☑︎ Deze handleiding is voor het laatst bijgewerkt op januari 2025

Op dit moment is Surfshark een van de snelstgroeiende Virtual Private Network (VPN) -services ter wereld.

Als je dit nu leest vraag je je waarschijnlijk af: is Surfshark gewoon weer een eigenwijs maar kleine vis in de digitale oceaan – of is het de haai die je geld waard is?

We leggen het graag even uit.

In deze review zullen we geen tijd verspillen aan het beschrijven van de gebruikersinterface van Surfshark of het tonen van screenshots van de mobiele apps.

In plaats daarvan willen we graag de belangrijkste vragen beantwoorden, die je over deze VPN kunt hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • 🦈Is Surfshark anders dan andere VPN’s?
  • 🔒Hoe veilig zijn je privégegevens bij Surfshark?
  • 🏄Hoe goed (= snel) zijn de servers?
  • 💰Wat is de beste deal die Surfshark aanbiedt?

Over korting gesproken – aan het einde van onze review helpen we je om de beste prijs voor een Surfshark-abonnement te krijgen (als je besluit er een te kopen).

Maar laten we eerst eens kijken of Surfshark überhaupt het overwegen waard is:

Waarin verschilt Surfshark van andere VPN’s?

De meeste VPN aanbieders hebben tegenwoordig een makkelijk te gebruiken interface, vaak kun je in cryptocurrency betalen en bieden ze honderden servers over de hele wereld.

Surfshark is geen uitzondering.

Om je daarom te helpen een weloverwogen keuze te maken, hebben we de belangrijkste onderscheidende kenmerken van Surfshark op een rijtje gezet – de concurrentievoordelen:

  • Superlage prijzen: ondanks dat hun basisplan van 1 maand eigenlijk iets duurder is dan de andere grote VPN aanbieders, krijg je bij Surfshark’s 2-jarig abonnement meer dan 80% korting, waardoor je een ongelofelijke prijs-kwaliteitverhouding krijgt.
  • Onbeperkt aantal apparaten: in tegenstelling tot de meeste andere VPN aanbieders, waarbij je slechts 5 of 7 apparaten tegelijk kunt aansluiten, geeft Surfshark je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal apparaten te verbinden.
  • Bevelschrift verklikker: Surfshark is een van de weinige VPN aanbieders die een pagina onderhoudt waarop expliciet staat dat ze geen officiële bevelschriften of openbaarmakingsbevelen hebben ontvangen.

De bevelschrift verklikker verdient nog een voetnoot: de bevelschrift verklikker bestaat omdat er in sommige landen (met name de Verenigde Staten) bedrijven geen openheid mogen geven over de openbaarmakingsbevelen die ze van de overheid ontvangen.

Als reactie hierop houden sommige slimme bedrijven openbare verklaringen bij waarin staat dat ze GEEN dergelijke orders hebben ontvangen – wat niet expliciet verboden is.

Met andere woorden, als je nullen ziet op de Surfshark’s bevelschrift verklikker-pagina, kun je er zeker van zijn dat de overheid zich niet met hun bemoeid heeft.

Clever!

Nu we het toch over dit onderwerp hebben, laten we eens dieper graven en zien of Surfshark echt te vertrouwen is met onze persoonlijke gegevens en deze zorgvuldig beschermt:

Beveiliging en privacy bij Surfshark

Surfshark lijkt de beveiliging van hun gebruikers echt serieus te nemen, gezien het aantal functies dat ze toepassen:

  • MultiHop-functie zorgt ervoor dat je IP-adres nog beter verborgen blijft – je verbinding wordt dan afgehandeld door een keten van VPN-servers, die elk spoor van je digitale voetafdruk versnippert.
  • Camouflagemodus zorgt ervoor dat zelfs je internetprovider niet ziet dat je een VPN gebruikt.
  • Kill Switch die automatisch het internet uitschakelt op het moment dat je VPN-verbinding onderbroken wordt. Dit zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens nooit openbaar worden.

Let overigens niet te veel op de coderingsstandaarden waar een VPN aanbieder op zijn website mee adverteert:

bijna alle serieuze VPN systemen gebruiken tegenwoordig de AES-256-GCM-codering (256-bit Advanced Encryption Standard met Galois/Counter Mode) – voor een zichzelf respecterende VPN aanbieder is dit dus de standaard 💪

In plaats daarvan zijn de echt belangrijke details vaak diep verborgen in het privacybeleid van een VPN aanbieder – daar kun je informatie vinden over hoe ze je gegevens daadwerkelijk behandelen.

Gelukkig hoef je niet zelf op zoek naar die details –

We hebben het privacybeleid van Surfshark al voor je onder de loep genomen, en dit hebben we voor je gevonden:

  • Deel 1 is het belangrijkste deel, omdat het gaat over gegevens verzamelen. Samengevat, je echte IP-adres en andere persoonlijk identificeerbare informatie worden nooit door Surfshark opgeslagen.
  • Er is geen identiteitsverificatie nodig om een account bij Surfshark aan te maken – je hebt alleen een e-mailadres nodig. Anonieme e-maildiensten zoals ProtonMail zijn toegestaan, voor als je echt niks over jezelf wilt delen.
  • Deel 10 maakt duidelijk dat de privacy maatregelen van Surfshark onder de wetten van de Britse Maagdeneilanden vallen, een rechtsgebied dat bekend staat om zijn gunstige geheimhoudingsklimaat.

De belangrijkste hiervan is dat Surfshark een strikt no-logs-beleid hanteert, wat betekent dat ze geen informatie opslaan over hoe je via hun service op het internet surft.

Dit omvat IP-adressen, verbindings-ID’s, browsegeschiedenis, enz. Met andere woorden – alles wat terug te voeren is naar je identiteit.

Zelfs als Surfshark ooit door de regering van de Britse Maagdeneilanden wordt gedwongen om informatie vrij te geven (wat op zichzelf hoogst onwaarschijnlijk is), zullen ze niet veel hebben om te delen, omdat er geen gegevens ivm internetverkeer van klanten wordt bijgehouden.

Dus privacy: ✔️

Hoe zit het met de prestaties?

Snelheid en locaties

Volgens hun website beheert Surfshark meer dan 1000 servers in meer dan 60 landen. Een detail is dat hoewel alle servers fysiek zijn, sommige locaties virtueel zijn

Als je bijvoorbeeld verbinding wilt maken via Albanië of Chili, krijg je een lokaal IP-adres, maar de daadwerkelijke server die je verbinding afhandelt, kan zich in Duitsland of Colombia bevinden.

Dit heeft geen invloed op je snelheid of privacy, maar er kan iets in een taal verschijnen die je niet verwacht als je gebruik maakt van een virtuele locatie.

Hoe dan ook, hoewel het niet vreemd is voor een moderne VPN om duizenden servers in tientallen landen te bieden, moeten we onderzoeken of Surfshark zich qua snelheid wel kan meten aan de grote VPN aanbieders.

Dus, hoe goed is de snelheid?

Dit lijkt misschien een makkelijke vraag, maar het is niet voldoende om de VPN in te schakelen en een snelheidstest uit te voeren op een willekeurige locatie.

Wanneer we VPN-verbinding testen, meten we de snelheid vanaf elke beschikbare locatie, telkens met behulp van 2 onafhankelijke tools (SpeedTest en Fast.com), elk met maximaal 5 pogingen.

Onze basis internetsnelheid (zonder de VPN) is gemiddeld 50 Mb/s met SpeedTest en 40 Mb/s met Fast.com.

Hier zijn de resultaten voor de meest populaire locaties die Surfshark gebruikt:

Surfshark speed

Volgens onze tests zijn de internetsnelheden over de hele wereld gemiddeld ongeveer 30 Mb/s voor SpeedTest en 20 Mb/s voor Fast.com – wat een goed resultaat is voor een grote VPN aanbieder.

Op de belangrijkste locaties lag de snelheid van Surfshark zo dicht bij onze maximale (zonder-VPN) snelheid dat we het verschil niet konden zien, zelfs niet met behulp van de gespecialiseerde testsoftware.

Houd er rekening mee dat je specifieke snelheid kan variëren, omdat deze afhankelijk is van veel factoren, waaronder je locatie, je internetprovider, zelfs het tijdstip en de dag van de week –

Toch bieden dergelijke tests in ieder geval een globale maatstaf en de mogelijkheid om locaties te vergelijken 📋

Het volgende punt: hoe goed is Surfshark in het omzeilen van locatiegebaseerde beperkingen?

Deblokkeren en streamen

Naast uitgebreide snelheidstests controleren we ook handmatig of je met een VPN populaire streamingdiensten zoals Netflix kunt gebruiken vanaf elke serverlocatie.

Onze tests laten zien dat ondanks het strikte filter wat Netflix sinds januari 2020 implementeert, de streamingdienst beschikbaar is via de belangrijkste Surfshark-locaties, waaronder de VS, het VK, Singapore en de Europese Unie:

Surfshark + Netflix

Van de meeste andere locaties kun je via de Surfshark VPN de Netflix-app of -website openen, maar kun je de video-inhoud niet altijd goed streamen.

Normaal gesproken heb je echter alleen de Amerikaanse versie van Netflix nodig, omdat deze de grootste selectie films en series bevat.

***

Wat beperkende landen betreft (vooral China, maar ook landen als Turkije, Rusland en Singapore), heeft Surfshark verschillende handige functies:

  • Geen grenzen-modus, beschikbaar als schakelaar in de applicatie-instellingen; Dit activeert automatisch een speciale lijst met servers die specifiek zijn ontworpen om onder overheidsblokkades te werken.
  • OpenVPN-interface (Windows) of IKEv2 (MacOS) waarmee in landen met internetcensuur verbinding kan worden gemaakt met de servers van Surfshark.
  • Shadowsocks-protocol speciaal voor het omzeilen van China’s Great Firewall; Shadowsocks is een proxy, het versleutelt je internetverkeer dus niet – maar als je alleen maar toegang tot inhoud nodig hebt, is dit een goede optie om te proberen als niets anders werkt.

Alhoewel we niet echt kunnen voorspellen of een VPN zal werken op alle locaties in een land als China – ook al werkt het wel in een specifieke stad – Surfshark biedt je een uitgebreide toolkit om je kansen op succes te maximaliseren.

We raden in ieder geval aan om alle bovenstaande opties in te stellen voordat je naar China gaat, omdat zelfs de officiële websites van veel VPN-providers regelmatig worden geblokkeerd in Het Hemelse Rijk.

***

Oké, nu we gezien hebben dat Surfshark een dikke voldoende scoort als het gaat om snelheid, veiligheid, privacy en betrouwbaarheid, is het laatste aspect dat we moeten overwegen de prijs:

Prijzen en restituties

Surfshark doet echt zijn best om op alle fronten die belangrijk zijn voor een VPN-service goed te presteren, maar hun sterkste troef is ongetwijfeld de prijs.

Waarom kunnen we dat zeggen?

Heel eenvoudig – we kijken continue naar de VPN-prijzen op de markt. Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hier is een kleine grafiek die we hebben samengesteld met de prijzen van de goedkoopste abonnementen voor de meest gebruikte VPN-services:

Surfshark pricing

Inderdaad, Surfshark lijkt zijn concurrenten te verpletteren met zijn prijzen…

Het is zelfs goedkoper dan de concurrenten die een driejarig abonnement aanbieden, terwijl het goedkoopste eigen aanbod een twee jarig overeenkomst is, dit betekent dat je minder vooraf hoeft te betalen voor een lagere prijs per maand.

Nu vraag je je misschien af:

Heeft het zin om voor 2 of 3 jaar vooruit te betalen voor een dienst die ik nog niet eens geprobeerd heb?!

Goed punt. Helaas bieden VPN aanbieders meestal geen gratis proefversies aan, maar je kunt Surfshark nog steeds zonder enig risico proberen.

Dit is namelijk hoe hun 30 dagen geld-terug-garantie werkt:

  1. Log in op je account op de officiële website van Surfshark en klik op de blauwe chatknop in de rechter benedenhoek.
  2. Typ iets en druk op “Enter” – je zult enkele suggesties uit hun kennisbank zien, evenals een knop “Live chat”. Klik erop.
  3. Schrijf een bericht naar het ondersteuningsteam met de mededeling dat je je account wilt annuleren op basis van hun 30 dagen geld-terug-garantie.

(en ja, we hebben met succes een volledige terugbetaling ontvangen voor een geannuleerd account als onderdeel van onze test)

Zelfs als je geen specifieke reden opgeeft om Surfshark te verlaten, zal de vertegenwoordiger van het ondersteuningsteam je waarschijnlijk proberen over te halen om te blijven – dat is tenslotte hun taak 🦸‍

Herhaal gewoon dat je wilt dat je account gesloten en terugbetaald wordt, en zolang het minder dan een maand oud is, zal het ondersteuningsteam je verzoek uiteindelijk inwilligen.

Verwacht dat het ongeveer 5-7 werkdagen duurt voordat het geld weer op je rekening staat. Klaar!

Gezien wat we tot nu toe over Surfshark hebben gevonden, is het onwaarschijnlijk dat je ooit gebruik hoeft te maken van de geld-terug-garantie, maar het is toch goed om te weten dat je deze optie hebt!

Over opties gesproken: hier is een handig trucje voor degenen die besluiten om Surfshark te proberen.

BONUS: Surfshark-kortingsbon

Wist je dat het mogelijk is om met een speciale code een nog betere deal te krijgen bij Surfshark?

Je herinnerd je ongetwijfeld dat we je eerder vertelden dat het 2-jarenplan van Surfshark goedkoper is dan de 3-jarige opties van andere VPN-providers?

Surfshark heeft ook een redelijk onbekend abonnement van 27 maanden (2,25 jaar), en ja, dit is zelfs nog goedkoper!

Volg deze stappen om het te ontgrendelen:

  1. Ga om te beginnen naar de officiële Surfshark-bestelpagina door op de onderstaande knop te klikken (de directe link wordt in een nieuw venster geopend):

    Krijg de meeste korting bij Surfshark

  2. Klik net onder de drie tariefplannen op het kleine groene tabblad met de tekst “kortingsbon toegepast”.
  3. Er wordt een kortingsbonveld geopend waarin u de huidige actieve kortingsbon kunt zien. Maak het kortingsbonveld leeg en plak deze code erin:

    CYBERWEEK19
  4. Klik op “Toepassen” en je zou de prijstabel moeten zien veranderen: het 24-maandenplan wordt een 27-maandenplan met een nog betere prijs.

Toegegeven, de extra korting is niet zo groot, maar elke korting is meegenomen 💸

Oké, nu hebben we alles gehad en is het tijd voor de uiteindelijke conclusie:

Ons oordeel + gebruikersrecensies

Beveiligingslekken, kwaadwillende software, regionale content filters, overheidsbeperkingen, hypertargeted advertenties op basis van je privégegevens…

Is Surfshark VPN een waardige bondgenoot bij het navigeren door de troebele wateren van het moderne internet?

Op basis van ons onderzoek dat we hebben gepresenteerd, is Surfshark zeker een kwalitatief hoogwaardige VPN-service die minstens zo goed is als de alternatieven:

  • Hoogwaardige beveiliging met behulp van de nieuwste coderingstechnologieën en tools zoals MultiHop en de Camouflage-modus,
  • Privacybescherming op basis van een strikt no-logging-beleid, beveiligd door het bedrijf op de Britse Maagdeneilanden op te richten, een rechtsgebied dat bekend staat om zijn geheimhoudingsklimaat,
  • Een ruime keuze aan locaties (60+) met overwegend indrukwekkende verbindingssnelheden om ervoor te zorgen dat je niet gehinderd wordt tijdens het browsen of streamen via de VPN,
  • Goede deblokkeermogelijkheden voor streamingdiensten zoals Netflix en voor regio’s met internetcensuur,

Maar dat is niet het volledige plaatje:

– het belangrijkste is dat Surfshark 2-3x minder kost dan wat andere populaire VPN aanbieders zouden berekenen voor het gebruik van hun services.

Een werkende terugbetalingsregeling van 30 dagen (geverifieerd door ons op een echt account) maakt het hele pakket nog aantrekkelijker en elimineert ook alle risico’s om Surfshark te proberen.

Wat is onze conclusie?

Surfshark biedt alle voordelen van een geweldige VPN voor een fractie van de kosten. Als er echt geen verschil is met andere grote VPN aanbieders, waarom zou je dan te veel betalen als je het bij Surfshark voor een lagere prijs kunt krijgen?

🤷‍

(Als je besluit om Surfshark te proberen, lees dan onze voordelige tip in het vorige gedeelte om een nog betere deal te krijgen)

***

Heb je nog vragen over Surfshark? Of misschien heb je deze VPN aanbieder al geprobeerd en wilt je je gebruikerservaring delen? Laat een review achter of neem deel aan onderstaande discussie!

Laten we het erover hebben!