HostGator lucrează în domeniu de atât de multă vreme, încât cu toții ne-am obișnuit cu prietenosul crocodil albastru și cu al său zâmbet larg.
Dar este sigur să fim „prieteni” cu el?
Haideți să aflăm! În cadrul acestei recenzii, vom face o analiză amănunțită privind HostGator, îi vom analiza istoricul, ofertele, prețurile, serviciul de asistență – și vom oferi un răspuns la următoarea întrebare: ar trebui să alegi HostGator în detrimentul altor furnizori de găzduire web?
Pe parcursul călătoriei noastre, vei afla cum obișnuia să arate mascota lor, Snappy, în 2D, precum și alte lucruri (mai relevante, fără îndoială) pe care trebuie să le știi despre HostGator:
- Cine deține HostGator și de ce este acest lucru important?
- Ce plan de găzduire ar trebui să alegi, dacă este cazul?
- Este HostGator mai bun decât alți furnizori de renume?
- Poți să economisești bani cumpărând un plan pe HostGator?
Apropo de ultima întrebare – aproape de finalul acestei recenzii, vom furniza un cod de reducere exclusiv care poate fi folosit pentru a reduce costurile pentru anumite produse HostGator, asta dacă vei hotărî să-l încerci.
O mică paranteză înainte de a începe: dacă ai căutat cuvinte cheie precum host gator
sau gator host
și ai găsit această recenzie, este într-adevăr vorba de aceeași companie, deci te afli unde trebuie 😉
Și acum că am lămurit acest aspect, haide să examinăm exemplarul nostru cu mare atenție, din vârful capului, până în vârful cozii sale: ia o lupă și o riglă, și nu uita să îți ții mâinile departe de fălcile lui, chiar și atunci când este sedat – pentru orice eventualitate!
Corpul: Produse și planuri
Coada: Fiabilitate și consultanță
Avantaje și dezavantaje HostGator
BONUS: Cod reducere
Verdictul nostru + recenzii ale utilizatorilor
Capul: Ce este HostGator?
După cum îi sugerează numele, HostGator este o companie de găzduire web. Acest lucru înseamnă că aceasta oferă servicii care îți permit să creezi și să administrezi site-uri web. Iată o chestie interesantă:
Potrivit W3Techs, aproape 2% dintre website-urile din lume folosesc HostGator ca furnizor de găzduire web (din eșantionul W3T de 10 milioane de website-uri).
Aici vorbim de multe website-uri!
De fapt, informațiile de mai sus îl plasează pe HostGatorîn top 10 a industriei globale de găzduire.
Cu toate acestea, orice companie mare trebuie să înceapă cu un client; iar pentru ‘Gator acest lucru s-a întâmplat în 2002, când un student din Florida, pe nume Brent Oxley, a hotărât să devină un antreprenor pe internet.
Proiectul a crescut în mod amețitor timp de un deceniu, până când a fost vândut unei alte companii în 2012. Iar acea companie a fost nimeni alta decât… Endurance International Group (EIG)!
Ei bine, de ce am făcut această prezentare ușor teatrală?
Deoarece Endurance este un jucător activ și unic pe piața de găzduire web, și, de aici, un erou frecvent în recenziile noastre:
EIG se poziționează drept un „furnizor integrat oferind toate lucrurile necesare pentru afacerile mici și mijlocii pentru a-și construi prezența în mediul online”. Mai exact, potrivit celui mai nou raport anual al companiei, nu 50, ci 77 (!) dintre companii sale oferă același serviciu – găzduire web.
Cu alte cuvinte, Endurance este o companie specializată pe achiziționarea de gazde web existente și extragerea maximului în banii de la companiile lor.
Ei bine, acum te-ai putea întreba – dacă acest lucru afectează cu adevărat clienții HostGator într-un mod tangibil?
Bineînțeles! De fapt, atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ:
- Stabilitate și fiabilitate: ca unul dintre principalele nume în portofoliul unei corporații multinaționale mari, HostGator are șanse foarte mici să se închidă în mod abrupt sau să declare faliment.
- Eficacitate operațională: tot ce ține de HostGator a fost optimizat și reoptimizat, bazat pe experiența vastă a companiei mamă ca urmare a portofoliului său masiv de companii de găzduire.
- Focus pe câștiguri: EIG cumpără afaceri existente și, de obicei, plătește foarte MULT în astfel de afaceri. Acest lucru înseamnă că trebuie să se concentreze în permanență asupra modurilor în care pot transforma investiția în profit. Ceva ce nu duce în mod direct la un randament maxim al investiților pare să nu fie de interes pentru Endurance și filialele sale.
- Abordare pe bandă rulantă: din moment ce niciuna dintre firmele din portofoliul Endurance nu a crescut de la zero, nu aveți de-a face cu viziunea unui fondator, o idee unică sau o propunere de valoare – ci doar cu una similară cu a 50+ firme similare care au doar o imagine ușor diferită în timp ce folosesc același back-end.
Este bineînțeles la latitudinea voastră să hotărâți dacă beneficiul de a face parte din Endurance Group este mai mare decât potențialele dezavantaje.
Strategia lor de business nu este „bună” sau „rea” ca să spunem așa – este doar atât, o strategie. Cu toate acestea, merită avute în vedere potențialele implicații: de exemplu, faptul că nu există nicio motivație pentru firme precum HostGator să ofere calitate excepțională – doar tehnici de vânzări optimizate și o infrastructură destul de bună.
Vom arunca o privire mai atentă asupra acestora și a altor detalii privind oferta HostGator în partea următoare a recenziei noastre:
Corpul: Produse și planuri
În regulă, a venit momentul să analizăm „miezul”!
Linia de produse HostGator include o duzină de elemente diferite, dar în această recenzie ne vom concentra asupra ofertei lor emblematice: găzduirea partajată, adică aceea la care ei se referă simplu drept „găzduire web” în meniul principal de navigare.
(la finalul acestei secțiuni, vom face un rezumat al produselor lor, și vom explica de ce nu merită să le discutăm în detaliu aici)
Înainte de a continua – ce este o găzduire „partajată”, pentru orice eventualitate?
După cum îi sugerează numele, găzduirea partajată implică ca resursele fiecărui calculator specializat, sau server, să fie împărțite între mai mulți clienți.
Acest lucru înseamnă mai puțină putere de calcul pentru website-ul tău în mod particular, dar mai înseamnă și costuri reduse în mod semnificativ pentru alte tipuri de găzduire, în timp ce se oferă suficientă autonomie și performanță.
Acest aranjament pare să merite pentru majoritatea proiectelor online, deoarece marea majoritate a website-urilor de pe internet folosesc în prezent găzduirea partajată.
Când vine vorba de găzduire partajată, clienții HostGator pot alege dintre trei planuri (patru în unele țări):
Diferența principală dintre cel mai ieftin plan și planul mediu este posibilitatea de a activa mai mult de un domeniu, deci dacă îți dorești să creezi un singur website, ar trebui să alegi varianta cea mai ieftină. Poți oricând să îți actualizezi planul ulterior, dacă te hotărăști să îți extinzi imperiul online 👑
Planul(rile) mai scump(e) nu oferă neapărat mai multă valoare în comparație cu planul de mijloc, adică – ajungi să plătești cu 50-90% mai mult pentru câteva funcții suplimentare care nu prea merită, asta dacă nu îți pasă de buget și preferi cele mai bune lucruri de fiecare dată când cumperi ceva.
Acest lucru înseamnă că, în majoritatea cazurilor, pentru aceia care au nevoie de mai multe website-uri, planul de mijloc este alegerea optimă. În timp ce diferența cu planul de top pare mică atunci când este o cheltuială lunară, poate duce la multe costuri suplimentare de-a lungul anilor.
Iată câteva lucruri pe care le apreciem la planurile de găzduire HostGator, precum și câteva lucruri care nu ne-au plăcut în mod particular:
- Reducerile frecvente și ofertele speciale fac din găzduirea partajată a HostGator una dintre cele mai avantajoase din web, în special dacă plătești pe 2 sau 3 ani în avans.
- Posibilitatea de a folosi un cupon la finalizarea achiziției este ceva ce găsești la doar câțiva furnizori de găzduire web. În cazul HostGator, poți găsi la finalul recenziei noastre un astfel de cod; nu este mare lucru în ceea ce privește valoarea reducerii, dar dacă ajungi să alegi HostGator ca furnizor, este ok să știi că ai posibilitatea de a economisii niște bani.
- Certificat SSL gratuit inclus; să ai o conexiune sigură (și un
https://
în adresa web în loc dehttp://
) este considerat foarte important; pe lângă altele, SSL afectează nota site-ului tău din partea algoritmului de căutare pe Google. - Domeniu gratuit 1 an dacă alegi oricare dintre ciclurile de plată anuale. Aceasta este o varianta interesantă care te ajută să economisești ceva la momentul achiziției. Reține totuși că orice cumperi la reducere se va reînnoi la preț întreg. Despre asta:
- Prețurile la reînnoire sunt mai mari decât prețul inițial, deci următoarea perioadă de găzduire va fi mai scumpă cu aproape 60%. Cel puțin, HostGator are decența să comunice aceste valori standard în mod clar pe pagina de finalizare a comenzilor, spre deosebire de alți furnizori de găzduire web fără scrupule.
- Opțiunile preselectate în timpul procesului de finalizare a comenzii (în unele regiuni) sunt o tehnică destul de enervantă care te forțează să ai mare atenție pentru a nu plăti în mod accidental pentru ceva ce nu ai nevoie neapărat, precum o „protecție antihackeri” (WordPress are unele pluginuri gratuite pentru securitate).
Ce este asta? Ah, da, am promis că vom explica motivul pentru care am sărit peste celelalte produse HostGator!
Acestea includ câteva tipuri de găzduire avansate precum și un site builder – iar ambele pot fi înțelese mai bine în contextul statutului HostGator ca parte a Endurance Group.
Pe lângă găzduirea partajată, ‘Gator oferă cloud, administrare WordPress, VPS, dedicat și chiar pachete de găzduire tip Windows. Toate acestea au un lucru în comun:
– niciuna dintre ele nu este zona de interes sau domeniul principal de expertiză a HostGator.
Marea majoritate a clienților lor folosesc găzduire partajată, iar acest lucru a fost ceea ce HostGator a făcut de la bun început, cu mult înainte să fie integrat în Endurance.
Iată o regulă simplă pe care ai putea să o urmezi:
Dacă nu ești sigur ce tip de găzduire ai nevoie, probabil că ai nevoie de găzduire partajată, iar HostGator este un candidat bun.
Reversul este, de asemenea, adevărat în majoritatea cazurilor:
Dacă știi cu siguranță că nu ai nevoie de găzduire partajată, cel mai probabil nu ar trebui să folosești HostGator. De ex., dacă ai nevoie de cloud, încearcă Digital Ocean sau un alt furnizor specializat.
Cât despre „Gator Website Builder”, este pur și simplu o versiune rebranduită a unui alt instrument din portofoliul Endurance (denumit în mod creativ Site Builder).
Ei folosesc un sistem isteț de prețuri variate și reduceri pentru a-l face să arate distinct, dar dacă faci un calcul, ambele instrumente te vor costa exact la fel în final.
Acest lucru înseamnă că, dacă te vei abona la Gator Website Builder, vei cumpăra de la un furnizor complet diferit. Ceea ce nu e neapărat un lucru „rău” în sine, dar are nevoie de o recenzie separată (spoiler: există instrumente de site-building mult mai bune decât Site Builder, de ex. Weebly).
În concluzie…
- Produse: HostGator este o alegere bună dacă îți dorești să creezi unul sau mai multe website-uri și dacă nu ai nevoi speciale (precum un server dedicat sau o infrastructură cloud);
- Planuri: alege dintre planurile cele mai ieftine și medii, în funcție de câte website-uri ai nevoie;
- Prețuri: profită de avantajul prețurilor mai mici optând pentru ciclurile de facturare mai lungi, dar nu uita că următoarea factură va fi cumva mai mare.
În continuare, haide să aruncăm o privire asupra caracteristicilor mai puțin evidente, dar totuși foarte importante ale HostGator de care te-ai putea lovi pe termen lung –
Coada: Fiabilitate și consultanță
Website-urile sunt în general proiecte pe termen lung. Acest lucru înseamnă că, atunci când alegi o companie de găzduire, faci o alegere pentru mai mulți ani.
De aceea este esențial să te gândești mai departe de reducerile imediate și să iei în considerare lucrurile care ar putea face o diferență în timp – precum stabilitatea serviciului și asistența clienți.
Cea mai informativă modalitate de a măsura fiabilitatea unui furnizor de găzduire web (și să o compari cu alții) este să măsori două lucruri:
- disponibilitatea, sau procentul de timp un server mediu este disponibil și rulează, adică perioada în care website-ul tău este disponibil publicului;
- timpul de răspuns, adică cât de mult le trebuie vizitatorilor tăi să aștepte primul răspuns pentru acceptarea conexiunii dinspre exterior.
Potrivit datelor independente oferite de Hrank, disponibilitatea serverelor HostGator a fost în medie de 99,96%
în ultimele 6 luni; acest lucru înseamnă că se menține în limita de 99,9% garantată:
Dacă aruncăm o privire asupra disponibilității zilnice, putem observa unele zile cu o disponibilitate mai mică de 99%, adică cu peste 15 minute de nefuncționare pe zi – cu toate acestea, un astfel de comportament este normal atâta timp cât cifrele sunt destul de bune.
Timpul mediu de răspuns pentru HostGator este în jurul a 1100 milisecunde, sau 1,1 secunde – ceea ce nu este foarte impresionant pentru un furnizor de găzduire internațional.
Viteza website-ului tău va depinde mai mult de alegerea pluginurilor WordPress și a imaginilor pe care le vei folosi, dar merită ținut cont de faptul că serverul în sine va adăuga un timp suplimentar pe lângă acestea.
Dacă preferi să minimizezi timpul de răspuns a serverului mai mult decât orice, poți să te interesezi de, spre ex. Hostinger pentru o viteză mai bună a serverului în majoritatea regiunilor (are și el punctele sale slabe, așa că citește recenziile cu atenție înainte de a lua o decizie!)
***
La capitolul asistență clienți, HostGator oferă tot ceea ce ai putea avea nevoie ca utilizator de găzduire, cele mai importante sunt chatul live non-stop și asistență telefonică, precum și o bibliotecă cuprinzătoare cu articole utile.
Cea mai convenabilă modalitate de a intra în contact cu cei de la ‘Gator este prin chat, iar după ce l-am testat în repetate rânduri, nu avem de ce să ne plângem:
- Echipa de asistență are o atitudine prietenoasă, răspunsurile sunt rapide și la obiect. Majoritatea solicitărilor noastre au fost rezolvate în doar câteva minute de la începerea discuției.
- Răspunsurile pe care le-am primit în general au fost suficient de detaliate pentru a fi folositoare, dar și suficient de scurte pentru a fi citibile.
- Eticheta non-stop nu este o promisiune goală – chaturile noastre au primit răspuns în 1-2 minute, chiar și noaptea.
În concluzie, clienții HostGator se pot aștepta ca website-urile lor să fie disponibile mai mult de >99,9% din timp, menținând o viteză de conexiune rezonabilă (dar nu excepțională).
Echipa de asistență este mult mai profesionistă și mai implicată, în comparație cu alte firme Endurance mai mici precum PureHost sau Netfirms; fără comentarii negative aici.
***
Acum că am examinat „bestia” din cap până-n coadă, putem vedea cu claritate că există atât avantaje, cât și dezavantaje în utilizarea serviciului HostGator.
Care latură a argumentului este mai convingătoare totuși?
Avantaje și dezavantaje HostGator
Pentru a afla, nu ar strica să rezumăm ceea ce am găsit – acest lucru ne va ajuta să oferim un verdict clar la finalul recenziei noastre:
- HostGator sunt specialiști în găzduire partajată și dețin multă experiență, fiind rezultatul unei clientele masive pe perioade lungi de timp.
- Există câțiva, dacă ar fi și aceia, furnizori de găzduire care se pot compara cu HostGator în termeni de preț; poți fi sigur că vei găsi reduceri substanțiale și oferte speciale de cele mai multe ori, în special dacă alegi un ciclu de facturare mai lung.
- Poți obține un nume de domeniu gratuit la comanda de găzduire; reține că domeniul se va reînnoi la prețul întreg după 1 an.
- Timpul mediu de disponibilitate a serverului este de peste 99,9%, cifră menționată în garanția serviciilor HostGator. Acesta este un nivel standard pentru găzduirea partajată și implică mai puțin de o oră din timpul total de nefuncționare așteptat pe lună.
- Din 2012, HostGator este parte a Endurance Group, un serviciu de găzduire multinațional, care îl face un furnizor de găzduire mai stabil în comparație cu majoritatea competitorilor săi.
- Poți obține asistență clienți non-stop folosind chatul live HostGator, chiar dacă ai un cont existent sau doar te gândești să devii un client. Echipa de asistență este calificată și prietenoasă.
- De fapt, datorită arhivei vaste de articole educaționale nici măcar nu vei avea nevoie să folosești chatul atât de des.
- Proprietarul HostGator, Endurance Group, se concentrează pe profituri de la furnizorii de găzduire achiziționați, care poate implica mai puțină motivație pentru HostGator să vină cu oferte inovatoare pentru clienții săi.
- Timpul de răspuns a serverului, care influențează timpul de încărcare a website-ului tău, este ok, dar nu excepțional pentru un furnizor de găzduire de un asemenea nivel.
- Când cumperi servicii HostGator trebuie să ții cont de faptul că prețurile speciale listate pe website-ul lor sunt valabile doar pe durata primului ciclu de facturare.
Cupon exclusiv HostGator (Verificat în decembrie 2024)
Înainte de a trece la concluzii, iată o modalitate rapidă de a economisii ceva bani la cumpărăturile HostGator dacă alegi un ciclu scurt de facturare (12 luni sau mai puțin).
În timpul finalizării comenzii, localizează secțiunea 5. pe pagină și introdu următorul cod în locul celui presetat, apoi apasă „Validează” și verifică să te asiguri că prețul final este redus.
Sau fă clic pe următorul link pentru a aplica codul în mod automat pentru planul de găzduire de 12 luni:
Codul de reducere se aplică atât pachetului de găzduire cât și funcțiilor suplimentare, oferind o reducere de la 10%, până la 25% în comparație cu codul prestabilit.
IMPORTANT! Subliniem faptul că acest cod este valabil doar pentru ciclurile de facturare de 1, 3, 6 sau 12 luni! Pentru opțiunile pe doi sau trei ani, vei ieși mult mai bine cu cuponul HostGator care se aplică în mod automat.
Ok, și acum concluzia –
Verdictul final: Ar trebui să folosești HostGator 2024?
După o privire atentă asupra istoricului, produselor, planurilor, asistenței și caracteristicilor tehnice ale HostGator, putem recomanda acest furnizor?
Pentru majoritatea proiectelor online (inclusiv al tău, probabil), găzduirea web partajată de la ‘Gator este într-adevăr o variantă potrivită, oferind servicii bune la un preț decent precum și fiabilitate și asistență clienți din partea unuia dintre cei mai importanți jucători din industrie 😎
În special:
- Pentru un singur website, alege cel mai ieftin plan de găzduire, are tot ceea ce ai nevoie.
- Dacă ai nevoie de mai mult de un website, alege următorul cel mai ieftin plan și alege cicluri de facturare mai lungi (2 sau 3 ani), pentru cele mai bune prețuri.
Pe de altă parte, dacă ești un dezvoltator web profesionist și știi că ai nevoie de un tip de găzduire mult mai avansat (precum cloud sau dedicat), aruncă o privire la furnizori specializați precum Digital Ocean.
***
Mai ai întrebări despre HostGator? Sau poate vrei să-ți împărtășești experiența? Lasă-ne un comentariu în secțiunea dedicată de mai jos, haideți să ne ajutăm reciproc pentru a lua decizii mult mai informate!
Înștiințare afiliat: am putea primii comision pentru cumpărăturile realizate folosind unele dintre linkurile din articol. Acest lucru nu influențează prețul pe care îl veți plăti. De fapt, dacă ai găsit utilă această recenzie, te rugăm să folosești linkurile noastre pentru a ne sprijini proiectul 🌱