansare att nå de högsta nivåerna på Fiverr.

  Och när du når nivå 2 (eller ännu bättre – blir en topprankad (”Top Rated”) säljare eller Fiverr Pro) kan plattformen enkelt bli din huvudinkomstkälla.

  Vårt omdöme: Att få ut det mesta möjliga av Fiverr

  Fiverr har kommit långt från sitt ursprung som slumpmässig samling av underliga tjänster erbjudna för 5 dollar. Det är nu 2024, och det är en av de största marknadsplatserna för frilansare i världen.

  – Så, vad är den största fördelen med Fiverr jämfört med andra plattformar?

  Dess häpnadsväckande valmöjligheter oavsett budget! Som köpare kan du hitta alla tänkbara tjänster på Fiverr med priser som sträcker sig från de billigaste fynden till exklusiva premiumerbjudanden.

  – Vem bör använda denna plattform för att köpa tjänster?

  Fiverr kan vara särskilt användbart för dig om du behöver något av följande när det kommer till frilanstjänster: flexibilitet, valmöjlighet, transparens och såklart bekvämlighet.

  – Vilket är det bästa sättet att använda Fiverr som köpare?

  Använd filtren fullt ut, var noggrann när du jämför erbjudanden, kontakta säljare innan du beställer, behandla frilansaren med respekt och bygg starka och långsiktiga relationer med de bästa frilansarna.

  (Glöm inte att använda rabattkoden för att få 10% på ditt första köp, om du väljer att prova Fiverr – steg-för-steg-instruktioner finns i den här delen av guiden)

  – Å andra sidan, hur utmärker du dig som Fiverr-säljare?

  Ditt mål bör vara att nå högre säljarnivåer så fort som möjligt: skapa en portfolio av nischade erbjudanden och se till att din service alltid är exceptionell, samtidigt som du håller din statistik i topp.

  ***

  Fortfarande osäker på om Fiverr är rätt plattform för dina behov? Har du något att lägga till om vår analys? Vill du bara dela med dig av din erfarenhet av Fiverr? Gå till kommentarsektionen nedan!

Låt oss diskutera!