☑︎ Ultima actualizare a acestei recenzii: decembrie 2024
Cu toții suntem de acord că învățarea continuă nu mai este opțională în secolul XXI. Cu cât ai mai multe cunoștințe și abilități, cu atâta cresc șansele unei dezvoltări în carieră sau business.
Iar cu platforme precum Udemy, chiar nu mai ai scuze să nu înveți!
În acest ghid detaliat vei descoperi dacă cursurile Udemy merită timpul (și banii) tăi, precum și răspunsul la unele dintre cele mai importante întrebări:
- Ce este mai exact Udemy și cum funcționează?
- Cât de bune sunt cursurile de pe această platformă?
- Cum găsești cele mai bune cursuri pe Udemy?
- Cine ar trebui să folosească Udemy și cine nu?
Înainte de a discuta despre cele mai bune ponturi pentru a profita la maximum de Udemy (~Udemi), este important să înțelegi de ce această platformă de e-learning este diferită de alte servicii similare:
Alegerea celor mai bune cursuri
Udemy: Avatanje și dezavantaje
Merită să folosești Udemy?
Dezbatere și recenzii Udemy
Ce este Udemy?
O combinație a cuvintelor „you + academy”, Udemy se definește ca fiind un marketplace global pentru studiu – cu alte cuvinte, este o colecție de cursuri online 🤓 Una foarte, foarte mare, de fapt:
În prezent, Udemy este de departe cea mai mare platforma de online learning din lume, indiferent de ce metrice folosești – paleta de cursuri, numărul de studenți sau limbile disponibile:
Pe lângă dimensiunea și dezvoltarea continuă, există câteva caracteristici unice care detașează Udemy de competitori –
- În timp ce alte platforme tind să se concentreze pe cursuri în format academic create de universități de prestigiu, Udemy se concentrează pe cunoștințe practice și abilități – un focus clar pe învățare prin aplicarea cunoștințelor noi în viața de zi cu zi.
- Mai mult, Udemy se concentrează pe o abordare mai democratică în ceea ce privește predarea și învățarea în comparație cu majoritatea platformelor online – aici, oricine poate crea un curs prin care să își împărtășească cunoștințele cu lumea întreagă .
Abilitățile utilizabile și nu diplomele frumoase 📜 sunt obiectivul celor de la Udemy:
…da, vei primi un certificat după finalizarea unui curs, dar nu va conține logo-urile celor de la Harvard sau MIT cu care să te lauzi pe profilul de LinkedIn
Cele mai bune cursuri pe Udemy sunt, drept urmare, determinate de utilitatea reală a conținutului și de talentul de predare al profesorului.
Ideea de „acces liber pentru toata lumea” duce, în mod inevitabil, la o MULȚIME de cursuri mediocre și proaste în cadrul platformei (iar acest lucru atrage cele mai frecvente critici pentru Udemy).
Dar iată și „veștile” bune:
Din cele 150 000 de cursuri, există o mulțime de cursuri fantastice care acoperă o sumedenie de subiecte – și, cu puțin efort, le poți găsi cu ușurință.
În următoarea secțiune vom prezenta câteva ponturi esențiale despre cum să faci asta, în baza experienței noastre de peste 7 ani cu Udemy:
Cum să găsești cele mai bune cursuri pe Udemy
După cum spuneam mai devreme, Udemy permite oricui să creeze cursuri noi pe platformă; acest lucru implică o diversitate imensă în calitatea cursurilor – de la groaznice, până la excelente…
… dar se asigură și că profesorii cu adevărat talentați au o șansă egală pentru a-și împărtăși abilitățile, indiferent că au lucrat sau nu la o universitate faimoasă.
La fel ca în cazul închirierii unui apartament prin Airbnb sau găsirii unei cărți de citit pe Amazon, cheia pentru a găsi cele mai bune cursuri pe Udemy este să reduci alegerile până când le găsești pe cele perfecte 🎯
Uite cum să faci acest lucru, pas cu pas:
-
În primul rând, găsește candidații care merită. Cea mai simplă modalitate este să folosești catalogul Udemy, pornind de la categorii extinse către subiecte specifice:
Vezi catalogul de cursuri Udemy ›
În exemplu de mai jos, vom căuta un curs introductiv grozav pe parte de dezvoltare Javascript:
Dacă subiectul pe care îl cauți este mai exotic (sau pur și simplu nu îl găsești în catalog), îți recomand să folosești cuvinte cheie în căutare.
-
În pagina de căutări sau categorii, derulează în jos în lista de cursuri și alege 2-3 cursuri care se potrivesc nevoilor tale:
Asigură-te că au peste 4,5 steluțe și că au câteva sute de recenzii. Folosește filtrele din partea stângă și instrumentul de selecție, pentru ușurință.
-
Apoi, citește informațiile pentru fiecare dintre cursurile alese în pasul anterior pentru a te asigura că sunt potrivite nevoilor și așteptărilor tale:
Studiază cu atenție caseta gri denumită „What you’ll learn”, precum și cuprinsul cursului, cerințele și descrierea principală.
PONT: asigură-te că verifici „ultima actualizare” în partea de sus a cursului – conținutul, în anumite categorii în plină dezvoltare (precum software și design), începe să devină cam învechit după 1-2 ani!
Având în vedere acest considerent, un curs de time management nu necesită o actualizare prea frecventă precum un tutorial Javascript sau un ghid despre experiența utilizatorilor în aplicațiile mobile.
-
Acum este momentul să verifici instructorul: derulează în continuare în jos până când găsești secțiunea care oferă mai multe detalii despre autorul cursului.
Fii atent la statusul de lângă poza lui de profil – cel mai important, evaluarea generală pentru toate cursurile, care, în mod ideal, ar trebui să fie de minimum 4,5:
Mai mult, citește descrierea autorului pentru a-ți face o idee despre educația și acreditările lui – de câtă vreme lucrează în industria respectivă etc.
-
La desert avem recenziile utilizatorilor, bineînțeles. Când derulezi sub secțiunea autorului, vei vedea o diagramă cu împărțirea evaluărilor per cursuri;
Examinează diagrama și asigură-te că majoritatea evaluărilor sunt de 5 stele. De asemenea, verifică să nu fie chestii ciudate la evaluările negative, de ex., cel mult 5% dintre studenți au evaluat cu 1 steluță.
În sfârșit, citește 3-5 recenzii și acordă atenție feedback-ului negativ: dacă nu găsești, poți folosi meniul vertical pentru a afișa recenzii de 1 sau 2 stele.
-
Nu în ultimul rând, fă-ți timp să vizionezi video-ul introductiv precum și o lecție – aproape toate cursurile Udemy oferă previzualizări:
Urmărește stilul profesorului într-o manieră critică: vorbește prea repede? Prea lent? Te enervează vocea dintr-un motiv sau altul? Nu? Super!
Dacă un curs a trecut toate filtrele de mai sus, poți să fii destul de sigur că o să fie unul bun. Dar asta nu este tot –
Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a profita la maximum de Udemy:
- Poți găsi reduceri între 60% și 90% 💸 la cursuri bune în aproape orice categorie – astfel că sunt rare ocaziile în care trebuie să plătești mai mult de 20$ pentru un curs, asta dacă nu este pe un subiect foarte specific sau avansat.
- Ai urmat un curs cu plată și nu ai fost mulțumit? Poți să primești o rambursare completă 💰 în termen de 30 de zile de la data plății: intră pe curs, în tabloul de bord, și fă clic pe cele trei puncte în colțul din dreapta sus.
Înainte de a trece la verdictul final, să recapitulăm ce am aflat despre Udemy listând punctele forte și cele slabe, în comparație cu alte platforme de online learning:
Udemy: Avantaje și dezavantaje
- Udemy oferă o gamă largă de cursuri în comparație cu alte platforme (de fapt, mai multe decât toate alternativele la un loc!)
- Oricine poate crea cursuri. Astfel, cele mai bune sunt determinate de calitatea conținutului și nu de numele unei universități.
- Există cursuri în peste 60 de limbi pe platformă, iar limbile precum spaniola, portugheza și germana oferă sute de mii de titluri de curs.
- Ai acces nerestricționat, pe viață la conținutul cursurilor pe care le-ai cumpărat (și, bineînțeles, la toate cursurile gratuite de pe platformă).
- Ai o garanție de 30 de zile banii înapoi pentru orice curs plătit: Udemy îți va rambursa banii în mai puțin de o lună dacă nu ești mulțumit de cursul pe care l-ai cumpărat.
- Cursurile Udemy tind să se concentreze pe abilități practice și nu doar pe cunoștințe teoretice.
- Pentru grupuri de 5 sau mai multe persoane, Udemy pentru Business oferă cursuri independente în baza unei colecții de peste 5000 de cursuri specializate.
- Numărul cursurilor disponibile poate fi copleșitor, iar alegerea celui potrivit poate dura un timp.
- Diplomele de participare sunt emise de Udemy și rar vor menționa numele unei universități de prestigiu.
- Unele dintre cele mai bune cursuri vor fi în engleză, iar unele limbi vor avea destul de puține variante.
Merită să folosești Udemy?
Ei bine, seamănă puțin cu întrebarea „ar trebui să folosești Airbnb?”: există apartamente foarte frumoase și foarte urâte, deci, totul se reduce la alegerile pe care le faci.
La fel, Udemy este o platformă imensă cu sute de mii de cursuri foarte bune, unele mediocre și altele foarte proaste:
🔍 dacă alegi o abordare metodică în procesul de selecție, poți găsi conținut educațional incredibil la prețuri foarte rezonabile (sau chiar gratuite).
După cum probabil ți-ai dat seama, Udemy nu este neapărat cea mai bună alegere pentru toată lumea – iată ce ar trebui să reții:
- Udemy probabil NU este pentru tine dacă vrei să urmezi un curs într-o disciplină fundamentală precum biologie moleculară sau literatură clasică – sau dacă îți dorești o diplomă acreditată internațional de la o iniversitate de prestigiu.
- În schimb, ar TREBUI să încerci Udemy dacă trebuie să dobândești abilități practice pentru a avansa în carieră, dacă preferi învățarea prin practică, și dacă prețuiești gama impresionantă de subiecte, limbi diferite și metode de predare:
Alege dintre cele 150 000 de cursuri pe Udemy ›
Mai ai întrebări despre Udemy? Sau poate ai urmat deja câteva cursuri pe această platformă? Indiferent de răspuns, lasă-ne un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos, și haide să ne ajutăm unii pe ceilalți pentru a lua decizii mai informate!