Ondanks dat meer dan 30% van alle websites op WordPress draaien, bieden de low end hostingproviders nog steeds geen gespecialiseerde WP-hosting aan.
Er zijn echter verschillende merken die een klasse apart zijn. Dit zijn professionele oplossingen die speciaal gericht zijn op WordPress, met premium functies en premium prijzen.
Kinsta is een van deze high-end hosts, en in deze gedetailleerde review zullen we ontdekken of Kinsta het best beheerde WordPress-platform genoemd mag worden 👑
Laten we eerst eens kijken hoe Kinsta verschilt van andere hostingproviders, zowel zijn directe concurrenten in het premium segment als de bredere groep bedrijven die ook beheerde WP-hosting aanbieden:
Unieke Kinsta-functies
Je hebt misschien al gemerkt dat het niet zo eenvoudig is om het verschil te zien tussen de gespecialiseerde WordPress-hosts, ze beweren allemaal dat ze de snelste en meest betrouwbare provider zijn. Dus hoe maak je een objectieve keuze?!
We gaan je hersenen niet overbelasten door simpelweg alle Kinsta-functies op te sommen, in plaats daarvan noemen we de functies die Kinsta echt onderscheidt van de alternatieven:
- 28 datacenters over de hele wereld zorgen ervoor dat je website altijd zo dicht mogelijk bij je bezoekers is. Ja, de fysieke afstand kan een groot verschil maken als het gaat om een laadtijd van milliseconden van de site ⚡
- C2-geoptimaliseerde virtuele machines op alle abonnementen bieden maximale prestaties voor zelfs de meest veeleisende websites; ga naar het gedeelte over infrastructuur van de recensie voor meer informatie over wat dat betekent!
- Cloudflare-integratie biedt een extra beveiligingslaag en beschermt tegen aanvallen, bots en andere kwaadwillende invloeden; je kunt Cloudflare natuurlijk verbinden met elke hosting (zonder kosten met hun gratis abonnement), maar Kinsta biedt Cloudflare Enterprise-functies aan elke klant, wat alleen iets duurder is om los te verkrijgen
- Application Performance Monitoring Tool (Kinsta APM) is een gratis systeem dat is opgenomen in alle Kinsta-abonnementen en dat de interne werking van je website visualiseert om mogelijke problemen en verbeterpunten te herkennen
- Er zijn zes soorten back-ups beschikbaar voor alle Kinsta-klanten, zowel handmatig als automatisch, en met een frequentie variërend van dagelijks (standaard) tot elk uur (tegen een extra vergoeding)
- DevKinsta Developer Environment is een intern hulpmiddel die door het Kinsta-team is gebouwd om bedrijven en freelancers in alle ervaringsniveaus te ondersteunen, waardoor lokale ontwikkeling, implementatie en overdracht van projecten wordt vereenvoudigd.
Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, heeft al het bovenstaande te maken met snelheid, uptime en beveiliging, wat logisch is, want dit is de vereiste voor een goede hosting. Laten we eens verder kijken hoe deze functies samenkomen in het aanbod van Kinsta:
Infrastructuur en prestaties
Voordat we verder gaan, willen we graag één ding duidelijk maken over Kinsta om te begrijpen hoe het echt werkt:
– Kinsta is exclusief gericht op beheerde WordPress-hosting, wat betekent dat:
a) het biedt geen portfolio van verschillende soorten hosting (shared, dedicated, VPS…) zoals de meeste concurrenten, maar eerder verschillende varianten van dezelfde setup met verschillende beschikbare middelen,
b) het Kinsta product is niet slechts een eenvoudige WordPress-installatie, maar een krachtige en flexibele virtuele server die bijzonder geschikt is om WordPress te draaien (omdat het de software is waar de meeste websites op draaien).
Maar we willen dit nogmaals heel duidelijk maken voor het geval dat:
Een beheerde WordPress impliceert een hosting service die expliciet is geoptimaliseerd voor WP en zorgt voor alle beheer- en onderhoudstaken zoals beveiliging, software-updates en back-ups.
Laten we met dat alles in gedachten een kijkje nemen onder de motorkap. We hebben voor de gelegenheid een handig diagram gemaakt:
In de eerste plaats: net als andere beheerde WordPress-hosts bezit Kinsta geen hardware, alle fysieke infrastructuur achter hun services is gebaseerd op Google Cloud,
…en niet zomaar een willekeurige cloud – alleen het meest geavanceerde wat beschikbaar is, genaamd C2 (computer-geoptimaliseerde virtuele machines) die geavanceerde hardware combineren met de nieuwste software voor maximale prestaties.
Nu komt het iets gecompliceerdere deel:
Kinsta verdeelt de virtuele servers (die verbonden zijn aan fysieke servers) in LXD-containers, waarbij elke WordPress-website op zijn eigen softwarebundel in zo’n container draait.
Met andere woorden, websites van klanten worden gehost in onafhankelijke, veilige en schaalbare compartimenten die toegang hebben tot substantiële bronnen (12 CPU’s met 8 Gb RAM elk, om precies te zijn) op de beste computerinfrastructuur die Google te bieden heeft.
Maak je website sneller met Kinsta
Oké, maar hoe beïnvloedt al deze technologie de prestaties van je website? Dit zijn de belangrijkste punten:
- Recent bijgewerkte en dynamisch gegenereerde pagina’s (zoals winkelwagentjes) zijn bijzonder snel dankzij hoogwaardige C2-servers 🏅 op Google Cloud,
- Overvloed aan rekenkracht en voor WordPress geoptimaliseerde software 🚀 zorgen ervoor dat elk verzoek aan de server (dwz het laden van de site) bliksemsnel wordt verwerkt,
- Cloudflare CDN voegt een extra infrastructuurlaag toe, waarbij de pagina’s van je site op honderden lokale knooppunten worden gecached 🌎 en deze aan elke bezoeker vanaf de dichtstbijzijnde locatie worden bezorgd (zelfs in het zeldzame geval dat de oorspronkelijke server op dit moment niet reageert), waardoor de snelheid en betrouwbaarheid worden geoptimaliseerd.
Bovendien helpt de Application Performance Monitoring die we eerder noemden de potentiële inefficiënties en breekpunten in de gaten te houden.
Deze en andere hulpmiddelen zijn ingebouwd in het configuratiescherm van Kinsta, gratis te gebruiken bij elk tariefplan. Dit is een ander punt wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar wat het juist onderscheidt van andere hostingproviders. Over prijzen gesproken…
Kinsta-abonnementen en prijzen
Weet je nog dat we eerder zeiden dat Kinsta in wezen een enkel hosting product aanbiedt met verschillende middelen?
Om het nog gemakkelijker te maken, kunnen de 10 (!) beschikbare abonnementen worden onderverdeeld in slechts drie categorieën, afhankelijk van de beoogde gebruiker:
Beoogde gebruikers | Particulier of klein bedrijf | Freelancer of middelgroot bedrijf | Agentschap of groot bedrijf |
---|---|---|---|
Kinsta abonnementen | Beginner; Pro | Zakelijk 1..4 | Onderneming 1..4 |
WordPress-sites | 1-2 | 5-40 | 60-150 |
Maandelijkse bezoeken | 25-50 duizend | 100-600 duizend | 1-3 miljoen |
PHP workers/site | 2 | 4-6 | 8-16 |
Back-upgeschiedenis | 14 dagen | Tot 20 dagen | Tot 30 dagen |
Ah, veel duidelijker nu; één rij uit de bovenstaande tabel heeft misschien wat aanvullende uitleg nodig: PHP-workers 🧑🔧 zijn individuele processen die de pagina’s van je website voor de bezoekers genereren, hoe meer je website afhankelijk is van dynamisch gegenereerde pagina’s (bijv. grote winkels en online communities), des te meer PHP-workers je per site nodig hebt om het soepel te laten verlopen.
Nog drie punten die je in gedachten moet houden over het prijsbeleid van Kinsta:
- Jaarlijkse factureringscycli zijn 16% goedkoper dan maandelijks betalen, en je kunt op elk moment wisselen tussen jaarlijks en maandelijks.
- Er zijn resource beperkingen voor elk abonnement, namelijk sitebezoeken, schijfruimte en CDN-gebruik. En alles boven de toegewezen maandelijkse limiet wordt afzonderlijk gefactureerd.
- Elke klant komt in aanmerking voor een volledige terugbetaling binnen 30 dagen na hun eerste aankoop, en een gedeeltelijke terugbetaling daarna (voor het ongebruikte deel van hun abonnement); eerder genoemde extra middelen worden niet gerestitueerd.
Annuleringen en terugbetalingen zijn vrij eenvoudig, met het Kinsta-configuratiescherm kun je je account met één klik sluiten; het is niet nodig om contact op te nemen met de ondersteuning of te zoeken naar een “per ongeluk” goed verborgen knop.
Probeer Kinsta 30 dagen zonder risico
Om de Kinsta-prijzen objectief te vergelijken met andere beheerde WP-hostingproviders, moet je rekening houden met zowel de kwaliteit van de infrastructuur als de unieke functies (bijv. de APM-tool) en laten we ook de immateriële dingen niet vergeten:
Klantondersteuning en migraties
Vaak wordt de klantondersteuning niet meegenomen als belangrijk punt in een review, vaak omdat het niet zo eenvoudig is om de kwaliteit ervan te meten en dus te vergelijken, of gewoon omdat je er niet te veel over nadenkt totdat je een echt probleem tegenkomt 🔥
Website Hosting is echter iets voor een langere tijd, dus als het op ondersteuning aankomt, is het gewoon een kwestie van “wanneer” en niet “of” je het nodig hebt…
…en wanneer dat moment komt, wil je dat de klantondersteuning snel reageert, efficiënt en geduldig is. En dat is precies wat Kinsta biedt.
Het serviceteam lijkt voldoende bemand in verhouding tot de hoeveelheid binnenkomende verzoeken en bestaat grotendeels uit ontwikkelaars; hierdoor kan Kinsta een kwaliteitsniveau garanderen dat consequent positive reviews krijgt en bovenaan de ranglijst staat:
- Kinsta is trots op de single-tier supportfilosofie, wat betekent dat elke klantenservicespecialist in staat is om een probleem op te lossen zonder je verzoek naar verschillende vertegenwoordigers te hoeven sturen.
- Alle klanten hebben toegang tot 24/7/365 support chat in het Engels; op werkdagen kun je ook hulp krijgen in verschillende andere talen.
- Bestaande klanten kunnen rechtstreeks vanuit het Kinsta-configuratiescherm hulp krijgen, terwijl nieuwe klanten de chatknop in de rechterbenedenhoek van de officiële startpagina kunnen gebruiken.
- De gemiddelde reactietijd is naar verluidt ongeveer 1,5 minuut, wat overeenkomt met wat we hebben ervaren in onze tests.
Naast de live chat kun je een vraag stellen via het officiële contactformulier en krijg je binnen ongeveer 1 werkdag antwoord; er is ook een optie om telefonisch met het ondersteuningsteam te spreken als je in de Verenigde Staten bent (of internationale gesprekken niet erg vindt).
Een ander belangrijke functie wat door mensen wordt gedaan, is 🧳 migratie: het verplaatsen van een bestaande site van een andere hostingprovider naar Kinsta. Het zal je inmiddels niet verbazen dat Kinsta het net zo makkelijk maakt als het invullen van een kort formulier:
Er zijn onbeperkte basismigraties en een beperkt aantal premiummigraties inbegrepen bij elk Kinsta-abonnement. De premiummigraties zijn bedoeld voor complexe WordPress-sites zoals e-commerce en online communities.
Klanten kunnen kiezen uit 3 opties: Kinsta toegang geven tot hun vorige hostingconfiguratiescherm (in wezen een valetservice), een back-upbestand verstrekken of een plug-in gebruiken om alles met de hand te doen.
Hoe dan ook, je website wordt daarna gehost op een van de beste platforms die er bestaan.
Voor- en nadelen van Kinsta
Voordat we verder gaan met de conclusie, willen we alles wat we over Kinsta geleerd hebben op één plek samenvatten:
- Alle Kinsta-websites worden gehost op de meest geavanceerde hardware op Google Cloud voor maximale snelheid en de beste prestaties onder zware belasting.
- Serversoftware is voor WordPress geoptimaliseerd en alle updates van alle componenten naar de nieuwste versies worden gedaan door het Kinsta-team (daarom wordt het managed WP genoemd).
- Enterprise-level Cloudflare-integratie is beschikbaar voor alle abonnementen om de veiligheid en betrouwbaarheid van je belangrijke websites te garanderen.
- Elk account bevat unieke krachtige tools zoals het Application Performance Monitoring-systeem en de local development omgeving van DevKinsta en natuurlijk het myKinsta-configuratiescherm zelf.
- Zes soorten back-ups, waaronder handmatige en automatische, zorgen ervoor dat er nooit gegevens verloren gaan en je website snel kan worden hersteld in geval van een ongelukje of een opzettelijke aanval.
- Elke klant, ongeacht het abonnement, heeft toegang tot Kinsta’s bekroonde ondersteuningsteam van technici die dag en nacht kunnen helpen bij het oplossen van elk probleem.
- In plaats van vastgestelde IT-middelen zijn er gebruikslimieten voor elk abonnement, wat betekent dat je mogelijk extra moet betalen voor zaken als bezoekersaantallen, schijfruimte en CDN-verkeer.
- Over limieten gesproken, de enige optie om meer PHP-workers per site toe te voegen, is door te upgraden naar de volgende prijsklasse, wat niet altijd logisch is als je kijkt naar de andere parameters.
- Op dit moment biedt Kinsta geen domeinnamen aan, wat betekent dat je een domein moet registreren bij een externe provider en deze moet verbinden met je Kinsta-website (als je er een sterke voorkeur aan geeft om zowel domeinen als websites onder één dak te hebben, bekijk dan bijv SiteGround).
Oké, het is tijd om af te ronden!
Oordeel: moet je Kinsta gebruiken?
Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk dat Kinsta NIET bedoeld is voor degenen die geen verschil zien tussen verschillende hostingopties en zich uitsluitend richten op het minimaliseren van hun jaarlijkse betalingen.
En dat is helemaal prima, want eerlijk gezegd zijn niet alle webprojecten geschikt voor een tophostingprovider. Het heeft namelijk weinig zin om een toppremie te betalen als de website van je bedrijf alleen bestaat omdat het een “beetje raar is in 2025 om er geen te hebben ”.
Wat maakt het de moeite waard om op Kinsta te hosten?
Het sleutelwoord hier is bedrijfszeker
: elke website die een aanzienlijke invloed heeft op je bedrijf (of wat je bedrijf is), zoals bedrijfssites 📈 met veel verkeer; uitgevers 📰 zoals tijdschriften en populaire blogs; onderwijsinstellingen 🎓 en online leerplatforms; en natuurlijk 💳 e-commerce.
Of je nu een agentschap of een freelance-ontwikkelaar bent, Kinsta is een absoluut genot om mee samen te werken; de enige uitzondering is als je je positioneert in het goedkope segment, bijvoorbeeld als je via Fiverr werkt.
…Oké, stel dat je hebt besloten dat je voor Kinsta kiest in plaats van een andere hostingprovider, welk abonnement moet je dan hebben?
Na wat we eerder hebben geleerd, is het vrij eenvoudig:
- Als je slechts één of twee websites nodig hebt, kies dan respectievelijk voor
Starter
ofPro
; een upgrade naar Business 1 kan alleen nodig zijn als je denkt dat je website meer dynamische dan statische pagina’s heeft en >2 PHP-workers zou kunnen gebruiken. - Als je voor je werk websites maakt of je werkt voor een bedrijf dat verschillende afzonderlijke websites heeft, dan kies je voor een van de
Business
-abonnementen, afhankelijk van hoeveel WordPress-installaties je op dit moment nodig hebt. - En tot slot, als je deel uitmaakt van een webontwikkelingsteam of een groot bedrijf dat honderden websites beheert (bijv. door gebruikers gegenereerde blogs), dan zijn de
Enterprise
-abonnementen een logische keuze.
Is er nog iets wat je wilt weten over Kinsta? Of wil je misschien over deze hostingprovider een persoonlijke ervaring delen? Doe mee aan de discussie in commentaargedeelte hieronder. Laten we elkaar helpen weloverwogen keuzes te maken!