☑︎ Bu inceleme Aralık 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Herkes yaşam boyu öğrenmenin 21. yüzyılda artık isteğe bağlı olmadığı konusunda hemfikir. Ne kadar çok bilgi ve beceriye sahip olursanız, kariyer gelişiminiz veya işinizde başarılı olma şansınız o kadar yüksek olur.

Ve Udemy gibi platformlarla, öğrenmemek için hiç bahanemiz kalmıyor!

Bu ayrıntılı incelemede, Udemy kurslarının zamanınıza (ve paranıza) değip değmeyeceğini öğrenecek ve konuyla alakalı en önemli soruları yanıtlayacağız:

  • 🎓Udemy tam olarak nedir ve nasıl çalışır?
  • 📊Platformdaki kurslar ne kadar iyi?
  • 🔍Udemy’deki iyi kursları nasıl bulursunuz?
  • ✔️Udemy’i kimler kullanmalı ve kimler kullanmamalı?

Udemy’den en iyi şekilde yararlanmaya yönelik ipuçlarını tartışmadan önce, bu platformun nasıl diğer e-öğrenme hizmetlerinden farklı olduğunu anlamak önemlidir:

Udemy Nedir?

Udemy’nin ilk başta Türk bir programcı tarafından oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Eren Bali çevrimiçi sınıfın ilk sürümünü 2007’de inşa etti ve bundan iki sene sonra, Silikon Vadisine taşınıp Udemy’i kurdu.

“Siz” ve “Akademi” (You + Academy) kelimelerinin birleşimi olan, Udemy kendisini öğrenim için küresel bir pazar ya da başka bir deyişle, bir çevrimiçi kurslar koleksiyonu olarak tanımlıyor 🤓

Ve bu koleksiyon oldukça büyük, hatta:

Şu anda Udemy, hangi kriteri kullanırsanız kullanın – sunulan kurs çeşitliliği, öğrenci sayısı veya mevcut diller – dünyanın açık araen büyük çevrimiçi öğrenme platformudur:

Udemy nedir

Boyutu ve sürekli büyümesinin yanı sıra, Udemy’i alternatiflerinden ayıran birkaç benzersiz özellik daha var:

  • Diğer platformlar büyük üniversiteler tarafından oluşturulan akademik tarzdaki kurslara odaklanma eğilimindeyken, Udemy tamamen pratik bilgi ve becerilerle ilgilidir – yaparak öğrenmeye ve günlük hayatta öğrendiklerinizi gerçekten kullanmaya odaklanır.
  • Buna ek olarak, Udemy öğretim ve öğrenim konusunda diğer çevrimiçi platformların çoğundan daha demokratik bir yaklaşım benimsiyor – burada herkes bir kurs oluşturabilir ve becerilerini dünyayla paylaşmaya başlayabilir.

Tüm bunlar, Udemy’nin odak noktasının, güzel diplomalar 📜 yerine, kullanılabilir beceriler olduğu anlamına gelir:

…… evet, bir kursu tamamladıktan sonra bir sertifika alacaksınız, ancak bu sertifika LinkedIn profilinizde hava atmak için kullanabileceğiniz Harvard veya MIT logolarını içermeyecek

Bu nedenle, Udemy’deki en iyi kurslar üniversite markaları ile değil, içeriğin gerçek kullanışlılığına ve öğretmenin öğretim yeteneklerine göre belirlenir.

“Herkes için ücretsiz erişim” ilkesi de kaçınılmaz olarak platformda çok sayıda vasat veya hatta düpedüz berbat kursun var olmasına yol açar (muhtemelen Udemy’e en sık yöneltilen eleştiri de budur).

Ama iyi “haberler” de var:

150.000 kurs içinde akla gelebilecek her konuda harika kurslar vardır ve biraz çabayla onları kolayca bulabilirsiniz.

Bir sonraki bölümde, Udemy ile 7 yıllık deneyimimize dayanarak bunun nasıl yapılacağına dair bazı temel ipuçları paylaşacağız:

Udemy’de En İyi Kurslar Nasıl Bulunur?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, Udemy herkesin platformda yeni kurslar oluşturmasına izin verir; bu, kursların kalitesinde berbattan mükemmele uzanan müthiş bir çeşitlilik olduğu anlamına gelir…

…Ama aynı zamanda gerçekten yetenekli öğretmenlerin, ünlü üniversitelerde çalışsalar da çalışmasalar da, becerilerini paylaşmak için eşit şans elde etmelerini sağlar.

Tıpkı Airbnb’de kiralanacak bir daire veya Amazon’da okumak için yeni bir kitap seçerken olduğu gibi, Udemy’de en iyi kursları bulmanın anahtarı, mükemmel olanı bulana kadar seçeneklerinizi kademeli olarak daraltmaktır.

🎯 Bu sürece adım adım yaklaşılmalı:

  1. Her şeyden önce, iyi adaylar bulun . Udemy’nin kataloğunu kullanmanın en kolay yolu, geniş kategorilerden daha spesifik konulara inmektir:

    Udemy kurs kataloğunu ziyaret edin ›

    Aşağıdaki örneklerde, Javascript geliştirme konusunda harika bir giriş kursu arayacağız:

    Udemy: categories

    İstediğiniz konu daha değişikse (veya onu katalogda bulamıyorsanız), bunun yerine bir anahtar kelime araması yapmak isteyebilirsiniz.

  2. Kategori veya arama sonuçları sayfasında, kurs listesine gidin ve ihtiyaçlarınıza uygun 2-3 kurs seçin:

    Udemy: filter results

    4,5 yıldızın üzerinde derecelendirildiklerinden ve en az birkaç yüz yorum aldıklarından emin olun. Rahatlığınız için sol taraftaki paneldeki filtreleri ve sıralama aracını kullanın.

  3. Ardından, ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize uygun olduğundan emin olmak için önceki adımda seçtiğiniz kursların her biri için, için kurs bilgilerini okuyun:

    Udemy: course info

    “Öğrenecekleriniz” başlıklı gri kutuyu ve kursun içerik tablosunu, gereksinimleri ve tanımlamayı dikkatlice inceleyin.

    İPUCU: Kursun başlığındaki “son güncelleme” tarihini kontrol ettiğinizden emin olun – hızlı hareket eden belirli kategorilerdeki (yazılım veya tasarım gibi) içerikler, 1-2 yılda eskime eğilimindedir!

    Bu mantıkla, zaman yönetimi üzerine bir kursun, Javascript eğitimi veya mobil uygulamalarda kullanıcı deneyimi hakkında bir kurs kadar sık güncellenmesi gerekmez.

  4. Şimdi eğitmene bakma zamanı: Kursun eğitmeni hakkında daha fazla ayrıntı görüntüleyen bölümü bulana kadar aşağı kaydırın.

    Profil fotoğraflarının yanındaki istatistiklere dikkat edin – en önemlisi, tüm kurslardaki genel derecelendirmeleri, ideal olarak en az 4,5 olmalıdır:

    Udemy: course instructor

    Buna ek olarak, eğitimleri ve kimlik bilgileri hakkında bir fikir edinmek için yazarın kendi tanımını okuyun – ilgili sektörde ne kadar süredir çalıştıkları vb.

  5. Son olarak tabii ki, kullanıcı incelemeleri var. Yazar bölümünün altına geldiğinizde, kursun derecelendirme dağılımını gösteren bir şema göreceksiniz:

    Udemy: course reviews

    Şemayı inceleyin ve derecelendirmelerin çoğunun 5 yıldız olduğundan emin olun. Ayrıca, daha düşük derecelendirmelerde tuhaf ani artışlar olup olmadığını da kontrol edin: %5’ten fazla öğrencinin 1 yıldız vermesi gibi.

    Son olarak, olumsuz geribildirimlere ekstra dikkat ederek, 3-5 gerçek incelemeye göz atın; Hiç olumsuz geribildirim göremiyorsanız, bazı 1 yıldızlı veya 2 yıldızlı incelemeleri görüntülemek için açılır menüyü kullanabilirsiniz.

  6. Son olarak, derslerden birinin yanı sıra giriş videosunu izlemek için vakit ayırın – Udemy’deki neredeyse her kurs önizleme sunar:

    Udemy: course preview

    Eğitmenin öğretim tarzına eleştirel bir göz atın: çok mu hızlı konuşuyor? Ya da yavaş? Sesi sizi sebepsiz yere rahatsız ediyor mu? Hayır mı? Harika!

Bir kurs yukarıdaki filtrelerin tümünü geçerse, iyi bir kurs olacağından oldukça emin olabilirsiniz. Fakat dahası var.

Udemy‘den en iyi şekilde yararlanmak için bazı ek ipuçları aşağıda verilmiştir:

  • Hemen hemen her kategorideki harika kurslarda %60 ile %80 arası indirimler 💸 – bu nedenle, gerçekten özelleşmiş veya ileri bir konuda olmadığı sürece, nadiren bir kurs için 20$ ‘dan fazla ödeme yapmanız gerekir.
  • Ücretli bir kurs aldınız ve tatmin olmadınız mı? Satın alma tarihinden itibaren 30 gün içinde tam bir geri ödeme 💰 alabilirsiniz: Kontrol panelinizdeki kursu ziyaret edin ve sağ üst köşedeki üç noktayı tıklayın.

Son karara geçmeden önce, diğer çevrimiçi öğrenim platformlarına göre daha güçlü ve zayıf yönlerini listeleyerek Udemy hakkında öğrendiklerimizi özetleyelim:

Udemy’nin Artıları ve Eksileri

  • Udemy, diğer platformlara kıyasla en geniş kurs seçeneklerini sunar (aslında, muhtemelen tüm alternatiflerinin birleşiminden bile daha fazlasını!)
  • Herkes bir kurs oluşturabilir, bu nedenle kursların en iyileri, üniversite markaları ile değil, içeriğin gerçek kalitesiyle belirlenir.
  • Platformda, İspanyolca, Portekizce ve Almanca gibi başlıca bölgesel dillerde binlerce kurs sunan toplamda 60’tan fazla dilde kurs vardır.
  • Satın aldığınız kursların tüm içeriğine (ve tabii ki platformdaki herhangi bir ücretsiz kursa) sınırsız, yaşam boyu erişim elde edersiniz.
  • Ücretli herhangi bir kursta 30 günlük para iade garantisi vardır: Bir aydan daha kısa bir süre önce satın aldığınız bir kurstan memnun kalmazsanız Udemy tam bir geri ödeme yapar.
  • Udemy kursları, salt teorik bilgilerden ziyade pratik becerilere odaklanma eğilimindedir.
  • 5 veya daha fazla kişiden oluşan ekipler için Udemy for Business, 5000’den fazla küratörlü kurstan oluşan bir koleksiyona dayalı konumdan bağımsız eğitim sunar.
  • Mevcut kursların sayısı çok fazla olabilir ve iyi bir kurs seçmek biraz zaman alacaktır.
  • Kurs diplomaları doğrudan Udemy tarafından verilir ve ünlü bir üniversite markasından nadiren bahsedilir.
  • En iyi kurslardan bazıları İngilizce olacaktır ve bazı dillerde çok daha az seçenek sunulur.

Udemy Kullanmalı mısınız?

Bu biraz “Airbnb kullanmalı mısınız?” Diye sormaya benziyor: sonuçta orada da hem gerçekten harika hem de berbat daireler var – yani her şey yaptığınız seçimlere bağlı.

Benzer bir şekilde, Udemy binlerce çok iyi kursun ve hatta daha vasat veya değersiz kursların bulunduğu dev bir platformdur:

🔍 Seçim sürecine metodik bir yaklaşım getirirseniz, çok uygun fiyatlarla (hatta ücretsiz olarak) harika eğitim içerikleri bulabilirsiniz.

Zaten anlamış olabileceğiniz gibi, Udemy herkes için en iyi seçim olmayabilir – işte aklınızda bulundurmanız gerekenler:

  • Moleküler biyoloji veya klasik edebiyat gibi temel bir disiplinde kurs almak istiyorsanız veya ünlü bir üniversiteden uluslararası akreditasyona sahip bir diploma arıyorsanız Udemy muhtemelen sizin için DEĞİLDİR.
  • Tersine, kariyerinizi ilerletmek için pratik bir beceri öğrenmeniz gerekiyorsa, yaparak öğrenmeyi, tercih ediyorsanız ve mümkün olan en geniş konu, dil ve öğretim yöntemleri yelpazesine değer veriyorsanız muhtemelen Udemy’yi denemelisiniz:

150.000 kurs arasından seçiminizi yapın ›

Udemy hakkında başka sorularınız mı var? Ya da bu platformdaki bazı kurslardan daha önce yararlandınız mı? Her iki durumda da, aşağıdaki yorumlar bölümüne gidin, birbirimize daha bilinçli kararlar vermede yardımcı olalım!

Aradığınız şeyi bulamadınız mı? Bize istediğinizi sorun!
🤓
Udemy hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacım var
🤨
Udemy hakkında hala bir sorum var
🤔
Udemy'nun benim için doğru olup olmadığına karar veremiyorum
🙄
Başka bir şey...

Hadi tartışalım