Bun, deci te-ai hotărât că ai nevoie să creezi un website. În primul rând, felicitări! Acest lucru înseamnă că faci ceva de care lumea trebuie să afle. Iar prin lume mă refer la jumătate din planetă, bineînțeles, cât despre restul, aceia nu au încă o conexiune la internet (deci, fii recunoscător că tu ai deja acest lucru!).

În orice caz, acest ghid te va purta prin întregul proces de construire a unui website într-o manieră clară, concisă și, cel mai important, fără abureli, vei avea propria pagina web nou-nouță gata în mai puțin de o jumătate de oră. Ca să nu mai spun că vei economisi peste 200 de dolari în acest timp, concentrându-te doar pe ceea ce e cu adevărat important și folosind codul nostru promoțional.

Da, abia așteptăm să-i dăm bătaie, dar îți sugerez să parcurgi câteva lucruri înainte (nu-ți face griji, nu va dura mai mult de 5 minute). Cu toate acestea, dacă deja tremuri de dorință să îți construiești un website și vrei SĂ ÎNCEPI CHIAR ACUM, derulează pagina în jos și treci peste câteva paragrafe folosind acest link în pagină.

S-o luăm cu începutul

În primul rând, să clarificăm unele lucruri: deși acest ghid, în definitiv, este complet gratuit (dăh!), nu implică crearea unui website gratuit. Bine, din punct de vedere tehnic, este posibil să creezi unul fără să cheltui un ban, dar pentru asta va trebui să recurgi la o metodă de găzduire gratuită (care de obicei e foarte nasoală) sau un plan de abonament gratuit pentru un site builder (constructor de site) precum Weebly (care îți va afișa reclamele și brandul lor pe website, bleah). Cel mai important motiv contra, până la urmă, este că nu poți obține un nume de domeniu gratuit în cazul acesta, ci folosind pe al altcuiva, de exemplu „site-ulmeu.weebly.com”, pur și simplu nu îi va motiva pe vizitatorii tăi să te ia în serios.

În al doilea rând, pentru aceia care mă vor întreba „cine ești tu să îmi spui cum se face treaba?!”, iată o scurtă prezentare generală (bară) laudă de sine prost mascată: Numele meu e Andrii Shekhirev și sunt fondatorul Satori Webmaster Academy (adică acest site). Pe lângă conceperea website-urilor pentru propriile proiecte și pentru alte persoane din anul 2007, sunt un Autor de Elită pe ThemeForest, cel mai mare website de pe piață de templates (teme) din lume; produsele mele au ajutat mai mult de 2.000 de persoane să își construiască propriul lor website (și nu, nu am să le fac reclamă aici).

De-a lungul anilor am testat zeci de modalități de a concepe website-uri, precum și o mulțime de constructori de site, furnizori de găzduire web și sisteme de administrare a conținutului. Prezentul ghid reprezintă esențialul din tot ce am învățat și sunt fericit să le împărtășesc cu voi astăzi.

Ptiu! Bine că am trecut peste asta. Acum, în ultimul rând, m-am gândit că ar fi de bun simț din partea mea să îți spun că acest ghid conține câteva link-uri de afilitat, asta înseamnă că eu voi primi un comision fix de la respectivul furnizor dacă tu, de exemplu, cumperi un plan de găzduire prin intermediul link-ului din acest articol.

Frumusețea în toată povestea aceasta e că: acest aranjament nu are un impact asupra prețului pe care îl vei plăti, deoarece furnizorul ne plătește din banii lor, pentru ei e un fel de redirecționare a cheltuielilor de publicitate. Deci da, dacă îți place acest ghid, i-a în considerare achiziția unei găzduiri web prin intermediul link-urilor noastre. Lasă să mai plătească și o corporație multinațională, muhahaha!

… Ehm, bun. Să revenim la ale noastre. Un ultim lucru înainte de a începe (încă puțină răbdare!), iată câteva dintre cele mai răspândite mituri despre construirea unui website personal. Risipirea lor de timpuriu își va oferi o imagine mai clară asupra modului în care stă treaba.

Câteva concepții greșite – Deconspirate!

Mitul „numero uno”: trebuie să te pricepi la coduri pentru a crea un website. Sigur că da. DACĂ ÎNCĂ TRĂIEȘTI ÎN ANUL 1994! Serios acum, așa cum era de așteptat, tehnologia a avansat destul de mult de începuturile Web-ului, iar majoritatea proceselor de construire a unui site sunt de multă vreme automatizate. Inclusiv scrierea codului respectiv. Trebuie doar să alegi cele mai potrivite instrumente și să ții cont de câteva aspecte (de care se va ocupa acest ghid).

Mitul numărul doi: construirea propriului website te va consta mii de lei. Doar dacă o să vrei să-l externalizezi complet către o agenție, care cel mai probabil va parcurge aceeași pași ca cei descriși în acest ghid (și care să îți trimită o factură grasă și generoasă pentru asta).

Mitul numărul trei: crearea unui website necesită o groază de timp. Ei bine, câteodată așa este, în special atunci când ești începător și înveți de la zero. Dar dacă ești practic și te concentrezi pe ceea ce trebuie, poți să ai o pagină gata și activă în MAI PUȚIN DE O JUMĂTATE DE ORĂ. Iar întregul scop al acestui ghid este să te ajute să faci exact asta, așa că, hai să-i dăm drumul!

Pasul 1 din 4: Ia-ți un domeniu și o găzduire web

Primul lucru de care ai nevoie este un loc unde să „locuiască” website-ul tău. În termeni tehnici, acest loc se numește web hosting (găzduire web), în esență este un computer specializat, mereu activ care stochează fișierele website-ului tău și le oferă oricui tastează adresa website-ului și apasă Enter.

Că tot veni vorba, trebuie, de asemenea, să îți rezervi adresa propriu-zisă (cum ar fi exemplu.ro), care se numește nume de domeniu. Din fericire, le poți face pe amândouă dintr-un foc, deoarece mulți furnizori de găzduire web oferă și domenii la pachet.

Există mii de astfel de companii în lume, mici și mari, dar nu are niciun sens să le alegi pe cele mici; alege-le pe cele stabile, de încredere care au o reputație. Tu vrei ca website-ul tău să fie accesibil non-stop, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, și nici măcar nu am să încep să vorbesc despre tărăgăneala cu mutarea la un furnizor nou dacă cel din prezent iese din afaceri. E obositor, crede-mă.

Dintre toți furnizorii de găzduire web pe care i-am încercat și testat de-a lungul anilor, cel mai de încredere și ușor de folosit este în continuare Hostinger – are o activitate de peste 15 ani, are peste 30+ milioane de clienți în întreaga lume și este ușor de folosit pentru începători. Iar momentan oferă niște reduceri interesante atât pentru găzduire, cât și pentru domenii, despre care vom vorbi imediat.

Bine, acum suntem gata să începem. Fă clic pe butonul de mai jos pentru a vizita pagina de ofertă Hostinger cu reduceri speciale pentru găzduire. Apropo, îți mai amintești de pachetul găzduite + domeniu despre care vorbeam mai devreme? Hostinger oferă în prezent înregistrarea domeniului GRATUIT pentru fiecare plan de găzduire, care te ajută să economisești 12 dolari în plus (costul normal pentru un domeniu .com):

Obține -15% pe Hostinger + domeniu gratuit

Pe pagina respectivă ți se vor oferi la alegere 3 planuri; dacă ai nevoie de mai multe website-uri deodată, alege Premium, deoarece include deja tot ceea ce ai nevoie pentru a începe.

După ce adaugi planul în coșul de cumpărături, trebuie să faci câteva alegeri pentru a-ți personaliza comanda: în primul rând, alege pentru câte luni dorești să plătești în avans. Deși poți alege un ciclu de plată de 4 ani pe loc, 12 luni sunt mai mult decât suficiente pentru a-ți testa eforturile online ȘI să obții o reducere de 15%.

Dacă te hotărăști să îți păstrezi website-ul după un an (ceea ce și sperăm că vei face), nu va trebui să mai faci nimic, deoarece există implementat un mecanism de prelungire automat (doar ține cont de faptul că următoarea perioadă de facturare va fi tarifată la prețul normal).

Sub opțiunile ciclului de facturare, vei vedea trei opționale pe care le poți adăuga la comanda ta. Hai să aruncăm o privire asupra lor să vedem dacă avem nevoie de ele în acest moment:

În primul rând, există opțiunea de certificare SSL: este un stratul de criptare suplimentar care face traficul website-ului tău sigur și, mai ales pentru vizitatorii tăi, afișează un lacăt verde de asigurare cu un ecuson de „Siguranță” în bara de adrese a browser-ului. Pe lângă acest lucru, Google Chrome a început să afișeze un ecuson clar „Nu e securizat” pentru website-urile fără SSL începând cu iulie 2018, permițându-ne să înțelegem, fără echivoc, că pur și simplu nu agreează website-urile nesigure:

Deci, deși website-ul tău va putea funcționa fără SSL, te sfătuiesc să-l achiziționezi imediat (mai ales din cauza faptului că migrarea de la un website fără SSL la unul cu SSL este o pacoste).

În al doilea rând, există opțiunile de protecție Backup și Cloudflare. Le poți lăsa nebifate cu inima împăcată, deoarece nu sunt esențiale în crearea unui website. Mai mult, în ultima parte a acestui ghid, îți voi arăta cum să obții backup-uri și protecție pentru noul tău website absolut gratuit!

După opționale vei vedea o secțiune care îți permite să îți alegi un domeniu gratuit, reține că există un număr limitat de zone de domeniu disponibile cu această oferă, deci, dacă vrei un alt domeniu (de exemplu, o extensie .ro), îl poți cumpăra ulterior din panoul de administrare Hostinger.

Să sintetizăm, iată cum va arăta pagina de comandă Hostinger cu toate setările recomandate mai sus:

Ultima etapă a comenzii noastre de găzduire web! Sunt emoționat în secret, deoarece e un moment din acela de genul „stai așa, devine și mai interesant”: folosind codul nostru promoțional, poți să mai scapi de alți 15% din prețul final. Fă clic pe link-ul „Ai un cod promoțional?” de deasupra secțiunii „Total”, în partea dreaptă a paginii de comandă (mda, Hostinger l-a făcut greu de găsit :) apoi lipește această combinație în câmpul respectiv și apasă Apply (Aplică):

SPECIAL15

ACUM ești gata să finalizezi comanda, apasă pe butonul mare verde „Checkout”, introdu datele tale de facturare și finalizează comanda. Ceva îmi spune că ai mai făcut cumpărături online înainte, așa că voi sări peste partea asta, dacă nu te superi.

Gata? Haide să facem socoteala: tocmai ai economisit 65.22 de EUR pentru găzduire, precum și 4.59 + 8.79 = 13.38 EUR din caracteristici neesențiale pe care le poți adăuga ulterior gratuit. Și dacă nu era destul, în jur de 8 EUR au fost, de asemenea, economisiți „achiziționând” un domeniu gratuit. Asta înseamnă o economie de 86 EUR. Bine, bine. Știi ce e și mai bine? Implementarea acestui ghid nu te va costa un leu!

Apropo, am terminat cu pasul 1, probabil cel mai complicat pas din proces, acum e un moment bun să te dezmorțești și să-ți aduci o cafea. Te voi aștepta aici (pentru că sunt ditamai textul pe o pagină).

..
..

Te-ai dezmorțit? Acum să trecem la pasul 2.

Pasul 2 din 4: Instalează WordPress

Avem un domeniu de găzduire drăguț și confortabil pentru viitorul nostru website, așa că nimic nu ne împiedică să instalăm website-ul propriu-zis. Haide să facem asta, bine?

În cazul în care te întrebi „ce naiba e WordPress”, iată un mic interludiu: WordPress sau WP este ceea ce se numește un sistem de administrare a conținutului, practic este o bucată de software care te ajută să rulezi întregul website, de la designul și conținutul lui, la setări și structură.

De ce să alegi WordPress? E destul de simplu, deoarece este motorul de website preferat al internetului, găzduind aproape o treime din website-urile din lume (și asta înseamnă multe website-uri). Îl poți folosi și modifica gratuit, se poate extinde ușor cu mii de plugin-uri, și se mândrește cu o comunitate extinsă de utilizatori care au tendința de a se susține unii pe alții. Ghiduri, tutoriale și sfaturi despre utilizarea WP sunt disponibile pe tot internetul, iar majoritatea dintre acestea sunt gratuite.

Chiar pare o soluție logică pentru un proprietar de website începător, așa că vom rămâne la WordPress pe tot parcursul ghidului nostru. În plus, am câteva sfaturi suplimentare despre securitate și performanță după ce terminăm această configurare în 4 pași.

Bun, să revenim la oile noastre. După autentificarea în noul tău cont Hostinger, vei vedea o listă cu produsele tale. Fă clic pe butonul „Manage” (Administrare) din secțiunea „Hosting” (Găzduire).

Vei fi redirecționat către panoul tău de control, acesta este un loc important pe care, cu siguranță, îl vei vizita de foarte multe ori în viitor. Dar acum haide să găsim „Auto Installer” sub „Website” (pictograma ar trebui să fie un monitor de calculator cu o lumină galbenă) și să apăsăm pe el.

Auto Installer-ul este o interfață ușor de folosit pentru adăugarea unui sistem de administrare a conținutului pe website-ul tău. Fă clic pe opțiunea WordPress pentru a începe procesul (ar trebui să arate ca un „W” alb într-un cerc gri, la fel ca ochiul lui Pacman care înghite lumea din poza de mai sus).

Există trei pași simpli:

  1. La primul pas, vei fi rugat să alegi numele de domeniu unde vrei să fie instalat noul tău website WordPress, poți alege rădăcina de domeniu implicită sau poți alege un director (de exemplu, domain.ro/blog), dacă vrei WordPress doar pentru blogul tău.
  2. Apoi, trebuie să creezi un cont de administrator pentru website-ul tău, introdu un nume de utilizator și o parolă, precum și o adresă de e-mail pentru cazurile în care trebuie să restabilești accesul pe website-ul tău. Ah, și pentru numele lui Dumnezeu, nu alege cuvinte precum „admin” și „12345”, gândește-te la ceva un pic mai greu de ghicit! Deoarece WP e atât de popular, există o mulțime de hackeri care dau târcoale site-urilor WordPress din cauza datelor de acces prea simple.
  3. Pentru al treilea pas, vei fi rugat să alegi limba website-ului tău pentru panoul de administrare, precum și titlul site-ului (nu e chiar atât de important, vei putea să-l schimbi mai târziu), apoi apasă pe butonul mare verde „Install”…

… și așteaptă ca zânele bune să instaleze WordPress-ul pentru tine. Când au terminat, vei vedea un tabel cu informații despre noul tău website, apasă pe butonul negru „WP Admin” pentru a vizita panoul de administrare WordPress:

Simți? Parfumul unui website proaspăt dimineața! Îmi place sentimentul de a începe ceva nou.

Aproape că am terminat, dar mai sunt câteva lucruri pe care poate că ai vrea să le ajustezi chiar acum, deoarece experiența mi-a arătat că nu toate setările WP implicite sunt cele mai optime alegeri.

Pasul 3 din 4: Configurează WordPress

Înainte de a începe adăugarea conținutului pe noul tău website, haide să facem un tur rapid al sistemului, în timp ce adăugăm câteva îmbunătățiri pentru viitor.

În partea stângă a panoului de control WP vei vedea meniul administratorului pe un fundal gri închis. Nu toate caracteristicile sunt importante în mod egal acolo, iar tu vei folosi doar câteva dintre ele cel mai des. Le vei putea învăța pe restul pe măsură ce avansezi.

Cele mai des folosite secțiuni sunt Postări și Pagini, unde poți crea conținut nou, la fel și Comentarii, de unde poți administra discuțiile din postările tale, în cazul în care te decizi să activezi această caracteristică.

Diferența dintre o pagină și o postare este aceea că prima este pentru conținut static care nu ar trebui să se schimbe mult de-a lungul timpului, precum pagina „Despre noi”; pe de altă parte, postările sunt pentru conținut pe care tu îl adaugi în mod regulat, precum știri și postări de blog. Mai există și un concept special denumit blog page (pagină de blog) în WordPress, care este o pagină generată automat și care afișează toate postările tale. Ne vom întoarce la asta mai târziu. Momentan, să trecem mai departe!

O altă secțiune importantă în meniul de administrator WP este Aspect, unde poți instala tema vizuală pentru website-ul tău (Aspect → Teme). O să fie de ajutor să adaugi meniuri de navigare (Aspect → Meniuri), precum și widget-uri (Aspect → Widgets), blocuri mici care îndeplinesc funcții specifice precum afișarea unei liste de categorii sau o bară de căutare, de obicei în bara laterală. Secțiunea Aspect conține și Personalizare (Customizer), care este utilizat intens de multe teme moderne care să îți permită, ei bine, să îți personalizezi lucrurile pe website, precum culori și fonturi.

Și mai există și secțiunea Module (ekstensii) unde vei putea instala și configura diferite extensii care vor adăuga mai multe caracteristici precum securitate, butoane sociale, formulare de contact etc., etc.

Uau, cred că acesta a fost cel mai rapid tur WP din lume! Pentru a finaliza instalarea noastră, haide să ajustăm câteva setări în secțiunea Setări din partea de jos a meniului de administrare:

Setări → Generale: îți amintești când am zis că poți edita „Titlu sit” și „Slogan” ulterior? De aici poți face asta. De asemenea, asigură-te că opțiunile „Membri”, „Fus orar”, „Format dată”, „Format oră” și „Săptămâna începe” sunt setate după preferințele tale.

Setări → Afișare: reține această secțiune momentan; de aici vei putea să setezi pagina principală a website-ului, să afișezi postările de blog sau o pagină statică (de îndată ce te decizi pe care le vrei). Dacă nu configurezi pagina de postări de blog ca pagină principală, vei putea alege un alt loc pentru asta, trebuie să creezi o pagină nouă goală în secțiunea Pagini menționată anterior. Apoi vino înapoi aici și folosește-o ca pagină secundară pentru postări de blog, acea pagină va începe să afișeze automat postările tale pe măsură ce salvezi modificările.

Setări → Discuții: dacă ești dispus să permiți oamenilor să comenteze la postările tale de blog/ buletine de știri de pe website, asigură-te că bifezi căsuța „Permite vizitatorilor să publice comentarii la articole noi”, precum și „ Activează comentariile imbricate” (astfel ca oamenii să poată să răspundă unii la comentariile altora) și „Comentariul trebuie aprobat manual” (altfel vei primi MULT SPAM). Orice ai face, debifează opțiunea „Permite notificări ale legăturii din alte bloguri”, e făcut să permită mult spam. În sfârșit, aruncă o privire asupra secțiunii „Trimite-mi email când” și asigură-te că opțiunile sunt setate în funcție de preferințele tale.

Setări → Legături permanente: e recomandat să alegi opțiunea Nume articol, deoarece generează cele mai prietenoase URL-uri pentru pagina și postările tale (nu sunt foarte sigur de ce există alte opțiuni în această subsecțiune, ca să fiu sincer).

În principiu, asta e tot! Acum poți să te joci cu noul tău website și să începi să adaugi conținut. Mai există încă un pas, cu toate astea, care e opțional, dar esențial:

Pasul 4 din 4: Adaugă teme și plugin-uri

În principiu, poți lăsa imaginea vizuală a website-ului tău așa cum este și să te concentrezi doar pe conținut. Cu toate acestea, nu numai că site-ul tău va arăta foarte generic, dar, de fapt, va arăta exact ca un catralion de alte website-uri prea „leneșe” să schimbe tema implicită.

În plus, există multe teme WP disponibile gratuit care oferă mult mai multe modalități de a individualiza și personaliza, permițându-i oricărui website să aibă o imagine unică.

Iată un plugin șmecher: Am să îți sugerez să încerci tema noastră WP multifuncțională numită Bento (poți vedea afinitatea noastră pentru Japonia aici la Satori :)

Tema îți permite să personalizezi culoarea și aspectul pentru practic orice element de pe pagina ta, să creezi grile pentru telefoane mobile pentru orice pagină, precum și o grămadă de alte lucruri folositoare listate aici pe pagina oficială:

Obține Bento gratuit ›

Trebuie să adăugăm faptul că Bento este bine documentat (lucru care nu este un dat în lumea WordPress) și are forumuri de asistență dedicate unde oferim răspunsuri la toate întrebările cu privire la temă.

/ finalul auto-promovării flagrante /

Cât despre module, există peste 50.000+ diferite gratuite disponibile în orice moment, care adaugă diferite funcții noi website-ului tău, de la traduceri și ferestre pop-up, la forumuri și comunități (și nu, noi nu construim plugin-uri, deci, nu te aștepta să vezi un link către o extensie „Sushi” sau „Kamikaze”).

În schimb, am să listez doar o parte dintre cele mai folosite și de încredere module pe care aproape orice proprietar de website ar trebui să le aibă în vedere, în funcție de experiența mea, a recenziilor altor persoane, precum și a statisticilor privind obiectivele. Toate sunt gratuite, bineînțeles:

  • Akismet pentru filtrarea automată a comentariilor de spamuri. Acesta este un adevărat colac de salvare! Sau cel puțin salvează timp, deoarece se descotorosește perfect de toate mesajele de intrare care conțin link-uri de spam sau cuvinte spam. Akismet folosește un fel de woodoo ciudat de învățare automată a unor algoritmi pentru a deveni tot mai eficient.
  • All in One SEO pentru optimizarea motoarelor de căutare. Acesta este probabil unul dintre cele mai bune plugin-uri WP pentru setarea corespunzătoare a metadatelor de pe website-ul tău, astfel încât conținutul tău să nu arate nasol la căutările în Google. Lui Google îi place mult atenția la detalii, de fapt, foarte mult.
  • Google Analytics Dashboard pentru centralizarea vizitatorilor. Vei avea nevoie și de un cont Google Analytics, bineînțeles, pe care îl poți deschide gratuit pe website-ul lor oficial.
  • Contact Form 7 pentru a le permite vizitatorilor tăi să îți trimită mesaje. Pentru a primii un e-mail de fiecare dată când cineva lasă un mesaj pe website-ul tău trebuie, de asemenea, să instalezi un plugin pentru căsuța poștală precum WP Mail SMTP.

Ei bine da, oficial am terminat. Bucură-te de site-ul tău nou-nouț! În cazul în care te mai interesează câteva sfaturi și bune practici, continuă să citești ultima parte a acestui ghid denumită sugestiv:

Sfaturi utile (opțional)

Nu mi-am uitat promisiunea de mai devreme cu privire la oferirea unor metode gratuite pentru îmbunătățirea securității website-ului și a backup-urilor, așa că iată-le.

Pontul #1: Asigurarea siguranței website-ului tău. În timp ce website-ul tău este încă tânăr și inocent, poate că ai vrea să te concentrezi asupra altor lucruri deoarece nimeni nu prea vrea să îl hăckuiască încă. Cu toate acestea, există câteva lucruri foarte simple care nu durează mult, dar care vor reduce șansele ca tu să devii ținta unui atac de succes cu un factor de 10.

În primul rând, recomandările evidente (pe care 99% dintre utilizatori nu le urmează): nu folosi numele de utilizator „admin” pentru panoul de administrator WP, folosește oricare alt cuvânt. Doar acest lucru va face website-ul tău WordPress de o mie de ori mai greu de spart. Și folosește o parolă puternică, cu litere mari, numere, simboluri și chestii de genul acesta. Pentru și mai multă securitate, folosește o autentificare cu doi factori (un cod suplimentar generat de telefonul tău mobil în timpul autentificării).

Un alt obicei evident pe care mulți îl ignoră este actualizarea WordPress-ului, precum și a plugin-urilor și temelor. Am acoperit deja acest lucru în Pasul 2 („Instalare WordPress”), dar e logic să acorzi atenție tuturor notificărilor din contul de administrator WP.

Pentru aceia dintre voi care vreți să fiți și mai siguri, vă pot recomanda modul Wordfence, are o mulțime de opțiuni de protecție suplimentară care îi va ajuta până și pe cei mai paranoici webmasteri să doarmă mai bine noaptea.

Pontul #2: Backup-uri automate simple. Pentru că nu vrei să îți petreci timpul făcând acest lucru manual tot timpul. Ai lucruri mai bune de făcut, de exemplu să creezi conținut nou pentru website-ul tău! Am un sigur cuvânt: UpdraftPlus. E gratuit, e foarte simplu de instalat, și poți alege să îți stochezi backup-urile într-o grămadă de locuri, de la propriul tău server (deși nu e recomandabil), la stocare în cloud.

Eu personal folosesc opțiunea Updraft din Google Drive, care a fost și mai simplificată pentru instalare după ce au introdus propria lor integrare. PS: varianta gratuită are tot ce ai nevoie pentru un website normal, nu am încercat niciodată versiunea Pro chiar dacă am gestionat mai multe proiecte online de complexitate diferite.

Pontul #3: Structurează-ți website-ul. Odată ce domeniul, găzduirea și WordPress-ul au fost instalate, este timpul să te gândești la modul în care îți vei organiza conținutul pe website. Așa cum am menționat mai sus, există două tipuri de conținut pe care le suportă WP: postări de tip știri (conținut regulat) care poate fi afișat pe o pagină de postări de blog, precum și pagini (conținut static) care sunt folosite pentru a afișa informații care nu se schimbă prea des. Înainte de a crea paginile și postările, e de la sine înțeles să schițezi întreaga structură pe o diagramă tip arbore pe o foaie de hârtie, amintindu-ți să bifezi elementele care vor apărea în meniul/-rile de navigare ale site-ului.

Mai mult, în funcție de scopul website-ului tău, s-ar putea să ai nevoie să folosești tipuri de conținut diferite, în majoritatea cazurile poți face acest lucru folosind plugin-uri WP gratuite. De exemplu, dacă ești fotograf sau designer Easy Photography Portfolio îți va permite să creezi o secțiune separată cu fotografii pe care să le etalezi în galerii elegante. Dacă intenționezi să vinzi chestii pe website-ul tău, WooCommerce va crea tipul de conținut pentru „produs” automat pentru tine. Răsfoiește directorul de plugin-uri, există o probabilitate de 100% ca ceea ce ai nevoie să fi fost deja conceput și să fie disponibil gratuit.

În încheiere / Întrebări și răspunsuri

Evrica! Tocmai am învățat cum să creăm un website, să economisim peste 200 de dolari în timpul procesului și poate chiar ne-am distrat puțin… puțin de tot?… Bine, poate că a fost mai multă muncă decât distracție, dar cred că a meritat din plin.

Dacă ți-a plăcut acest ghid, ce ai zice dacă l-ai distribui pe social media (dap, știu, nimeni nu mai face asta, și totuși, a trebuit să o zic) și poate chiar să le zici prietenilor tăi începători de el? Bine, fie, merge și pe Twitter :/

Mai ești acolo? Sunt puțin surprins ca să fie sincer. Ei bine, ce să mai zic… dacă ai orice fel de întrebări cu privire la lucrurile despre care am discutat în ghid, scrie-mi în secțiunea de comentarii de mai jos, o verific periodic, pe bune. Și dacă vrei să adaugi ceva ghidului sau să „arunci” cu critici la adresa mea, păstrează-le pentru tine!! Glumeam, bineînțeles că sunt bine venite etc., etc.

Fii curios, încearcă să ajungi la stele și mult noroc în orice intenționezi să faci din website-ul tău! Baftă!

Haide să discutăm

14 comments

Florina Daniela Ros

Buna-ziua! Imi cer scuze daca intrebarea mea cere probabil un raspuns mai amplu. Am deja un site pe wordpress.com, un domeniu pe care il platesc, si am si publicat. Dar acum,as dori sa adaug un site, sau macar o pagina, de anunturi pentru public – adica, publicul sa poata publica anunturi, in genul site-urilor cu anunturi de joburi. Exact acest rol il doresc pentru site-ul de anunturi: sa fie un site de anunturi pentru joburi medicale,total gratuit pentru public – fie ei particulari sau societati. Nu suport practicile anumitor site-uri sau societati de recrutare, care cer sume importante pentru a pune in contact pe ofertantii si cautatorii de posturi. Ei din asta traiesc, de acord, dar ar putea face altceva pentru a-si castiga existenta, iar cunostintele lor informatice si de alt gen sa le puna la dispozitie gratuit medicilor si comunitatilor/companiilor/spitalelor care cauta angajati. In acest fel, ar ajuta cu adevarat acei oameni sau comunitati,si nu i-ar spolia in numele unui asa-zis bine facut. Comercializarea medicinei si a posturilor medicale este un pacat. Poate o comunitate sau un spital nu are acei bani, dar are nevoie de un medic, sau poate,un medic nu e disponibil intr-un anumit moment,si nu trebuie sa fie sub presiunea faptului ca acele societati de recrutare sau site-uri pierd bani daca el refuza. Ca sa ne intoarcem la site-ul de anunturi, am incercat sa adaug plugin-ul APWCP, asa cum am gasit un sfat pe internet, dar din pacate, el nu era disponibil pentru nivelul site-ului meu. O alta intrebare: presupun ca acest plugin, sau altele asemanatoare, ar trebui totusi adaugate pe un nou domeniu – adica, sa imi iau un domeniu anume pentru anunturi – sau, se poate adauga pe site-ul meu actual, la care sa adaug o noua pagina? Necunoscand lucrurile, imi e teama sa nu imi schimbe site-ul cu totul – scuze pentru precaritatea cunostintelor mele informatice. Astept raspunsul dv,cu stima

Vreau sa știu daca mai ești online pentru ajutor.
Mersi mult pentru articol.
Toate cele bune
Lucian IS

Vreau sa fac o pagina pentru administrarea blocului. Sa afisez lista intretinere, fiecare locatar cu contul lui, ce a platit, cit mai multe. Sa aiba si un blog pentru a comunica tuturor cind se opreste apa, gazul, etc. Stie cineva daca exista in WordPress o astfel de tema sau plugin. Multumesc anticipat.

Buna ziua asi dori sa-mi fac un sit dar din pacate nu ma pticep .Ati putea sa ma aijutati? Cat ma costa?

Sigur, suntem bucuroși să vă ajutăm! Care este problema?

cum predau pagina unui client?

Ati amintit de SSL dar nu ati specificat cum se instaleaza

Multumim de ghid, foarte util si practic

Buna !
Cum facem cand am cumparat un domeniu, am mai cumparat si o gazduire(separat !) si sunt atat de „specialist” incat nu pot sa le „articulez” cu o platforma WordPress ?
As fi incantat si recunocator pentru „o mana” de ajutor !
cu multumiri

Salut,
Cum as putea crea diferite categorii dar cu aceleasi subcategorii la toate Categoriile principale …. de ex vreau sa am la toate categoriile mele aceleasi Tari, Orase…..

Hostinger nu are servere in Romania. Asa că mai adaugi 100ms latență. Ai site-ul gazduit prin fundu’ Americii. Și mai au o chestie, cand ți-e lumea mai dragă la 100 de unici iți bagă povestea că ai depașit resursele. Sunt dubioși, stați departe de ei.

Buna ziua! Din pacate Hostinger nu are si domenii .ro , aveti cumva o alternativa pentru a găzdui un domeniu. Ro ? Multumesc

Pot sa-mi fac un site si apoi sa-l transform intro platforma de socializare indepandenta?daca da cum?

Buna ziua cum sa creez un cont propriu?