Windscribe, ücretsiz bir sürümü olan birkaç Sanal Özel Ağdan biridir – ve ücretsiz derken deneme ya da para iade garantisinden bahsetmiyoruz –
… yani, “ücretsiz” derken “sıfır maliyet” kastediliyor, sonsuza kadar!
Peki, Windscribe’in tadını çıkarmak yerine burayı okumanın sebebi ne? Şunlar olabilir mesela:
- güvenebilir miyim? Windscribe’ın ücretsiz sürümüne
- Veri limitleri günlük internet kullanımı için yeterli mi?
- Ücretli abonelik mantıklı mı?
Bunlar zor sorular! Bu ayrıntılı kılavuzda, Windscribe ile kişisel deneyimlerimizin yanı sıra mevcut tüm gerçek bilgileri gözden geçirdikten sonra her bir sorunun yanıtını bulacağız.
Konuya girmeden önce, özet isteyenler için hızlı bir karar verelim – ayrıntılı bölümlere gitmek için kesikli bağlantıları kullanabilirsin:
Hızlı Karar
Windscribe, ayda 10 GB’a kadar bant genişliği, sınırsız cihaz, uygun hız ve birkaç kullanılabilir sunucu ile piyasadaki en iyi ücretsiz VPN planlarından birini sunar.
Ama her ücretsiz şeyin, bir ‘bedeli’ vardır…
Günümüzün internet veri tüketim eğilimleri göz önüne alındığında, Windscribe pek de ücretsiz bir VPN değil, daha ziyade cömert bir ücretsiz deneme sürümüne sahip sıradan bir ücretli VPN’dir.
Ve özellikler, gizlilik ve destek – gibi gerçekten önemli kısımları düşündüğünde, baya da sıradan bir VPN’dir. Dahası,
Veri limitlerine (kaçınılmaz olarak) ulaşıp ve Windscribe Pro’ya geçmeyi düşündüğün an, diğer birçok büyük VPN ile karşılaştırıldığında Windscribe’ın hiç de ucuz olmadığını keşfedeceksin.
Bu nedenle, düzenli olarak bir VPN kullanmayı planlıyorsan ve paranın karşılığını almak istiyorsan, en iyi Sanal Özel Ağı seçmek konulu, kanıta dayalı kılavuzumuza göz at:
Bu sonuçlara nasıl mı vardık? Windscribe’ı VPN kalabalığından ayıran şeyin ne olduğuna bakarak başlayalım:
Ana Özellikler
Windscribe’dan bahsederken tabii ki ücretsiz sürümü atlayamayız. Keza, bu VPN’nin kolayca en ayırt edici özelliği ücretsiz sürümü:
- Windscribe’ı hesap oluşturmadan veya ödeme ayrıntılarını vermeden kullanmaya başlayabilirsin: Ayda 2 gigabayt trafik tamamen ücretsizdir.
Windscribe’ı denemenin en basit yolu, tarayıcı uzantılarından birini yüklemektir – birkaç tık sonra etkin bir VPN’nin arkasındasın!
Bu, şimdiye kadar kullandığımız herhangi bir VPN için en kolay karşılama süreci olabilir 🚀
- Bir hesap oluşturup e-postanı doğrularsan ücretsiz veri sınırı ayda 10 GB’a yükseltilebilir – bu diğer birçok ücretsiz VPN’den önemli ölçüde yüksektir.
(muhtemelen ProtonVPN’deki sınırsız ücretsiz plan hariç).
Bu Windscribe’ı zaman sınırlamaları hakkında endişelenmeden test etmenin harika bir yoludur, ancak aylık veri hakkı normal internet kullanımıyla oldukça hızlı bir şekilde tükenir
…internette gezinmeye gelince:
- Gizlilik politikalarına göre, Windscribe IP veya ziyaret edilen websiteleri gibi tarama etkinliğinin herhangi bir kaydını tutmaz.
Bu açıklamaya güvenilebilir mi? Windscribe’ın gizlilik ve güvenlik seçenekleriyle ilgili daha derin bir tartışma için incelememizin bu bölümüne göz at.
Bir de şu var:
- ROBERT, istenmeyen web sitelerini engellemene, reklamları kaldırmana, enfeksiyonları önlemene ve dolayısıyla internette daha güvenli ve daha hızlı gezinmene yardımcı olan özelleştirilebilir bir araçtır.
Kullanımı oldukça basittir: Zararlı olabilecek farklı çevrimiçi içerik türleri için açıp kapatabileceğin önceden hazırlanmış birkaç engelleme listesi vardır –
Ayrıca, belirli siteleri veya IP adreslerini engellemek/engelini kaldırmak için özel erişim kuralları oluşturma seçeneği de sunar.
ROBERT’in tarayıcı uzantılarında çalışmadığını unutma; bilgisayarında kullanmak için, bir Windows veya Mac paketi indirmen gerekir.
Madem gizlilik ve güvenlik konusuna girdik; daha yakından bakalım:
Gizlilik ve Güvenlik
Bir VPN hakkında kontrol etmen gereken ilk şey, çevrimiçi etkinliğinin günlüklerini tutup tutmadıklarıdır. Sonuçta bütün mesele bu! Daha önce de belirttiğimiz gibi,
Windscribe ziyaret ettiğin siteler ve kullandığın hizmetler dahil olmak üzere çevrimiçi etkinliklerinin kayıtlarını tutmaz .
Bu, yetkililer kullanıcı bilgileri için talepte bulunsa (ve bunu düzenli olarak yapsalar) bile Windscribe’ın sağlayabileceği pek bir şey olmadığı anlamına gelir – çünkü Windscribe o bilgilere sahip değil:
Ancak gizlilik bilincine sahip kullanıcılar için Windscribe’ı daha az çekici kılan bir şey var:
Windscribe Kanada merkezlidir.
…eee, bu kötü bir şey mi ki?
Kanada pek de herkes hakkında her şeyi kaydetmeye kararlı totaliter bir devlet değil – ama aynı zamanda gezegendeki en mahremiyet dostu otorite olmaktan da uzak.
Buna ek olarak, Kanada, On Dört Göz İttifakı’nın aktif bir üyesi👁️🗨️ (ürkütücü bir isim, değil mi?)
İttifak ayrıca ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Almanya, Fransa ve diğer birçok Batı Avrupa ülkesini içerir; amacı, çevrimiçi verileri de içeren gözetim bilgilerini üyeleri arasında paylaşmaktır.
…ve evet, 14 üye var, yani her üye ülke tek gözlü tepegöz gibi mi sanki? Neyse konudan sapmayalım!
Her halükarda, akçaağaç şurubu ülkesinden gelen bir VPN kullanmanın başlı başına kötü bir tarafı olmasa da, kesinlikle çok çok daha uygun yargı alanları var.
Müşteri Desteği
Windscribe’ın müşteri desteği konusunda çok düşük beklentilerimiz vardı – sonuçta çoğu freemium VPN kullanıcılarını ücretli sürümü satın almaya yönlendirmek için bunu ek bir araç olarak kullanıyor.
Bu durumda, hayal kırıklığına uğramadık (ki bu neredeyse olumlu bir sürpriz sayılır):
- Kendi kendine yardımı tercih edersen, akla gelebilecek tüm cihazlar için kapsamlı bir kullanım kılavuzları kitaplığının yanı sıra, bir bilgi tabanı sunuyorlar
- Yarı akıllı seçenek, soruna daha hızlı yanıt vermene yardımcı olabilecek Yapay Zeka asistan Garry ile konuşmaktır (çok da akıllı değil, ama eğlenceli olabiliyor)
- Gerçek bir kişiyle konuşmak istiyorsan, Reddit’te bir soru sorabilir veya Windscribe’ın web sitesinde talep gönderebilirsin: buradan.
İkinci yöntemi test ettik ve 8 saat içinde e-postayla yanıt aldık – ücretsiz bir planda olduğumuzu düşünürsek fena değil 👍
Ancak, çoğu büyük VPN’in sorununu gerçek zamanlı olarak çözmene olanak tanıyan bir canlı sohbet seçeneği sunduğu göz önüne alındığında, Windscribe’ın desteği “idare eder”in ötesinde bir şey olarak nitelendirilemez.
Pro planındayken durum değişiyor mu?
Windscribe Fiyatlandırması
Windscribe, 5 farklı kullanım seçeneği sunarak, piyasadaki en esnek VPN’lerden biri durumunda. Bakalım bunların (varsa) en mantıklısı hangisi:
- Windscribe’da hesap bile oluşturmadan ayda 2 gigabayt kullanabileceğini daha önce belirtmiştik;
- Sırada Ücretsiz plan var: e-postanı ekler ve bir hesap oluşturursan limitin ayda 10 GB’a yükseltilir;
- Premium Pro planı (ki tüm ücretsiz kullanıcıların masrafını karşılamakla yükümlüdür) aylık veya yıllık faturalandırma döngüsüyle birlikte gelir; özellik olarak fark yok, sadece fiyat değişiyor;
- Son olarak, bir veya daha fazla sunucu konumu seçerek (her biri veri sınırına 10 GB/ay ekler) ve ayda ekstra 1 ABD doları karşılığında sınırsız veri ekleme seçeneğiyle kendi planını oluşturabilirsin.
Ücretsiz ve ücretli Windscribe seçenekleri arasındaki tek önemli fark, aylık veri sınırları 🚧 ve mevcut konumların sayısıdır 🌎
Buna ek olarak, ROBERT ücretsiz kullanıcılar tarafından da kullanılabilir, ancak yalnızca iki engelleme listesi ve üç erişim kuralı alırlar. Ücretli kullanıcılar için herhangi bir sınır yoktur.
Aynı bilgiler daha sindirilebilir bir tablo biçiminde:
Özellik | Hesap açmadan | Ücretsiz hesap | Pro aylık | Pro yıllık |
---|---|---|---|---|
Veri limiti | 2GB/ay | 10GB/ay | Sınırsız | Sınırsız |
Konumlar | 10 | 10 | 63 | 63 |
ROBERT | Basit | Basit | Tam | Tam |
Aylık ücret | 0.00$ | 0.00$ | 9.00$ | 4.08$ |
Ayda 4 dolar gerçekten iyi bir anlaşma gibi görünüyor (aylık planın <%50 altında!), ama bu aslında o kadar da ucuz değil. Aslında, piyasadaki hemen hemen tüm büyük VPN'lere göz atarsan, Windscribe'ı pahalı gösteren 2 veya 3 yıllık planlar bulabilirsin:
Bunun da ötesinde, yukarıdaki tablodaki çoğu şirket (örn. Surfshark veya NordVPN) 10 kat daha fazla sunucu, çok daha iyi hızlar ve canlı destek sunuyor!
Sonuç
Gizlilik ve güvenlik konusunda ciddi olmaya karar verdiysen Windscribe Pro’nun pek bir anlamı yok gibi görünüyor; tonlarca daha iyi seçenek var.
– “Sonsuza kadar ücretsiz planda kalırım o zaman, ne olur ki?”
Hmm, bu gerçekten de kulağa para harcamantan daha iyi geliyor… Ama gel, konuya doğru açıdan bakmak için bazı hesaplar yapalım:
10GB/Ay Yeterli mi?
Nesnel bir sonuca varmaya çalışıyorsak, bu soru pek yardımcı olmaz. Yapabileceğimiz tek şey, başka bir soruyla cevaplamak:
…tam olarak ne için yeterli mi?
Doğru, herkesin kendi internet alışkanlıkları vardır – bu yüzden bunu ele almanın tek anlamlı yolu trendlere ve ortalama sayılara bakmaktır:
- Açık farkla en yüksek veri tüketimi oranı YouTube ve Netflix gibi video yayınları içindir: iyi görüntü kalitesi için en az 3 GB/saat .
- Sonra müzik dinlemek (~150Mb/saat) ve torrent (film başına 500Mb ila >10GB arası herhangi bir yerde) gibi şeyler var.
- Son olarak, çevrimiçi oyunlar, görüntülü aramalar, dosya depolama ve sıradan tarama dahil olmak üzere geri kalan her şey var. Burada tek bir sayı bulmak zor, ancak aktivitenin türüne bağlı olarak 50Mb/saat ile 500Mb/saat arasında olabilir.
Karar Verilerine göre, ortalama bir ABD hanesi ayda ~350 GB bant genişliği tüketiyor ve bu rakam her yıl artmaya devam ediyor.
Bu, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir, ancak bu sayının yarısını alsak bile Windscribe sunduğu veri oldukça hızlı bir şekilde tükenir:
Windscribe’ın cömert ücretsiz deneme sürümüne sahip ücretli bir VPN olduğu hakkında daha önce söylediğimizi hatırlıyor musun? Sebebi buydu.
Öğrendiklerimizi özetlemenin zamanı geldi:
Windscribe Kullanmalı mısın?
Windscribe ile ilgili en iyi şey, sonsuza kadar ücretsiz olan planıdır – bu nedenle, ayda yalnızca birkaç kez bir VPN’e ihtiyacın varsa (örn. birkaç video izlemek veya 2-3 torrent indirmek) – devam et!
Bunun dışında, pek parasının karşılığını vermiyor – çok daha düşük bir fiyata kolayca daha iyi bir VPN alabilirsin.
Bu nedenle, tüm ev ağını ve mobil cihazlarını korumak için ciddi bir şekilde bir VPN kullanmayı planlıyorsan, başka bir yere bakmaya değer:
Ve elbette Windscribe hakkında daha fazla sorun varsa veya bu VPN ile deneyimini paylaşmak istiyorsan aşağıdan tartışmaya katıl!