Hostinger is tegenwoordig een van de meest betaalbare opties onder de hostingreuzen. Maar ‘groot en goedkoop’ betekent niet per se het beste –
⚓ Titanic was ook groot en sommige tickets waren redelijk betaalbaar…
Dus in plaats van algemeenheden, zullen we in deze diepgaande review feiten en gegevens analyseren om erachter te komen of Hostinger je geld waard is.
Trouwens, toen Hostinger aan het beslissen was over hun merknaam, voorzagen ze waarschijnlijk niet de vele verschillende manieren waarop deze verkeerd gespeld kon worden.
Dus als je hier bent vanwege het zoeken naar hostenger
of hosinger
of zelfs hostiger
– dit is precies hetzelfde bedrijf als waar we het hier over hebben :)
Hostinger pakketten en prijzen
Snelheid en Uptime
Hostinger gebruiken: onze impressies
Hostinger klantenondersteuning
Veel Gestelde Vragen
Voordelen en nadelen van Hostinger
BONUS: Hostinger promotiecode
Ons oordeel: moet je Hostinger kiezen?
Discussie en Hostinger reviews
Hoe groot is Hostinger?
Om je een idee te geven van hoe groot Hostinger is, volgen hier enkele cijfers: het bedrijf heeft momenteel meer dan 30 miljoen klanten in meer dan 170 landen (dit is bijna in elk land ter wereld!).
En er zijn geen tekenen van vertraging – volgens hun gegevens breidt Hostinger nog steeds uit met een snelheid van 1 cliënt per 5 seconden.
Zoals je zou verwachten, is Hostinger echter niet altijd de internationale speler geweest die het vandaag is. Hostinger ontstond in 2004 uit één filosofie:
Mensen willen niet betalen voor marketing alleen voor de hosting: eenvoudig, betrouwbaar en zo goedkoop mogelijk.
Dit principe blijft na vele jaren nog steeds de kern van Hostinger, namelijk hoogwaardige dienstverlening tegen een zo laag mogelijke prijs.
Laten we het aanbod eens bekijken:
Het juiste Hostinger pakket kiezen
Als grote internationale provider biedt Hostinger voor bijna alle privé- en zakelijke behoeften verschillende oplossingen aan.
Shared hosting, cloud hosting, WordPress, VPS – met al die termen kan het snel erg verwarrend worden! 🤯
Geen paniek, hier is een eenvoudige gids:
-
Verwacht je meer dan 10.000 bezoekers/maand op je website? Als je antwoord “NEE” is (of “IK HEB GEEN IDEE”), ga dan voor shared hosting!
We raden het
Premium
pakket aan omdat je er een gratis domeinnaam bij krijgt, maar als je er al een hebt is hetSingle
pakket prima!Als je ‘JA’ hebt geantwoord, met andere woorden, als je een website met veel bezoekers bouwt, ga dan verder met de volgende vraag:
-
Heb je zakelijk een sterk geoptimaliseerde WordPress website nodig? Als je antwoord “JA” is, overweeg dan het WordPress hosting plan van Hostinger.
Als je op zoek bent naar iets geavanceerder en flexibeler (je hebt bijvoorbeeld “NEE” geantwoord), bekijk dan de volgende stap:
-
Heb je een professionele server nodig met dedicated resources? Als je “JA” hebt geantwoord, dan zal de Virtual Private Server, ook wel VPS hosting genoemd aan je behoeften voldoen.
Houdt er rekening mee dat VPS hosting gespecialiseerde kennis vereist – als je dus niet bekend bent met server-instellingen, probeer dan één van de voorgaande opties!
VPS hosting biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor de kleinere professionele projecten 👓 – er is dus een beter product als je iets groters wilt bouwen:
-
Tot slot, als je een uitbreidbare oplossing nodig hebt voor een groot project, dan moet je zeker voor cloud hosting gaan –
Dit is de meest flexibele optie waarmee je direct resources kunt toevoegen en waarmee je de meeste uptime voor je site of webapp kunt garanderen.
…Maar waarom zou ik überhaupt voor Hostinger kiezen? Ok, goed, je let nog steeds op! Om deze vraag te beantwoorden, hebben we meer gegevens nodig:
– in de volgende delen van deze review zullen we de technische kenmerken van Hostinger 🤓 analyseren, evenals onze eigen ervaringen tijdens het gebruik van deze provider.
Laten we beginnen!
Uptime en snelheid van Hostinger: hoe betrouwbaar is deze provider?
Naast de functies en prijs is er een ander uiterst belangrijk criterium bij het kiezen van een hosting, dat is de stabiliteit – met andere woorden, de uptime en snelheid van de server.
Om de uptime te meten, met andere woorden het deel van de tijd dat de servers van Hostinger actief zijn, kunnen we kijken naar zowel zelfgerapporteerde cijfers als cijfers van derden.
De eerste zijn gratis beschikbaar op hun servermonitorpagina. Het bevat dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse statistieken voor alle 150+ Hostinger’s servers, wat er ongeveer zo uitziet:
Onderaan de tabel vind je de gecombineerde cijfers voor alle servers, daar zijn we vooral in geïnteresseerd:
Kijk naar het gemiddelde over 30 dagen om een idee te krijgen hoeveel tijd je website naar verwachting binnen een bepaalde maand offline zal zijn.
Vanaf januari2025 ligt dit cijfer bijna op
99,9%
– wat betekent dat een gehoste website slechts ongeveer 42 minuten downtime per maand zou moeten ervaren, wat een redelijk normaal resultaat is voor de meeste moderne hostingproviders.
Dit komt ook overeen met het cijfer van 99,908%
, wat onafhankelijk door Hrank gemeten is en valt ook binnen de grenzen van de Service Uptime-garantie van Hostinger – die precies 99,9%
is volgens sectie 7 van hun Hostingovereenkomst.
***
Hoe zit het met de snelheid? Dit is een beetje lastiger, omdat het van veel verschillende factoren kan afhangen, niet alleen van de hardware van de hostingprovider.
De laadtijd van een webpagina is sterk afhankelijk van zaken als de totale grootte van afbeeldingen op de pagina, het aantal actieve WordPress-plug-ins en andere details die geen verband houden met de hosting.
Het is dus logisch om alleen de responstijd te beschouwen – dit is de gemiddelde tijd (in milliseconden) die een server nodig heeft om te reageren op een inkomend verbindingsverzoek (dwz iemand die probeert toegang te krijgen tot een website op die server).
Volgens de gegevens van de onafhankelijke Hrank-bots, schommelt de gemiddelde responstijd van Hostinger rond de 800 ms:
Hostinger’s gemiddelde reactietijd zoals gemeten door Hrank (lager is beter)[/ caption]
In feite is te zien dat de gemiddelde responstijd van Hostinger de afgelopen jaren is afgenomen (=snellere websites), mede dankzij infrastructuurupgrades.
Alles onder de eerste responstijd van 1000 ms is een goed resultaat voor een shared hostingprovider en Hostinger doet het beter dan de meeste andere grote internationale providers.
Oké, nu we naar de feiten hebben gekeken, gaan we van cijfers naar onze persoonlijke ervaring:
Onze ervaring met het gebruik van Hostinger
Zoals we eerder hebben besproken, biedt Hostinger een verscheidenheid aan services aan voor zowel beginners als professionals.
Voor deze review gaan we shared hosting nader bekijken, aangezien dit verreweg het populairste Hostinger-product is.
Zoals gewoonlijk is de eerste stap het kopen van een pakket.
Wanneer je je bestelling voltooid, krijg je toegang tot het hosting admin paneel – dit is de plaats waar je je hosting account gaat beheren:
Hostinger biedt de gebruiker een aangepast admin-paneel, gebouwd door de interne ontwikkelaars van het bedrijf. Naar onze mening is deze redelijk gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren, zelfs in vergelijking met veelgebruikte alternatieven zoals cPanel of Plesk.
Alles wat je nodig hebt, wordt weergegeven door tegels met afbeeldingen en netjes in groepen georganiseerd om je te helpen de diensten sneller te vinden. Je kunt ook de zoekbalk bovenaan gebruiken om makkelijker toegang te krijgen tot de gewenste items.
Om een website te maken, kun je de Auto Installer gebruiken om een inhoudbeheersysteem zoals WordPress op te zetten – of de websitebouwer Zyro met drag-and-drop van Hostinger zelf gebruiken.
Beide opties zijn toegankelijk via het Website gedeelte van het hosting admin-paneel
Overigens is Zyro websitebouwer een interessant voorbeeld van hoe een slecht product een succesvolle comeback kan maken.
Toen we Hostinger voor het eerst in 2017 beoordeelden, was Zyro een puinhoop – het zag eruit als een kruising tussen een vroegtijdig uitgebracht startup-idee en een afgedankt topproduct.
Dit was een tijdje het geval, maar begin 2020 kreeg Zyro een complete revisie:
Nu lijkt het meer op een moderne sitebouwer 😎 De keuze aan sjablonen is nog steeds vrij beperkt, maar de ontwerpen zien er nu in ieder geval netter en up-to-date uit.
Naast verbeterde visuals en een verzameling van meer dan 1 miljoen afbeeldingen, biedt Zyro nu een aantal intrigerende producten op basis van kunstmatige intelligentie:
- AI Writer, een automatisch systeem dat je om een onderwerp vraagt om vervolgens meerdere paragrafen met (zeer menselijk klinkende) tekst over dat onderwerp produceert. Het is nog steeds niet perfect, maar het kan een grote hulp zijn om je writer’s block te doorbreken.
- AI Heatmap Tool, die je webpagina’s analyseert vanuit het oogpunt van de bezoekers en je vertelt waar je de belangrijkste elementen van je pagina moet plaatsen, zoals call-to-action-knoppen.
Het lijkt wel magie!
Over het algemeen kunnen we de nieuwe versie van Zyro aanbevelen aan iedereen die een eenvoudige website wil maken die uit een of meerdere statische pagina’s bestaat. Voor degenen die meer flexibiliteit en meer functies nodig hebben, is WordPress nog steeds de beste keuze.
Hostinger klantenondersteuning
Als je al klant bent, kunt je het Hostinger-team 24/7 om hulp vragen via de live-chat die zich in de rechterbenedenhoek van het hosting admin-paneel bevindt.
Om de kwaliteit van de klantenondersteuning te testen, hebben we hen vragen gesteld via de chat: hun responstijd was supersnel (meestal slechts enkele seconden) en de Hostinger-vertegenwoordiger was altijd vriendelijk, beleefd en behulpzaam.
Er werden grappige kattenfoto’s gebruikt om ons humeur op te vrolijken terwijl we aan het wachtten waren tot ze het antwoord typten 🐈
Naast de live-chat is er een gratis kennisbank met nuttige artikelen over alle Hostinger-producten en -diensten. Je kunt het vinden door op de “Help” link in het bovenste menu van het hosting admin-paneel te klikken.
Het bevat ook een lijst met de meest gestelde vragen – de kans is groot dat je je probleem daar al mee kunt oplossen.
…Wat als je geen klant bent?
In dat geval kun je een bericht sturen naar het Hostinger-team via het contactformulier op hun website.
Het zal natuurlijk niet zo snel zijn als de live-chat, maar je vraag zal waarschijnlijk ook niet zo urgent zijn :) in ieder geval krijg je binnen een paar uur je antwoord; de langste reactietijd in onze tests was 7 uur.
Wist je trouwens dat je ons ook vragen kunt stellen over Hostinger? Bekijk het formulier onderaan de tekst!
Over het algemeen is Hostinger erin geslaagd om onze verwachtingen te overtreffen ivm de kwaliteit van de ondersteuning. We hebben veel erger gezien, zelfs van concurrerende bedrijven met hogere prijzen.
30 dagen geld-terug-garantie en annulering van een Hostinger-account
Als je op de officiële startpagina van Hostinger helemaal naar beneden scrolt, zie je een verklaring waarin je je geld terug kunt vragen gedurende de eerste maand (30 dagen, om precies te zijn) nadat je de betaling hebt uitgevoerd.
Hoewel een geld-terug-garantie een prijzenswaardige functie is voor elke zichzelf respecterende hosting provider, is het de moeite waard om je op een aantal kleine lettertjes te wijzen – zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gevolgen voor het aanvragen van deze terugbetaling:
- Nieuwe domeinnaamregistraties kunnen alleen binnen 4 dagen (96 uur) na voltooiing van de aankooptransactie worden geannuleerd. De meeste andere grote hostingproviders bieden helemaal geen restitutie voor nieuwe domeinnamen.
- Gezien het vorige punt is er nog steeds een lange lijst met domeinnamen die geen restitutie ondersteunen; dit zijn bijna alle landspecifieke en regionale extensies, evenals enkele generieke extensies zoals
.mobi
en.info
. - Enkele andere items die niet meetellen voor de 30 dagen geld-terug-garantie zijn domeinverlengingen, privacybeschermingspakketten en SEO-toolkits.
- Ten slotte kunt je geen enkele aankoop terug laten betalen die is gedaan met cryptocurrencies (ja, Hostinger staat het betalen van je bestellingen toe met Bitcoin, Ethereum, Litecoin en een heleboel andere populaire munten).
Oké, wat als je besluit je account na de 30 dagen te annuleren? – je hebt bijvoorbeeld geen hosting meer nodig omdat je het bijbehorende webproject hebt stopgezet.
Je kunt eenvoudig je hosting pakketen en domeinen deactiveren via jehosting admin-paneel, zoek gewoon naar het item “Account deactiveren” met het grote rode stopteken:
Interessant genoeg, hoewel individuele services gemakkelijk geannuleerd en verwijderd kunnen worden, biedt Hostinger geen eenvoudige manier om iemands persoonlijke account bij het bedrijf volledig te verwijderen (onder vermelding van “veiligheidsredenen”).
Hoewel dit geen echte problemen zou moeten opleveren als je eenmaal alle services in dat account hebt gedeactiveerd (er worden zeker geen kosten meer in rekening gebracht), is er voor degenen die graag zelf alles willen verwijderen, een optie die kan werken: vraag gewoon Hostinger-ondersteuning om het account te verwijderen.
Als je je in de Europese Unie bevindt, kun je zelfs woorden als GDPR gebruiken om er zeker van te zijn dat aan je verzoek voldaan wordt; woon je in een andere regio dan zul je meer op de goede wil van het bedrijf moeten vertrouwen.
Wat wil men op het internet nog meer weten over Hostinger?
Voordat we verder gaan met het samenvatten van de sterke en zwakke punten van Hostinger, dit is een verzameling van de meest voorkomende vragen die we op internet en in de berichten op onze website hebben gezien:
Is Hostinger echt gratis?
Nou, niet meer… Wat bedoelen we met “niet meer”? Leuk feitje – het was vroeger gratis als onderdeel van de eerste pogingen om snel de verschillende internationale markten te veroveren – maar tegenwoordig is het een betaalde hosting, maar wel een met de focus op een echt goedkope strategie.
Is Hostinger goed voor WordPress?
Absoluut. We kunnen het met gemak de beste prijs-kwaliteitsopties noemen voor je zelf gehoste WordPress-website (bekijk onze ranglijst van de beste “goedkoopste” hosts die er zijn).
Is Hostinger betrouwbaar?
Kort antwoord – ja, zonder twijfel. Uitgebreid antwoord – voor een retail hosting oplossing die een fractie kost van wat andere grote providers je in rekening zouden brengen, is Hostinger verrassend goed uitgerust om onderbrekingsvrije hosting te leveren met de krachtige ingebouwde beveiligingsfuncties.
Voor en nadelen van Hostinger
Nu we de producten en diensten van Hostinger hebben onderzocht, evenals de klantenondersteuning, laten we de voor en nadelen even samenvatten. We proberen zo objectief mogelijk te zijn:
- Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding: zeer concurrerende prijzen voor alle hostingpakketten – zoals Hostinger het zelf zegt, “je betaalt alleen voor de hosting, niet voor de marketing”
- Flexibele aanbiedingen voor elk type klant – van particulieren en kleine bedrijven (shared hosting) tot grote bedrijven en professionele programmeurs (VPS en cloud)
- 99,9% uptime-garantie -Hostinger belooft in feite dat je website altijd online beschikbaar zal zijn. Het cijfer vertaalt zich in een maximum van 44 minuten downtime per maand, wat in de praktijk zo goed als 0 minuten downtime is volgens onze tests.
- Je kunt een gratis domeinnaam krijgen bij je hostingaankoop als je kiest voor een pakket van ten minste 12 maanden
- Je kunt tussen het populaire hosting-dashboards zoals cPanel kiezen of de eigen oplossing van Hostinger gebruiken (wat ook geen slechte optie is)
- WordPress en andere populaire site-engines kunnen met slechts enkele klikken worden geïnstalleerd met behulp van de Auto Installer-functie vanuit het hosting admin-paneel
- De websitebouwer van Hostinger, Zyro genaamd, is in 2020 volledig vernieuwd en is nu prettig in gebruik
- Grote kennisbank met educatieve bronnen over het gebruik van de producten van Hostinger, gratis beschikbaar voor alle klanten
- Eersteklas ondersteuning van een vriendelijk, snel en behulpzaam team dat altijd (24/7) klaar staat om je problemen op te lossen
- Degelijk maar zeker geen bijzonder uptime gemiddelde en server reactiesnelheid
- Relatief beperkte keuze aan sjablonen in hun Zyro websitebouwer
- Geen mogelijkheid voor telefonische ondersteuning – je moet in plaats daarvan gebruik maken van de live-chat, e-mail of het contactformulier
Voordat we deze review afronden met een conclusie en een oordeel (zou je Hostinger moeten gebruiken?), hebben we hier een stapsgewijze gids om een extra korting op je Hostinger-aankoop te krijgen:
Bonus: Hostinger-promotiecode
We zeggen niet dat je per se Hostinger moet kiezen – maar als je voor deze provider besluit te gaan, is het toch fijn om nog meer op je bestelling te besparen?
Daarom geven we je graag een handige handleiding om extra korting te krijgen bij Hostinger met behulp van een kortingscode:
(aangezien we eerder al hebben geconcludeerd dat het Premium-pakket van 12 maanden in de meeste gevallen de beste keuze is, zullen we het als voorbeeld gebruiken)
- Bezoek de officiële Hostinger-website door op de onderstaande knop te klikken (de website wordt automatisch in een nieuw venster geopend):
- Klik onder Premium Webhosting (dwz de middelste optie) op de grote rode knop “Toevoegen”. Dit brengt je naar de configuratiepagina.
- Kies het pakket van 12 maanden door er op te klikken (dit is het goedkoopste abonnement waarbij je een gratis domeinnaam krijgt, het is niet de moeite waard om het abonnement voor 1 maand te kiezen).
-
Op dit punt is dit hoe je configuratiepagina eruit zou moeten zien:
-
Kijk nu onderaan de pagina en zoek de tekst “Heb je een kortingscode?”, Direct onder het totale orderbedrag. Als je op de link klikt, komt er een nieuw veld zichtbaar. Typ de volgende code:
special15
- Nadat je de code hebt ingevoerd, klik je op het plus pictogram aan de rechterkant (deze moet paars van kleur worden). Je ziet een bericht dat de kortingscode met succes is toegepast en de korting verschijnt in je bestelling!
- Gefeliciteerd! Je hebt zojuist wat extra geld bespaard op je Hostinger aankoop, waardoor de uiteindelijke prijs nog aantrekkelijker is geworden.
Als de bovenstaande promotiecode in jou geval niet werkt, laat het ons dan weten in een bericht onderaan de pagina – we zullen het onderzoeken en ons best doen om ervoor te zorgen dat je een werkende code ontvangt.
Eindoordeel: is Hostinger je geld waard?
Met bovenstaande informatie in gedachten, zou je Hostinger gebruiken voor je volgende webproject?
Als het op hosting aankomt, is dit het merk van “waar voor je geld” krijgen: je betaalt een redelijke prijs voor wat je krijgt en wat je krijgt is functioneel, praktisch en gebruiksvriendelijk. Hostinger… werkt gewoon ⚡
Maak een website op Hostigner ›
Voor degenen die besluiten om Hostinger te proberen: vergeet niet onze handige handleiding te bekijken om extra te besparen op je eerste bestelling.
***
Heb je nog steeds vragen over de servers, pakketten, ondersteuning, enz.? Of misschien maak je al gebruik van Hostinger en wil je je ervaring delen?
Neem in ieder geval deel aan de discussie hieronder, laten we elkaar helpen om een weloverwogen beslissing te nemen!
Affiliate mededeling: als je deze recensie nuttig vond, overweeg dan om onze blog te steunen door de links in de tekst te gebruiken om Hostinger services aan te schaffen. Dit heeft natuurlijk geen invloed op de prijs die je op je Hostinger aanbieding krijgt.