☑︎ Ovaj prikaz je zadnji put ažuriran u: мај 2024

Od osnivanja 2012. godine, NordVPN je postao daleko najveći VPN servis na svetu – zapravo, dvostruko popularniji od drugog najvećeg brenda, kako je ilustrovano metrikom Google globalne pretrage:

NordVPN interest

Ovaj impresivni rast učinio je NordVPN liderom na tržištu, ali da li je to rezultat istinskog kvaliteta i pouzdanosti – ili samo velikog marketinškog budžeta?

Drugim rečima: da li vi treba da izaberete NordVPN kako biste poboljšali svoju bezbednost i privatnost na mreži?

Hajde da saznamo!

U ovom detaljnom prikazu analiziraćemo NordVPN iz svakog mogućeg ugla kako bismo formirali mišljenje bazirano na činjenicama. Između ostalog, obuhvatićemo sledeća popularna pitanja:

 • 🗻Kako je Nord drugačiji od drugih VPN-ova?
 • 🔒Jesu li vaši podaci zaista bezbedni uz NordVPN?
 • 🐌Može li on usporiti vašu internet vezu?
 • 💸30-dnevna garancija refundiranja – kako funkcioniše?
 • 🏆Da li treba da izaberete Nord u odnosu na druge VPN?

(usput, ako odlučite da probate NordVPN, na kraju ovog članka imamo kôd kupona koji vam omogućava da uštedite dodatnih 5% za trogodišnju pretplatu)

… Ali prvo, hajde da saznamo da li je NordVPN zaista toliko drugačiji od bilo koje druge VPN usluge:

Jedinstvene karakteristike NordVPN-a

VPN (=Virtual Private Network/Virtuelna privatna mreža) jeste sistem koji preusmerava vaš odlazni i dolazni internet saobraćaj kroz šifrovanu vezu zvanu „tunel“.

To vašu vezu čini mnogo bezbednijom od napadača koji žele da ukradu vaše osetljive informacije, ali i čuva vašu privatnost od svakoga ko bi želeo da vas špijunira – od vlada i mega-korporacija do vašeg provajdera internet usluga.

Pošto se u tom procesu vaša internet adresa maskira, kao „bonus“ dobijate i pristup svim sadržajima širom sveta, čak i ako je on ograničen u vašoj zemlji zbog autorskih prava ili državne cenzure 🚧

Skoro svaki pristojan VPN koji se nalazi na tržištu sada nudi sve što je gore navedeno, na svakom uređaju koji se može i zamisliti, od laptopova do pametnih telefona, TV-a i rutera – postoji li nešto posebno u vezi sa NordVPN-om?

Pa, zapravo mnogo toga:

 • NordVPN ima daleko najveći broj servera (5000+ u 59 zemalja) od bilo kog postojećeg VPN provajdera – to je više nego 1,5x više od drugog najvećeg VPN-a!

To podrazumeva skoro neograničen izbor lokacija i garantuje da nijedan server neće biti preopterećen zbog previše istovremenih veza.

Ovo je lista svih zemalja sa NordVPN serverima (svaki pin predstavlja region, a ne jedan server):

NordVPN: countries

Možda ćete primetiti da je izbor zemalja u NordVPN-u relativno skroman u poređenju sa 150+ kod nekih drugih VPN-ova – to je zato što Nord koristi samo fizičke servere koji, za razliku od virtuelnih servera, samo imitiraju lokacije.

 • Veća brzina uz NordLynx, novi VPN protokol koji je razvio NordVPN na osnovu Wireguard tehnologije otvorenog koda.

Dok većina drugih provajdera koristi samo postojeće protokole, NordVPN je odlučio da napravi prilagođenu verziju za bolje uklapanje u njihovu specifičnu mrežnu arhitekturu; zašto je to bitno?

…zbog brže veze:

NordLynx: speed

(dijagram iznad pokazuje distribuciju brzina veza za NordLynx u odnosu na druge široko korišćene VPN protokole, na osnovu 250.000 testova koje je sproveo Nord)

 • Striktna politika bez evidencije podržana Zakonom o zaštiti podataka Paname i redovno pregledana od strane ciriške podružnice PWC-a.

Tefincom S.A., korporativni entitet koji vodi NordVPN, registrovan je u Republici Panami, poznatoj po svom povoljnom odnosu prema anonimnosti i zaštiti podataka.

Čak i u (vrlo malo verovatnom) slučaju da treća strana uspe da primora Tefincom da preda svoje podatke, neće biti mnogo toga da se preda, pošto Nord ne vodi evidenciju aktivnosti klijenata na svojim serverima.

Pored toga, NordVPN ima još jedan pametan mali trik u rukavu:

Na svojoj stranici „O nama“ objavljuje takozvani warrant canary – „nalog kanarinca“ – izjavu kojom se potvrđuje da NISU dobili nikakve zahteve za otkrivanje podataka o klijentima.

Zašto je ovo korisno? Vidite, mnoge zemlje zabranjuju kompanijama da govore javnosti o naređenjima za otkrivanje podataka koje su dobile – ali nijedan zakon izričito ne zabranjuje da se javnost obavesti o odsustvu takvih naređenja 😉

 • CyberSec blokira zlonamerne veb sajtove i sprečava hakere da primoraju vaše uređaje da učestvuju u distribuiranim napadima .

Nordov jedinstveni CyberSec sistem je kao dodatni zaštitni zid + blokator reklama (firewall + adblocker) ugrađen direktno u vaš VPN.

Pomaže vam da izbegnete nesigurne sajtove i uživate u internetu bez reklama (npr. bržem) bez instaliranja dodatnog softvera.

 • NordVPN podržava neprofitne organizacije kao što su Amnesty International i Internet Freedom Festival.

Da, to nije karakteristika koja vam direktno koristi – ali mnogima je važno da znaju da li brend koji svakodnevno koriste čini nešto za društvo ili služi samo za zarađivanje novca.

Bez Nordove aktivne podrške organizacijama za ljudska prava i projektima sajber bezbednosti, njegove izjave o „vrednovanju slobodne i otvorene mreže“ zvučale bi prilično površno, zar ne?

Kako efikasno koristiti NordVPN?

Pored razumevanja šta VPN radi i kako se Nord razlikuje od drugih provajdera, takođe je važno znati kako ga koristiti uz maksimalnu korist za vaš život na mreži.

Prvi koraci su prilično jednostavni:

 1. Idite na zvanični veb sajt i kreirajte nalog. Ako želite maksimalan popust, pogledajte bonus odeljak ispod kako biste videli najbolje ponude u ovom trenutku.
 2. Kada to uradite, preuzmite i instalirajte zvanični NordVPN softver sa kontrolne table svog naloga.
 3. Povežite se sa VPN serverom na željenoj lokaciji ili koristite funkciju automatskog povezivanja koja će za vas izabrati najbolji server u vašoj blizini.

Sve ovo je lepo i jednostavno, ali

…za razliku od mnogih drugih manje sofisticiranih alternativa, NordVPN može biti mnogo moćniji alat za zaštitu bezbednosti i privatnosti ako ga koristite na pravi način 👍

Evo nekoliko suštinskih saveta kako biste započeli:

 • Prvo i najvažnije, izabrani VPN treba instalirati na svaki uređaj koji redovno koristite – na primer, Nord ima namenske aplikacije za Windows, Mac, Linux, Android, i iOS. Budimo dosledni u našoj potrazi za boljom privatnošću i bezbednošću!
 • Da biste zaštitili celu svoju kućnu Wi-Fi mrežu, možete instalirati NordVPN na svoj ruter. Proverite bazu znanja za specifična uputstva za svaki model rutera.
 • Podesite postavke tako da se vaša NordVPN aplikacija automatski pokrene u pozadini i poveže sa vašim VPN-om čim uključite svoj uređaj (kartice „Opšte postavke“ i „Automatsko povezivanje“ („General“ i „Auto-connect“).
 • Želite da smanjite sve rizike na minimum? Uključite sigurnosni mehanizam (Kill Switch) u NordVPN postavkama – ova opcija automatski onemogućava vašu internet vezu u slučaju da je vaša VPN veza prekinuta.

Takođe treba imati na umu da NordVPN ima nekoliko vrsta specijalizovanih servera za one kojima je potrebna dodatna privatnost i bezbednost:

na primer, P2P serveri su idealni za torent preuzimanja, dok Double VPN nudi maksimalnu anonimnost za zaobilaženje cenzure, praćenja i nadzora.

Jednostavno, imati NordVPN je korak napred u vašem nivou bezbednosti i privatnosti na mreži – gore navedene preporuke treba da vam pomognu da iz svoje pretplate izvučete 100%!

Cena, refundiranje novca i otkazivanje

Kada je reč o cenama, NordVPN nudi četiri opcije: jednogodišnji, dvogodišnji i trogodišnji plan, kao i mesečni plan.

Ako uporedimo mesečne cene, daleko najpovoljnija opcija je trogodišnji plan koji nudi ~70% popusta u odnosu na mesečnu cenu (pogledajte dole način na koji možete dobiti još veći popust koristeći kupon).

Kao i kod većine drugih VPN-ova, mesečna cena je mnogo veća (3-4 puta veća!) od cene drugih planova – što znači da ima malu praktičnu vrednost, posebno zato što postoji 30-dnevna garancija za povraćaj novca na svim planovima.

…kad smo već kod toga:

NordVPN ima prilično standardnu politiku za povraćaj novca koja podrazumeva da možete otkazati svoj nalog i dobiti punu refundaciju tokom prvog meseca vaše nove pretplate 💸

Dve stvari koje treba da znate o NordVPN refundaciji:

 • Obratite pažnju na reč „nove“! Samo nalozi napravljeni tokom poslednjih 30 dana imaju pravo na 100% refundacije putem garancije za povraćaj novca.
 • Pošto Apple voli da radi stvari na svoj način, nije moguće dobiti refundaciju novca za NordVPN nalog napravljen putem njegove iOS aplikacije. Refundaciju novca ćete morati da dobijete direktno od App Storea.

Ako vaš nalog nije nov, tj. ako je napravljen pre više od 30 dana, i dalje možete da otkažete u bilo kom trenutku, ali preostali iznos vam neće biti nadoknađen.

Sve u svemu, ako cenite fleksibilnost, možda bi jednogodišnja pretplata mogla biti bolja za novi nalog; ako, sa druge strane, tražite najbolju cenu, trogodišnji plan je najpogodnija opcija. Što nas dovodi do sledeće teme –

BONUS: NordVPN kôd kupona

U slučaju da odlučite da probate NordVPN, zašto to ne uradite po najboljoj mogućoj ceni?

Nordov trogodišnji plan već dolazi sa 70% popusta u odnosu na mesečnu cenu, ali mi to možemo još bolje.

Evo kako možete povećati svoju uštedu za još 5 procenata:

 1. Kliknite na link ispod da biste automatski primenili kôd kupona koji vam obezbeđuje 75% popusta na trogodišnji plan:

  Dobijte 75% popusta na NordVPN

 2. Na stranici koja se otvara u novoj kartici kliknite na crveno dugme za registraciju; nemojte obraćati pažnju na činjenicu da dugme pominje standardni popust od 70 procenata 🤓
 3. Klikom na dugme doći ćete na stranicu za kupovinu – dole pogledajte planove cena kako biste bili sigurni da je kupon zaista primenjen:

  NordVPN coupon

  Ako iz nekog razloga nije primenjen, uklonite postojeći kupon i kopirajte ovaj u polje za unos:

  satori

I, evo je, bolja ponuda za NordVPN, uz 30-dnevnu garanciju za povraćaj novca! Sada možete nastaviti sa procesom kupovine, nova cena će biti primenjena na vaš nalog.

Zaključak: Da li treba da koristite NordVPN?

Sada kada bolje razumemo šta tačno NordVPN ima da ponudi, vreme je da odgovorimo na naše poslednje pitanje –

Da li je Nord vredan vašeg novca?

Odgovor je glasno „da“:

NordVPN je pronašao optimalnu tačku između vrhunskog kvaliteta i pristupačnih cena, pružajući njihovu kombinaciju, što je gotovo nemoguće pobediti.

Postoje određeni slučajevi kada veličina kompanije zaista menja stvari za svoje klijente.

To što je najveći VPN na svetu dozvoljava Nordu da mnogo investira u svoju infrastrukturu i karakteristike – a to takođe garantuje da je održavanje reputacije jako važno za ovaj brend.

Od svih Virtuelnih privatnih mreža koje smo testirali tokom godina, NordVPN bismo lako mogli preporučiti kao rešenje vredno uloženog novca za izuzetno bolju bezbednost i privatnost na mreži:

…od svakodnevne pretrage, onlajn kupovine, P2P/torenta i striminga – do zaobilaženja cenzure od strane vlade i unapređene anonimnosti, NordVPN je izbor koji vredi razmotriti.

***

Još uvek imate pitanja o Nordu? Ili ste možda već koristili ovaj VPN i želite da podelite svoje mišljenje? Podelite svoj prikaz u odeljku za komentare ispod, pomozimo jedni drugima da prilikom donošenja odluka budemo dobro informisani!

Hajde da razgovaramo!