Iată un titlu intrigant, nu-i așa… Ei bine, nu l-am folosit doar pentru a vă capta atenția, chiar există câțiva factori importanți despre 000Webhost (și găzduirea gratuită în general) de care oricine trebuie să țină cont.

În această recenzie o să săpăm un pic mai profund problema și nu o să ne limitam doar la a spune că „000Webhost este gratuit, ce poate să fie mai bine decât un lucru gratuit?” – de fapt, o să reformulăm întrebarea în felul următor:

Dacă 000Webhost este gratuit, iar majoritatea furnizorilor de găzduire nu sunt, care este șmecheria? La ce renunți în comparație cu serviciile de găzduire plătite?

Pentru a afla răspunsul, vom examina oferta 000Webhost, precum și istoricul său și modelul de afaceri.

🔍 Până la finalul acestei recenzii vei afla dacă merită să folosești 000Webhost pentru website-ul tău și dacă răspunsul este da, în ce situații este o alegere potrivită.

Obține un site gratuit la 000Webhost ›

Înainte de a începe să scormonim fără milă subiectul recenziei noastre, haide să înțelegem prima dată cum funcționează găzduirea și să aflăm dacă orice serviciu de găzduire chiar poate să fie gratuit:

Cum funcționează serviciul (gratuit) de găzduire?

De fiecare dată când vizitezi un website pe internet sau folosești o aplicație pe telefonul mobil, transmiți o cerere (de exemplu, clicurile tale) și primești un tip de răspuns (de exemplu, se încarcă o pagină nouă). Iar tu te aștepți ca website-ul sau aplicația să îți ofere un răspuns indiferent de momentul zile sau de sezon sau de an – cu alte cuvinte, cu toții ne-am obișnuit cu faptul că web-ul pur și simplu funcționează.

Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că, pentru ca un website să fie disponibil 24 din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, un website (care este în realitate o colecție de fișiere) trebuie să funcționeze pe un calculator care este mereu pornit și care are o conexiune la internet neîntreruptă. Acest lucru este o sarcină dificilă pentru laptopul tău obișnuit, astfel că website-urile utilizează în schimb calculatoare puternice, specializate denumite servere.

Serverele nu sunt ieftine – prețurile pot varia de la 500-5000 de dolari în sus. Mai mult, din moment ce serverele lucrează non-stop, ele consumă o cantitate impresionantă de electricitate, ca să nu mai spun că au nevoie și de mentenanță periodică din partea unor specialiști calificați…

Înțelegi unde bat?

Dacă un server costă bani, iar operarea sa costa bani, precum și mentenanța sa costă bani – oricine se oferă să îți găzduiască website-ul gratuit este fie o organizație caritabilă cu buzunare foarte adânci, fie are alte surse de venit care îi acoperă cheltuielile.

Există două moduri cunoscute pentru a face asta:

  • Plasarea reclamelor pe website-urile găzduite. Acestea pot fi fie promovarea companiei de găzduire, fie bannere ale terților care recuperează costurile de funcționare a serverelor.
  • Oferirea unor actualizări și servicii suplimentare plătite, in timp ce restricționează semnificativ gama de caracteristici disponibile pentru utilizatorii gratuiți.

Dacă ne gândim mai bine la asta, compania de găzduire de fapt este interesată să aplice maximum de limitări posibile în ambele scenarii: in primul caz, acest lucru reduce costurile lor de operare, iar in al doilea caz folosește drept un motivator pentru ca tot mai multe persoane să aleagă actualizarea.

Despre ce tip de limitări vorbim?

  • În primul rând, există acea lățime de bandă lunară, care înseamnă că există un număr maxim de dăți în care vizitatorii îți pot vizualiza website-ul. Acest lucru pune capac rapid peste creșterea audienței tale și asupra tipului de conținut pe care îl poți utiliza – adică uită de videoclipuri și imagini de calitate superioară.
  • Apoi, există disponibilitatea inferioară, care înseamnă că furnizorul de găzduire nu garantează faptul că serverul său va funcționa 24 din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, ci mai degrabă formula 23/7/365. Cu alte cuvinte, până la 5% din timp, website-ul tău va fi offline. Drept exemplu, poți să verifici disponibilitatea celor de la 000Webhost prin derularea paginii lor până la capăt către statusul paginii și să verifici cifrele din ultimele „30 de zile”.
  • Website-ul tău nu va fi rapid; potrivit măsurătorilor noastre, acesta va fi de fapt destul de lent după standarde, câteodată frustrant de lent. Acest lucru are sens deoarece nu există nicio motivare pentru furnizorul de găzduire să aloce prea mult din resursele serverului (memorie și putere de calcul) conturilor gratuite.
  • Și cel mai important, găzduirea gratuita nu permite utilizarea unor adrese personalizate pentru website-ul tău (precum website.com) – doar o subadresă al unui nume de domeniu specific stabilit de furnizorul tău de găzduire (de exemplu website.000webhostapp.com).

De ce îți spun toate acestea? Deoarece fix aceste lucruri le face 000Webhost, deoarece modelul lor de afacere se bazează pe reclame și limitări pentru utilizatorii gratuiți – astfel că, dacă intenționezi să îți deschizi un website pe 000Webhost, este normal să fii la curent cu limitările planului lor gratuit.

Cum rămâne cu actualizările plătite menționate mai devreme? Aici este momentul în care lucrurile devin interesante, deoarece acestea sunt cele care îi permit lui 000Webhost să plătească pentru toate acele servere web sofisticate. Haide să vedem dacă planurile lor plătite sunt demne de a fi luate în considerare:

Planurile gratuite si plătite la 000Webhost

De pe site-ul lor oficial aflăm că există de fapt trei planuri de găzduire la 000Webhost, doar unul dintre acestea fiind complet gratuit. Celelalte două oferă mai multe caracteristici și elimină câteva dintre restricțiile aplicate versiunii gratuite:

Așa cum poți observa în coloana din stânga, pe lângă limitările pe care le-am menționat mai devreme, există alte câteva avertismente semnificative pentru planul Gratuit –

  • Nu ai acces la Instalatorul Automat (Auto-Installer) care îți permite să îți configurezi un sistem de management al website-ului cu doar câteva clicuri. Sigura bucată de software pe care o poți instala automat pe planul gratuit este WordPress, care este de obicei suficient pentru majoritatea începătorilor.
  • Nu primești sprijin specific, ci doar un forum public unde utilizatorii confuzi ale conturilor gratuite postează întrebări și unde alți utilizatori confuzi încearcă să le răspundă.
  • Nu există conturi de e-mail, așa că uită despre posibilitatea de a comunica cu vizitatorii website-ului tău sau cu partenerii de afaceri potențiali prin utilizarea unei adrese de e-mail profesionale. Gmail e ok, nu-i așa?

Există și absența copiilor de rezerva automate și faptul că spațiul pe disc e limitat la 1 gigabit, dar acestea nu sunt la fel de serioase ca motivele menționate mai sus plus alte patru (lungimea de bandă, viteza, disponibilitatea și domeniile) despre care am discutat in capitolul anterior.

Planurile de găzduire plătite elimină câteva sau chiar toate aceste limitări, în timp ce introduc și o garanție de returnare a banilor de 30 de zile. Planul Premium oferă mai multe resurse pe server, un cont de e-mail personal, suport live, precum și 99,9% uptime garantat, pentru a evita situații ca acestea să îți afecteze website-ul:

Cu planul Business, sunt alocate și mai multe resurse contului, facilitând încărcarea rapidă a website-ului tău. În plus, îți poți înregistra propriul nume de domeniu personalizat gratuit – astfel că în loc de site.000webhostapp.com vizitatorii tăi vor putea tasta în browser site.com și să îți viziteze website-ul.

Există un lucru important de știut despre planurile 000Webhost plătite: ele sunt de fapt oferite de o altă entitate. Hostinger, un furnizor de găzduire profesional care aparține aceluiași grup de business, este locul de unde poți obține un cont de îndată ce treci la un plan plătit la 000Webhost. De ce este important de știut acest lucru? Din cauza –

Încălcarea măsurilor de securitate cibernetică 2015

Datele personale a peste 13,5 milioane de clienți 000Webhost au fost dezvăluite în martie 2015, când hackerii au obținut accesul la baza de date a furnizorului lor de găzduire prin intermediul unei vulnerabilități de cod. Nume, detaliile conturilor, adresele de IP, precum și parolele au fost compromise și au devenit disponibile prin intermediul forumurilor pieței negre.

Există o resursă web grozavă denumită „Am fost ‘aranjat’?” (“Have I Been Pwned?”) care colectează informații despre încălcarea informațiilor de securitate cibernetică din întreg web-ul. Îți poți introduce propria adresă de e-mail în căsuța de verificare și să vezi dacă vreun serviciu online pentru care îl utilizezi a fost vreodată compromis.

În mod ironic, „Am fost „aranjat”? mi-a arătat că adresa mea de e-mail principală a fost expusă la momentul „spargerii” 000Webhost, alături de milioane de alți deținători de website-uri:

Mai multe investigații și analize realizate de specialiști în securitate după eveniment au demonstrat mai multe cazuri de practici cu potențial nesigur din partea 000Webhost, inclusiv:

  • Utilizarea unei conexiuni necriptate pentru pagina de autentificare a clientului, ceea ce însemna că oricine, cu suficiente abilități, poate intercepta date vitale ale utilizatorului.
  • Rularea forumurilor de suport pe o versiune veche de software vBulletin (3.8.2), care era expirată de 6 ani în 2015! Versiunea stabilă la vremea respectivă era 5.1.9.
  • Nu utilizau confirmarea prin e-mail, ceea ce însemna că oricine putea înregistra un cont cu orice adresă de e-mail, chiar și cu una care nu le aparținea.

Bineînțeles, 000Webhost și-au cerut scuze și au luat măsuri. De fapt, au remediat toate problemele de mai sus destul de repede, deci putem susține că 000Webhost este de fapt mult mai sigur acum decât era acum câțiva ani, în special în urma acelei probleme cu protecția datelor.

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că, în continuare, nu există cine știe de motivare pentru un furnizor de găzduire gratuit să fie cât se poate de securizat – până la urmă, dacă primești ceva gratuit, nu prea te poți plânge dacă nu funcționează sau ceva se strică. Să vorbim mai pe șleau, nimeni nu îți datorează nimic dacă nu ai plătit :)

Acest lucru sugerează automat că furnizorii de găzduire plătită sunt mai siguri? În principiu da: urmând aceiași logică de mai sus, dacă iei banii cuiva pentru un serviciu, trebuie să asiguri un nivel de calitate corespunzător – altfel clienții existenți vor pleca, iar reputația pătată nu îți va permite să prinzi alții noi.

Deci, nu există nicio „lege a naturii” care să îi împiedice pe furnizorii de găzduire gratuită să ofere servicii sigure, de înaltă calitate, dar există și unele motivații economice care îi „motivează” puternic să nu o facă. Într-o asemenea situație incertă, cea mai bună modalitate de a afla dacă o găzduire gratuită este bună de ceva este să o încerci pe pielea ta.

Ceea ce am făcut și noi la Satori Webmaster Academy.

Destul de aprofundat, de fapt.

Deci, în următoarea parte a acestui ghid îți vom spune mai multe despre impresiile noastre personale în urma utilizării serviciilor 000Webhost; acestea vor oferi o fundație pentru verdictul final: dacă ar trebui sau nu să alegi 000Webhost pentru proiectul tău online.

000Webhost: Părerea noastră

Primul lucru pe care trebuie să-l menționăm despre 000Webhost este că este foarte ușor de folosit. Întregul proces de creare a unui cont și de instalare WordPress a necesitat doar câteva clicuri în cel mult două minute. Procesul ni s-a părut foarte lin în comparație cu o procedură similară pe, să zicem, GoDaddy.

Primești într-adevăr o mulțime de bannere și mesaje care te încurajează să treci la un plan de găzduire mai puternic, dar până acum nimic nu sugerează cu adevărat că trebuie să faci asta (pe lângă faptul că adresa website-ului tău arată foarte urât).

Viteza unui website 000Webhost nu-i ruptă din soare, dar e suportabilă: pentru o instalare WordPress cu tema noastră ușoară Bento, testul de viteză a arătat un timp de încărcare de peste 6 secunde, care este de două ori mai ridicată decât valoarea recomandată de Google – dar să nu uităm că primim asta gratuit!

Un alt indicator al acestui aspect este un anunț 000Webhost în partea inferioară a website-ului tău. Nu numai că se suprapune peste o parte din subsolul paginii, dar câteodată nici nu încarcă imaginea bannerului, astfel afișând un link text cu aspect dubios alături de un înlocuitor „imaginea nu poate fi încărcată”:

Unde începi să simți cu adevărat că ești pe o găzduire gratuită, de fapt, este pe parte de restricții de trafic web. Fiecare cont are o limită de 500 de cereri pe minut, care nu ar trebui confundat cu vizitatori pe minut: o cerere este doar o interacțiune singulară (precum accesarea unui fișier) în procesul de încărcare a unei pagini web, deci o singură pagină are nevoie în general de 30 până la 100 de cereri.

Acest lucru înseamnă că, atunci când un vizitator vine pe pagina ta și se uită la trei pagini, vor fi realizate în jur de 150 de cereri – deci limitarea despre care am vorbit mai sus înseamnă că există doar 5-10 vizionări de pagină pe minut.

Am reușit să supraîncarc restricția de cereri/ minut destul de ușor prin deschiderea website-ului pe mai multe dispozitive în același timp. Odată ce atingi și depășești „zona de pericol”, website-ul începe să se încarce tot mai greu, până într-un punct în care devine mult prea enervant să îți mai bați capul.

Din moment ce suntem la capitolul limitării, mai există un parametru care trebuie menționat aici: numărul maxim de inode (index note) permis. În acest moment, nu vom intra in detalii cu privire la ce înseamnă un inode; ideea este că numărul de inode corespunde cu aproximatie numărului de fișiere și directoare ale unui disc.

Acest lucru înseamnă că, dacă îți rulezi website-ul pe WordPress, fiecare modul (plugin) pe care îl instalezi și fiecare imagine nouă pe care o încarci se va calcula în limita ta de inode.

Acest lucru poate să sune ca o păsărească, dar merită luat în considerare faptul că până și nucleul WordPress (adică o instalare nouă fără module) consumă până la 20% din inodele alocate de 000Webhost.

Vei avea nevoie să instalezi mai mult de un modul (plugin) pe WP pentru a epuiza limita de 20,000 de inode, dar este realizabil; de dragul comparației, până și cele mai ieftine planuri de găzduire la GoDaddy au o limită de 250,000 de inode.

În final, există și cazul în care website-ul tău este offline din când în când: 000Webhost este foarte deschis când vine vorba de serviciile lor și despre cifrele lor de uptime la care te poți aștepta de la un furnizor de găzduire (99,9%). Potrivit statusului serviciului lor, statisticile au o medie de 99%:

Deși diferența de 0,9% nu ar putea să pară prea rea, lunar acest lucru corespunde cu o diferență de a fi offline timp de 40 de minute și 7 ore! Deși treaba aceasta poate să fie în regulă dacă încă lucrezi la website-ul tău (o parte din aceste întreruperi or să aibă loc noaptea), căderile repetate nu sunt ceva care să le placă (sau să inspire încredere) vizitatorilor tăi.

Dacă experimentezi o defecțiune, nu există un serviciu de suport în timp real pe 000Webhost – ceea ce este de înțeles, deoarece echipa de suport trebuie plătită, ceva ce un produs gratuit nu prea poate să acopere.

Cu toate acestea, există un forum online de suport gratuit unde utilizatorii pot pune întrebări și să primească ajutor, în principal din partea altor utilizatori 000Webhost. Timpul de răspuns poate varia, dar în medie, nu te aștepta ca problema ta să fie rezolvată în mai puțin de o săptămână.

Vestea bună este că toate postările anterioare de pe forum sunt gratuite și disponibile publicului, deci, dacă ai nevoie de o soluție rapid și crezi că problema ta poate să fie una standard, nu ar strica să cauți în istoricul de postări.

Argumente pro și contra 000Webhost

Acum că am analizat 000Webhost din toate unghiurile, să recapitulăm punctele sale forte și slabe pentru a ajunge la o evaluare finală:

  • Este gratuit pentru toată lumea; poți să îți creezi mai mult de un cont dacă ai mai multe adrese de e-mail (doar că nu are rost să fii surprins dacă peste mai mulți ani vei primi mai multe mesaje spam în căsuța ta poștală).
  • Procesul de înscriere este simplu și rapid, îți poți instala primul website WordPress în doar câteva minute grație instalatorului automat integrat.
  • Dispun de un panou de control destul de decent, și deși nu este chiar un profesional, majoritatea lucrurilor de care ai nevoie sunt acolo, inclusiv fișiere și administrarea bazei de date, precum și alte setări precum redirecționări, căsuțe de e-mail, și caracteristici de securitate de bază.
  • Viteza de încărcare a paginii nu este ceva cu care să ne mândrim, dar este destul de ok, în special pentru o găzduire care nu costă bani. Atâta timp cât nu ai mai mult de 50-100 de vizitatori pe zi, nu ar trebui să îți faci probleme cu supraîncărcarea capacității de trafic.
  • Ah, și nu-i așa că am menționat că este gratuit?
  • Singura ta opțiune în ceea ce privește adresa website-ului este un subdomeniu care arată cam așa https://website.000webhostapp.com – departe de a fi de încredere sau ușor de memorat pentru vizitatorii tăi.
  • Vor fi reclame 000Webhost în subsolul website-ului tău, care, ocazional, nu vor funcționa și vor afișa o pictogramă cu „broken image”.
  • Plafonul de 500 de cereri pe minut îți limitează audiența simultană pe site la doar 2-3 persoane. Atunci când limita este depășită, viteza de încărcare se va deteriora, iar website-ul poate deveni inaccesibil o perioadă.
  • Potrivit cifrelor medii privind uptime-ul, website-ul tău va fi offline timp de câteva ore în fiecare săptămână; dacă ești norocos, unele dintre ele vor avea loc noaptea.
  • Este ușor să epuizezi numărul maxim de fișiere stocate admise, chiar și cu un site WordPress și câteva module WP populare precum Jetpack.
  • Singura opțiune de serviciu clienții este un forum unde poți posta întrebări și să aștepți ca alți utilizatori 000Webhost să te ajute. E-mailul, telefonul sau chat-ul live nu sunt disponibile pe planul gratuit.

Verdictul nostru: Merită să folosești 000Webhost?

Poate că ai observat că numărul de plusuri și de minusuri sunt cam la fel. Ceea ce înseamnă că nu există un răspuns ferm la această întrebare, asta încerc să îți spun?

Ei bine, nu, de fapt cred că sunt și cazuri în care utilizarea lui 000Webhost s-ar putea să fie o idee bună – adică atunci când tocmai începi să lucrezi la primul tău website. Este imposibil de negat faptul că plătirea unei sume mari de bani în avans, doar pentru a testa ideea ta, nu prea are sens.

Deci, în loc să cumperi o găzduire profesională sofisticată, ai putea să începi cu un plan gratuit la 000Webhost, acordă-ți timp să îți construiești website-ul și prezintă-l primilor tăi vizitatori, vezi cum stă treaba:

Atunci când ideea ta a fost validată și ai devenit mai serios cu proiectul tău online – actualizează-l la un plan plătit și obține un nume de domeniu unic și cu un aspect decent. Vizitatorii tăi nu te vor lua în serios cu o adresă precum site.000webhostapp.com și reclame care nu funcționează afișate în subsolul site-ului tău.

Vestea bună este că găzduirea web de calitate nu este neapărat scumpă. Dacă alegi cea mai simplă actualizare la 000Webhost (care corespunde planului Single la Hostinger, partenerul lor de găzduire cu plată), vei obține toate beneficiile unui furnizor de găzduire profesional fără niciunul dintre dezavantajele planului gratuit 000Webhost.

Poți chiar să alegi să plătești la fiecare trei luni în locul plății anuale, care va face costurile tale în avans destul de nesemnificative.

Dacă te decizi să actualizezi sau ești interesat să încerci Hostinger chiar acum, vezi ghidul nostru despre cum să obții o reducere 15% la pachetele lor de găzduire (deja foarte avantajoase):

Obține o reducere de 15% la Hostinger

Apropo, care este experiența ta cu 000Webhost? Sau poate că încă încerci să iei o hotărâre dacă să-i alegi sau nu pentru website-ul tău? Scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos, haide să discutăm!

Nu ai găsit ce căutai? Întreabă-ne!
🤓
Am nevoie de mai multe informații despre 000Webhost
🤨
Mai am o întrebare despre 000Webhost
🤔
Nu știu dacă 000Webhost este ceea ce am nevoie
🙄
Altceva...

Haide să discutăm